Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mezinárodní odborná stáž žáků 2. ročníku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mezinárodní odborná stáž žáků 2. ročníku"— Transkript prezentace:

1 Mezinárodní odborná stáž žáků 2. ročníku
NAEP – Národní agentura evropských projektů –Leonardo da Vinci GASTROFEST Mezinárodní odborná stáž žáků 2. ročníku učňovského oboru KUCHAŘ ČÍŠNÍK G, SOŠE a SOU KAPLICE, ČR v SOU NITRA , Slovenská republika

2 Hlavní úkoly našeho projektu :
Odborná praxe v nitranských restauracích Receptury slovenských specialit Jídelní lístky (slovensko – české) Slovník odborných frází z gastronomie Poznat slovenské město Nitra a okolí Poznat nové kamarády a přátele

3 Volný čas v Nitře Nitranský hrad Pěší zóna Synagoga Kalvárie Arboretum
Výstava Mladý tvůrce Zobor Městský park Bowling

4 Chceme dostat EUROPASS!
Stojíme na startu stáže - s pevný odhodláním dosáhnout svého cíle. Nasbírat nové zkušenosti, poznat Slovensko i nové kamarády. Odnést si z Nitry domů vzpomínky na celý život. Chceme dostat EUROPASS - vstupenku na pracovní trh celé Evropy.

5 Nitra - město našich partnerů
Pohled na Zobor vás uchvátí už z dálky, je to jeden z výrazných symbolů města

6 Město Nitra- je označováno za kolébku Slovanstva a matku slovenských měst
Město Nitra leží na severovýchodě Podunajské nížiny, na úpatí Triebečského pohoří, pod vrchem ZOBOR, na obou březích řeky Nitry. S Nitrou jsou spojena jména ze začátku slovenských dějin - knížata Pribina, Svatopluk, svatý Cyril a Metoděj, zmínka o prvním křesťanském chrámu na tomto území a zavedení prvního slovanského písma. Nitra byla tehdy součásti Velkomoravské říše. Dominantou města je Nitranský hrad. Město Nitra má rozlohu 108 km2 a žije tu obyvatel. Je mezinárodním výstavním centrem-díky výstavišti Agrokomplexu. Nitra je městem mladých, je tu univerzita Konstantina Filozofa Slovenská zemědělská univerzita a Bohoslovecká fakulta. Město Nitra je v současnosti kandidát na titul „Evropské hlavní město kultury pod ústředním mottem : Nitra - město, které staví mosty a spojuje- minulost s budoucností , Východ se Západem a Slovensko s Evropou. Zabodnutý meč do země –symbol míru Rozkvetlý jarní park

7 Hned po příjezdu a ubytování v hotelu v pondělí, 31
Hned po příjezdu a ubytování v hotelu v pondělí, 31.března jsme si vyšli na procházku do města. Toto je pohled na hlavní městskou promenádu – pěší zónu, která má také zajímavá a pestrá podloubí a průchody s malými stylovými obchůdky. Symboly Pěší zóny

8 Pěší zóna Jsme opět na pěší zóně, tam, kde je většina restauračních provozů, které se staly dočasným pracovištěm našich žáků.Kromě restaurací je však na pěší zóně a v jejím okolí mnoho historických zajímavostí.Začínáme u moderního divadla Andreje Bagára Meč z bronzu ,který je zabodnutý v zemi, symbolizuje mír.Je tu i bronzová fontána, z které se můžeme napít. Je zde i druhá fontána, která vypadá jako otisk prstu v žule. Ve středu pěší zóny jsou 5 metrů vysoké Hrací hodiny .Každou čtvrthodinu odbíjí vysokým tónem, každou půlhodinu hlubokým tónem. Každou celou hodinu uslyšíte znělku. Ráno zazpívají kohouti a zakdáká slepice,pak se představí základní lidové hudební nástroje - dudy, fujara, cimbál a housle. V poledne zazpívají děti píseň Nitra,milá Nitra a v deset večer ohlásí lesní rohy večerku.A kdo počká do půlnoci, rozloučí se s pěší zónou písničkou Yesterday. A toto jsou ty hodiny a vedle Nitranský vláček. Vozí turisty po Nitře - a je věru na co se dívat. Nitra je pěkné a zajímavé město, s bohatou historií a nadějnou budoucností..

