Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technické vybavení pro zpracování grafiky Jan Přichystal.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technické vybavení pro zpracování grafiky Jan Přichystal."— Transkript prezentace:

1 Technické vybavení pro zpracování grafiky Jan Přichystal

2 Výstupní zařízení – tiskárny Tiskárny jsou výstupní zařízení sloužící pro výstup údajů z počítače. Prostřednictvím tiskárny je možné data uchovaná doposud v elektronické formě vytisknout (nejčastěji na papír). Dělí se na několik typů podle použité technologie tisku.

3 Základní parametry tiskáren Typ tisku: Způsob použitý k tisku jednotlivých znaků, Jehličková, tepelná, inkoustová, laserová Rychlost tisku: Počet znaků vytištěných za jednotku času, řádově 100 zn/s – 10 stránek/min Kvalita tisku: Počet bodů, které je tiskárna schopna vytisknout na jeden palec (bpi) 120 – 1200 bpi Barevnost: Schopnost tisknout pouze černobíle nebo i barevně. Pořizovací náklady: Cena, za kterou je možné tiskárnu pořídit, řádově 1000 Kč – 100000 Kč Cena za vytištěnou stránkou: Cena, kterou uživatel zaplatí za vytištěnou stránku. Je dána cenou listu požadovaného papíru, cenou a životností tiskové náplně (páska, inkoust, toner)

4 Jehličkové tiskárny K tisku se využívá tisková hlava, která obsahuje sadu pod sebou umístěných jehliček: 1 a 2 jehličkové: technické rarity vyráběné svého času v ČSSR, 7 jehličkové: velmi nízká kvalita, použití např. na pokladnách v prodejně, 9 jehličkové: NLQ (Near Letter Quality) režim, tisk dokumentů, na jejichž kvalitě příliš nezáleží, 24 jehličkové: LQ (Letter Quality) režim, větší rychlost tisku,

5 Jehličkové tiskárny

6 Inkoustové tiskárny Inkoust umístěný v malé nádržce, jež se pohybuje společně s tiskovou hlavou, je stříkán v malých kapkách na papír.

7 Inkoustové tiskárny Kvalita tisku je silně závislá na použitém papíru. Při použití kvalitního papíru je možné dosáhnout velmi kvalitního tisku (za cenu vyšších nákladů na tuto vytištěnou stránku). Barevný tisk bývá prováděn pomocí různobarevných inkoustů. Poskytují vyšší rychlost tisku než tiskárny jehličkové. Jedná se o zařízení vhodná pro tisk běžných textových i grafických dokumentů. Jejich pořizovací cena dnes již není příliš vysoká. Jejich nevýhodou je však poměrně vysoká cena za vytištěnou stránku, která je dána cenou inkoustu a vyšší cenou kvalitního papíru.

8 Inkoustové tiskárny

9 Tepelné tiskárny Tisknou na podobném principu jako tiskárny jehličkové. Jsou vybaveny tiskovou hlavu, která obsahuje sadu jehliček připevněných k elektromagnetům. Jednotlivé jehličky jsou však na rozdíl od jehličkové tiskárny zahřáty na vyšší teplotu, která poté, co se jehlička přiblíží ke speciálnímu papíru citlivému na teplo, způsobí jeho zabarvení. Poskytují podobnou kvalitu a rychlost tisku jako tiskárny jehličkové. Velkou nevýhodou je nutnost použít speciální papír a tím i vyšší cena za vytištěnou stránku. V dnešní době se tyto tiskárny používají např. Na pokladnách

10 Laserové tiskárny Laserový paprsek je vychylován soustavou zrcadel na rotující válec. V místech, kam tento paprsek na válec dopadne, dojde k jeho nabití statickou elektřinou. Rotující válec dále prochází kolem kazety s barvícím práškem (tonerem), který je vlivem statické elektřiny přitažen k nabitým místům na povrchu válce. Papír, který vstoupí do tiskárny ze vstupního podavače, je nejdříve nabit statickou elektřinou na potenciál vyšší než jsou nabitá místa na válci. V okamžiku, kdy tento papír prochází kolem válce, dojde k přitažení toneru z nabitých míst válce na papír. Toner je do papíru dále zažehlen a celý papír je na závěr zbaven elektrostatického náboje a umístěn na výstupní zásobník. Rotující válec po otištění na papír prochází dále kolem sběrače elektrostatického náboje a čističe od toneru.

11 Laserové tiskárny

12

13 Vstupní zařízení – scannery Scanner je zařízení, které slouží ke snímání předlohy do počítače. Scannery je možné rozdělit podle následujících kritérií: černobílý scanner: umožňuje snímat pouze v odstínech šedi, barevné odstíny jsou do nich převedeny. barevný scanner: dovoluje snímat nejen v odstínech šedi, ale i v barvách. Většina dnešních scannerů má možnost snímat v TrueColor (tj. 16.7 mil barev). ruční scanner: vyžaduje, aby uživatel při snímání předlohy sám pohyboval scannerem. stolní scanner: zařízení, které samo pohybuje snímacím ramenem a díky tomu poskytuje podstatně lepší výsledek oproti ručnímu scanneru.

14 Princip činnosti Snímaný obraz je osvětlován speciálním světlem. Odražené světlo je analyzováno snímačem. Signál je následně transformován do osmibitových slov. V závislosti na typu scanneru (černobílý/barevný) se provádí jeden nebo více půchodů s různými barevnými filtry.

15 Ruční scannery Vyžaduje, aby uživatel při snímání předlohy sám pohyboval scannerem. Při práci tedy velmi záleží na zkušenosti a zručnosti uživatele, který musí scannerem pohybovat rovnoměrně, správnou rychlostí a rovně. Jedná se o levnější zařízení, které dává méně kvalitní výsledek. Nevýhodou těchto scannerů bývá také bývá to, že většinou nedokáží obsáhnout celou šíři strany formátu A4.

16 Stolní scannery Ploché scannery – zařízení převádějící text, obrázky a grafy do počítače, umožňuje digitalizovat i kvalitní barevné nebo černobílé předlohy např. fotografie. Bubnové scannery – PMT snímače, využívá se tzv. mokrého snímání Filmové scannery – Filmové skenery jsou určeny pouze ke skenování filmů a k žádné jiné práci je nelze použít. Kvalita výstupu kvalitního filmového skeneru je prvotřídní

17 Ploché scannery Určen pro scannování neprůhledných ploch. Skládá se z: skleněné plochy, na kterou se pokládají skenované předlohy. snímače – CIS, CCD zdroj světla – výbojka poskytující chladné, rovnoměrné a dostatečně intenzivní světlo. soustava zrcadel, která světlo odražené od předlohy přivede ke snímači.

18 Filmové scannery Určen pro scannování filmových snímků. Skládá se z: optiky – zajistí správné zaostření a zvětšení snímku snímače – velmi kvalitní CCD

19 Scannery


Stáhnout ppt "Technické vybavení pro zpracování grafiky Jan Přichystal."

Podobné prezentace


Reklamy Google