Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/34.0496 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/34.0496 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT."— Transkript prezentace:

1 EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/34.0496 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_3_19 Název vzdělávacího materiálu Sociální inženýrství Jméno autoraIng. Bulka Josef Tematická oblastPočítačové sítě a internet Vzdělávací oborVšechny obory školy Předmět Informační a komunikační technologie Ročník1. a 2. Rozvíjené klíčové kompetence Kompetence k učení, řešení problému, komunikativní, pracovní, personální a sociální. Průřezové téma Informační a komunikační technologie, Člověk a svět práce, Člověk a životní prostředí, Občan v demokratické společnosti.

2 Tento výukový materiál je plně v souladu s Autorským zákonem ( jsou zde dodržována všechna autorská práva). Pokud není uvedeno jinak, autorem textů a obrázků je Ing. Josef Bulka. Časový harmonogram1 vyučovací hodina Použitá literatura a zdroje Internet – Wikipedia Klimeš, Skalka, Lovászová, Švec, Informatika pro maturanty a zájemce o studium na vysokých školách. ISBN978-80-89132-71-3 Pomůcky a prostředky Dataprojektor, výpočetní technika, názorné pomůcky a díly hardware z oblasti výpočetní techniky. Anotace Problematika počítačové gramotnosti, pojmy informační a komunikační technologie (ICT). Způsob využití výukového materiálu ve výuce Výklad a cvičení. Opakování a domácí příprava žáků na vyučování. Datum (období) vytvoření vzdělávacího materiálu Září 2012

3

4 Sociální inženýrství patří k základním nástrojům nabourávání a hackování do elektronických systémů. Základním principem sociálního inženýrství ve vztahu k překonávání ochrany informačních technologií je obelhání oprávněného uživatele. Pokud útočník využije oprávněnou (autorizovanou) osobu k útoku, ochrana chráněného systému není schopna rozlišit mezi ním a touto oprávněnou osobou.

5 Velmi úzce je s pojmem sociální inženýrství spojen pojem „sociotechnika“. Jedná se o přesvědčování a ovlivňování lidí s cílem je oklamat, aby uvěřili, že jste někdo jiný a zmanipulovat je k vyzrazení některých informací nebo provedení určitých úkonů. Příkladem techniky sociálního inženýrství je tzv. „pishing“, používaný k oklamání uživatelů využitím slabých míst současných bezpečnostních technologií. Ochrana proti pishingu zahrnuje legislativu, trénování uživatelů, veřejnou osvětu a technická opatření.

6 Phishing je podvodná technika používaná na Internetu k získávání citlivých údajů (hesla, čísla kreditních karet apod.) od obětí útoku. Principem phishingu je rozesílání e-mailových zpráv, které se tváří jako oficiální žádost instituce nebo banky vyzývající k zadání údajů na odkazovanou stránku. Stránka může být napodobeninou přihlašovací stránky např. internetového bankovnictví a uživatel do něj zadá své přihlašovací jméno a heslo. Zadáním těchto údajů prozradí útočníkovi číslo karty a heslo, ti posléze z účtu ukradnou peníze.

7 Telefonní phishing Technika využívající falešného hlasového automatu (IVR) podobnému originálnímu bankovnímu automatu („Pro změnu hesla stiskněte 1, pro spojení s bankovním poradcem stiskněte 2"). Uživatel je vyzván emailem k zavolání do banky za účelem ověření informace. Zde je pak požadováno přihlášení za pomoci PINu nebo hesla. Falešný automat následně přenese oběť do kontaktu s útočníkem, který vystupuje v roli telefonního bankovního poradce, což mu umožňuje kladení dalších otázek.

8 Útočník předstírá, že patří do firemního oddělení informatiky. Většinou se představí jako správce systému, sítě. Takto pak získá informace od běžných uživatelů v kanceláři. Nebo může útočník zaslat e-mail, který se tváří, že je od správce sítě a požaduje s jakýmkoliv odůvodněním opakování potvrzení loginu a hesla. Neznalý uživatel většinou netuší, že hlavička odesílatele vůbec nepochází od firemního oddělení IT. Technická podpora sítě

9 Šest „základních vlastností lidské povahy“, které se projevují při pokusu podřídit někoho vůli sociotechnice: 1.Autorita – tendence se podřídit osobě s vetší funkcí. 2.Sympatie – získání sympatie oběti (stejné názory, zájmy, sport) atd. 3.Vzájemnost – větší pravděpodobnost, že útočníkovi oběť vyhoví, když pro ní předtím něco udělá. 4.Důslednost – lidé mají tendenci se podřídit, jestliže předtím veřejně vyhlásili svou podporu a angažovanost v určité záležitosti.

10 5.Společenský souhlas – útočník zavolá a zeptá se, zda-li nemá oběť čas, že by potřeboval vyplnit dotazník, který už všichni ostatní s ním vyplnili. 6. Vzácná příležitost – např. posílání mailů. Prvních 100 lidí dostane cenu! Zaregistrujte se! Technik sociálního inženýrství je velké množství a je pouze na uživatelích, jak jsou školeni a seznámeni s možnostmi útoků na bezpečnost informačního systému jejich prostřednictvím.

11

12 Zadání: 1.Seznamte se na Internetu s technikami sociálního inženýrství, jako je Pishing, Teashing, Pharming, Vishing, Pishing po telefonu. 2.Pokuste se je stručně popsat a zejména zjistit možné způsoby ochrany proti nim. 3.Najděte údaje ke jménu Kevin Mitnick - proč je tento člověk spojován, s pojmem sociální inženýrství?

13

14 1.Sociální inženýrství: a)zahrnuje správu informačních systémů správy sociálního zabezpečení b)patří k základním nástrojům nabourávání a hackování c)základní technické vybavení informačních systémů pro obsluhu a správu systému 2.Pojem sociální inženýrství je spojen: a)s pojmem sociotechnika b)s pojem kybernetika c)s pojmem správa a údržba systému

15 3.Phishing: a)je podvodná technika používaná na Internetu b)je technika lovu ryb pomocí elektronické návnady c)ochrana systému proti neoprávněnému vniknutí útočníka 4.Telefonní phishing: a)spojení s elektronickým bankovnictvím b)využití mobilního telefonu pro správu hesel c)technika využívající falešného hlasového automatu

16 1.http://www.security-portal.cz/clanky/sociální- inženýrstvíhttp://www.security-portal.cz/clanky/sociální- inženýrství 2.http://cs.wikipedia.org/wiki/Phishinghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Phishing 3.http://cs.wikipedia.org/wiki/Sociální_inženýrtvíhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Sociální_inženýrtví 4.http://www.symantec.com/connect/articles/soci al-engineering-fundamentals-part-i-hacker-tacticshttp://www.symantec.com/connect/articles/soci al-engineering-fundamentals-part-i-hacker-tactics 5.Klimeš, Skalka, Lovászová, Švec, Informatika pro maturanty a zájemce o studium na vysokých školách. ISBN978-80-89132-71-3 6.Jiří Plášil, PC pro školy, nakladatelství KOPP, České Budějovice, 2003. ISBN 80-7232-206-0 Odkazy a použitá literatura:


Stáhnout ppt "EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/34.0496 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT."

Podobné prezentace


Reklamy Google