9 Oficiální přivítaní našich žáků
Paní ředitelka SOU Anna Cifrová, zástupkyně ředitelka pro OV paní Alena Panisová, hlavní mistrová OV a strážný anděl našich stážistů Denisa Balková.Tyto tři dámy se starají o to, aby našim žákům 2.ročníku učňovského oboru kuchař-číšník opravdu nic nechybělo a jejich odborná praxe v restauracích zajímavého města Nitry přinesla očekávané výsledky. Pracoviště odborného výcviku SOU na nitranské univerzitě

10 Tři účastníci odborné stáže Gastrofest
Zleva sedí účastníci stáže Gastrofest- Jaroslav Hejduk, uprostřed Monika Šemrová a zprava Petr Baldík

11 Pohled na Zobor z okna hotelu OLYMPIA
Byli jsme ubytováni v hotelu Olympia - ve strategicky velmi výhodné poloze. Je odtud blízko do středu města a prakticky na všechna vybraná pracoviště odborného výcviku, které se také nacházejí ve středu města Nitry. Je odtud blízko i do školy, která je naším partnerem - do SOU Nitra. Asi 10 minut pěšky, a to jsme nevyužili praktické zkratky. Co by kamenem dohodil. V blízkosti hotelu je velké obchodní centrum MAX. Jsou zde obchody,kavárny,kino. Děti si tam často zajdou nejen nakoupit, ale i pobavit se a odpočinout si .

12 A jak jsme v Nitře bydleli ?
Celý měsíc bydleli všichni účastníci mezinárodní odborné stáže Gastrofest v hotelu Olympia. A jak vypadaly pokoje ? No, když byly uklizené i takto:

13 Odborná porada Takhle vypadá pracovní porada před nástupem na odbornou praxi. Zleva doprava MONIKA, PETR A JÁRA A DENISA v Nitře A tady se zase koná porada stážistů z Kaplice Tentokrát to bylo o tom, kam vyjít a co dělat ve volném čase.

14 První den odborného výcviku
Představujeme Jaroslava Hejduka. Jára je trochu introvert, teoretické vyučování ho moc nebaví a má i problémy s chováním. Kde ale opravdu vyniká, je vlastní odborná praxe v restauraci.

15 První den odborného výcviku
Představujeme Moniku Šemrovou,velmi šikovné a všestranné děvče. Na Moniku je spolehnutí,zajistí vše, co slíbí a ještě vždy přidá něco navíc. Potřebujeme recepty slovenských specialit – stačí se u oběda jen zmínit - Monika do 5 minut přináší obrovskou kuchařku, kterou si půjčila v kuchyni restaurace.

16 První den odborného výcviku
Díváte se velmi šikovného kluka. Ve třídě někdy vypadá, že je duchem nepřítomný. Rád si hraje s mobilem. Ale své průměrné známky si vždy nakonec obhájí. Když ho blíže poznáte, je to ochotný, milý , velmi kreativní a snaživý mladý muž. Představujeme Petra Baldíka

17 Denisa Balková - hlavní mistrová odborného výcviku SOU Nitra
Příjemná dáma na obrázku se stala strážným andělem našich stážistů. Velmi se jim věnuje i ve svém volném čase. Nerozumí jen svému oboru – ale zná detailně i historii svého města Nitra. Při naší návštěvě nitranského hradu jsme vůbec nepotřebovali profesionálního průvodce-Denisa by tuto profesi mohla dělat na vysoké úrovni. A hlavně jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí, o kterých se oficiální příručky vůbec nezmiňují.

18 Naši stážisti v praxi Že jim to sluší ? Vypadá to, že se umějí pěkně otáčet – a berou to docela vážně.

19 Restaurace Nová mladosť
Nejoblíbenější místo našich žáků příjemné prostředí, přísná ale milá a velmi ochotná a pozorná paní mistrová.

20 Restaurace OKO Naši žáci budou mít svou praxi i v této restauraci. Je zajímavá především výstavou lahví s vodkou, kterých je tu prý více než 300. Tady měli svou odbornou premiéru žáci Jaroslav Hejduk a Petr Baldík. V pozadí je majitel té vodkové sbírky – měl velmi zajímavý a originální nápad.

21 Divadelní restaurace Tady v divadelní restauraci naši stážisti začínali svou praxi, tady absolvovali svůj první raut na počest uvedení premiéry ve zdejším divadle. Za povšimnutí stojí to, že interiér divadelní restaurace zdobí i obrázky a fotografie, které zachycují žáky SOU v Nitře při jejich odborné praxi v tomto zařízení.

22 Historický střed města Nitra
Plán práce naší odborné stáže v Nitře zahrnuje také prezentaci města a jeho současných i historických památek Pohled na nitranský hrad – jednu z nejstarších historických památek města, ve kterém dnes žije obyvatel. Velikostí odpovídá Nitra našim Českým Budějovicím. Toto je sídlo knížete Pribiny místo , kde žili a působili věrozvěstové Cyril a Metoděj. Ještě se sem na naší procházce určitě vrátíme.

23 Cyril a Metoděj v Nitře V Nitře působili i nositelé evropského křesťanství a vzdělanosti , bratři z řecké Soluně Cyril a Metoděj, kteří i nám, Čechům, přinesli nejen víru, ale i písmo a vzdělanost. Proto Cyril drží v ruce knihu. Tento Mariánský sloup chránil město před morovými epidemiemi.

