Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bitmapová (rastrová) grafika

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bitmapová (rastrová) grafika"— Transkript prezentace:

1 Bitmapová (rastrová) grafika
Počítačová grafika Bitmapová (rastrová) grafika Vektorová grafika

2 Bitmapová (rastrová) grafika
V bitmapové grafice je celý obrázek popsán pomocí jednotlivých barevných bodů (pixelů). Body jsou uspořádány do mřížky. Každý bod má určen svou přesnou polohu a barvu.

3

4 Pixel je jeden barevný bod v mřížce.

5 Rastrový obrázek je tedy posloupnost bodů (pixelů) rozmístěných v mřížce.
Počet bodů v mřížce (X krát Y) udává rozměry celého obrázku (například 800 x 600).

6 Podle počtu bodů v mřížce také zjistíme rozlišení.
Rozlišení se udává v jednotkách dpi (Dots Per Inch) a říká nám, kolik bodů (pixelů) se vejde na délku jednoho palce (1 palec = 2,54 cm).

7 Nevýhoda bitmapové grafiky
Změna velikosti (zvětšování nebo zmenšování) vede ke zhoršení obrazové kvality obrázku. [cit ]. Obrázek dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

8 Vektorová grafika Vektorový obrázek je složen z jednoduchých geometrických tvarů, jako jsou body, přímky, křivky a mnohoúhelníky. Vektorová grafika = „křivková“ grafika. Tuto grafiku tvoří geografické útvary (body, přímky, křivky, mnohoúhelníky), ze kterých je možné poskládat jakýkoliv tvar.

9 Výhody vektorové grafiky
je možné libovolné zmenšování nebo zvětšování obrázku bez ztráty kvality, je možné pracovat s každým objektem v obrázku odděleně, výsledná velikost obrázku je obvykle mnohem menší než u rastrové grafiky. Nevýhody vektorové grafiky oproti rastrové grafice zpravidla složitější pořízení obrázku, překročí-li složitost grafického objektu určitou mez, začne být vektorová grafika náročnější na paměť, procesor, velikost disku než grafika bitmapová.

10 Použití vektorové grafiky
Vektorová grafika se používá zejména pro počítačovou sazbu, tvorbu ilustrací, diagramů a počítačových animací. Pro práci s vektorovou grafikou se používají zvláštní vektorové editory, např. Adobe Illustrator, Corel Draw, Zoner Callisto.


Stáhnout ppt "Bitmapová (rastrová) grafika"

Podobné prezentace


Reklamy Google