Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Píseň a její přeměna Od počátku k dnešku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Píseň a její přeměna Od počátku k dnešku"— Transkript prezentace:

1 Píseň a její přeměna Od počátku k dnešku
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Co je to píseň? Nejběžněji používaný hudební útvar Jednoduchá forma
Blízká nejširším vrstvám lidí Prostředek k vyjádření pocitů, myšlenek, nálad apod. Vzniká v lidovém prostředí, ale tvoří ji i skladatelé Lidová tvorba je často skladatelskou inspirací pro vznik písňových cyklů, sonát, symfonií apod. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Antika Z této doby máme velmi málo hudebních památek
Nejstarší dochovanou písní je Seikilova píseň (nalezena na kamenném sloupu u Trallesu, pochází pravděpodobně z 2. či 1. století př. n. l.) Seikilova píseň Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Období románského slohu
Křesťanský duchovní zpěv – chorál Chorál zpívali pouze kněží učení pro zpěv chorálu O lidové tvorbě v této době nemáme žádné historické doklady, ale předpokládá se, že lidé tvořili vlastní hudbu, protože chorál nebyl pro „běžný denní“ zpěv vhodný Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Období gotického slohu
V tomto období vznikají první vícehlasy Písně, které vznikají, jsou převážně písně rytířské opěvující rytířské ctnosti, krásu žen a přírody Melodie písní se stává bohatší Písně jsou často doprovázeny jednoduchými nástroji Tvůrci rytířských písní jsou tzv. truvéři a trubadúři ve Francii a minnesängři v Německu Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Forma kánonu a madrigalu Kánon – oblíbená forma imitační polyfonie
Renesance Rozvoj vícehlasé hudby – polyfonie (všechny hlasy jsou stejně důležité) Forma kánonu a madrigalu Kánon – oblíbená forma imitační polyfonie Písně neměly pevný harmonický doprovod viva la musica Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Baroko Snaha o velkolepost, úchvatnost, pestrost
Používání melodických a rytmických ozdob Melodická linka podtržená akordickým doprovodem Doprovázená melodie – hlavně u operních árií Canticorum Jubilo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Klasicismus Písně jsou zjednodušovány a jsou srozumitelnější
Vzor v lidové písni Uplatnění homofonie – doprovázená melodie Skladatelé hledají inspiraci v písňové tvorbě, např. W. A. Mozart Óda na radost – L. van Beethoven Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Romantismus Píseň se stává hlavním zdrojem umělecké tvorby
Skladatelé se inspirují lidovou tvorbou a na jejích základech tvoří písně nové – umělé „král písně“ Franz Schubert – cca 600 písní U nás – Bedřich Smetana a Antonín Dvořák Zajatá – A. Dvořák – Moravské dvojzpěvy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 20. století a současnost Písňová tvorba navazuje na předchozí epochy a dále hledá nové možnosti, jak s písní pracovat Vliv mimoevropských kultur, atonalita apod. Současná píseň je různorodá, běžné je prolínání žánrů, vzájemné ovlivňování stylů apod. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Použité nahrávky jsou ze serveru www.youtube.com
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Píseň a její přeměna Od počátku k dnešku"

Podobné prezentace


Reklamy Google