24 Nitranský hrad a jeho památky
Studna zdobená bohatým kováním na nádvoří hradu. Co tam asi viděli?

25 Výhledy z nitranského hradu
Pohled na střed města s promenádou po pěší zóně, s výhledem na piaristický kostel svatého Ladislava s klášterem. Když jsem navštívila tento kostel, byl plný mladých lidí a dětí. Byla právě mše a hledala se cesta k Bohu a lásce podle moderní navigace GPS v srdci. Ten kněz byl velmi nadaný pedagog, škoda, že se nedá naklonovat. Hodil by se našim školám pro boj s drogovou závislostí, s agresivitou a násilím.

26 Výhledy z nitranského hradu
Pohled na Zobor. Tahle hora, tak typická pro celkový pohled na město ze směru od Bratislavy , se tu vypínala nad nitranským hradem už v 9.století n.l.,kdy byla Nitra střediskem evropského významu, v souvislosti s Velkou Moravou a s působením bratří ze Soluně – Cyrilem a Metodem. V roce 1248 získala Nitra městská práva , která ovlivnila rozvoj města ve středověku. Město Nitra pod Zoborem (588m vysokým) se během staletí hodně změnilo, takhle to tu vypadá dnes, v roce 2008.

27 Komplex církevních staveb historického středu Nitry
Odcházíme od nitranského hradu o obdivujeme architekturu církevních staveb, kterými je hrad obklopen.

28 Pohled od nitranského hradu na další historický skvost Nitry a to je komplex Kalvárie
Zajímavým skalnatým vrchem s kapličkami Křížové cesty je nitranská Kalvárie. Z daleka prý připomíná bochník chleba, ze všech stran okousaný lidmi,kteří si odtud brali kámen na stavby svých domků.

29 Výhledy od nitranského hradu
tentokrát na moderní současné stavby. Sem patří sportovní areál a hned vedle je plavecký areál, v těsném sousedství řeky Nitry. Dále už pokračuje rozsáhlý Městský park, ke kterému se ještě vrátíme .

30 Ještě jedno ohlédnutí za nitranským hradem
Biskupská katedrála nitranského hradu ,to jsou tři kostely v jednom: Románský kostel svatého Emeráma z 11.století.Tady jsou zajímavé výklenky -původně jich byl stejný počet jako not- každý prý zněl jednou z not notové osnovy. Originální ! Gotický Horní kostel pochází ze 14 .století dnes je barokně upraven. Dolní kostel je barokní a pochází ze 17.století.

31 Kníže PRIBINA vládl v Nitranském knížectví a byl to první vládce slovanského původu na území Slovenska. Pohan Pribina si vzal za manželku křesťanku - franckou kněžnu. Pribina prý znamená přírůstek a zvelebování. Kníže by byl asi dnes velmi spokojen.Nitra má přívlastek MATKA SLOVENSKÝCH MĚST. Sehrála v dějinách slovenského národa významnou úlohu. Druhou sochou na náměstí je ATLAS, syn řeckého Titána.A proč musí podepírat tento dům?Titáni se údajně vzbouřili proti Bohům-a Atlas dostal trest- navěky držet sloupy,na kterých spočívá nebeská klenba. Tento Atlas v Nitře je nazýván CORGOŇ-když se dotknete jeho palce u nohy , splní se vám, co si budete přát !

32 Synagoga v Nitře Tato synagoga je významnou architektonickou památkou města Nitra, je zapsaná v Ústředním seznamu památkového fondu SR.Synagoga prošla rozsáhlou rekonstrukcí a dnes slouží jako koncertní a výstavní síň.Je postavena v maursko-byzantském slohu. Do obnovy této budovy bylo investováno 23,5 milionů korun. Dne 8.září 2005, v předvečer Památného dne obětí holokaustu a rasového násilí byla v horních prostorách synagogy otevřena stálá expozice s názvem „Osudy slovenských židů“.

33 Ještě jeden pohled k nitranskému hradu
Opět stojíme před nitranským divadlem, centrem kulturního života v Nitře.Nitranský hrad odtud máme jako na dlani.Všimněte si , s takovými pěknými historickými lucernami se setkáte po celé Pěší zóně. Divadlo Andreje Bagara

34 Sport a turistika Nejoblíbenějším sportem stážistů z Kaplice byl bowling neboli kuželky.Škoda, že jsme společně s naší partnerskou školou neuspořádali turnaj - kdo z koho. Marná sláva-sport je zábavný , když se o něco hraje. Nitranský městský park je ideální místo k odpočinku, několikrát jsme toho využili.


Stáhnout ppt "Mezinárodní odborná stáž žáků 2. ročníku"

Podobné prezentace


Reklamy Google