Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

M ATEMATIKA V EKONOMII Markéta Husková. P ROČ STUDOVAT MATEMATIKU V EKONOMII ?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "M ATEMATIKA V EKONOMII Markéta Husková. P ROČ STUDOVAT MATEMATIKU V EKONOMII ?"— Transkript prezentace:

1 M ATEMATIKA V EKONOMII Markéta Husková

2 P ROČ STUDOVAT MATEMATIKU V EKONOMII ?

3 M ATEMATIKA V EKONOMII matemati ka X ekonomie ? matemati ka + ekonomie Matematika hraje v našem životě nezaměnitelnou roli, díky jejím metodám si spočítáme, jakou dostaneme výplatu, kolik zaplatíme za televizi po slevě nebo kolik potřebujeme metrů čtverečních tapety na vyzdobení pokoje. Z hlediska ekonoma je však potřeba dělat výpočty mnohem složitější – jak se změní ekonomická poptávka, když bude disponibilní důchod spotřebitelů nižší z důvodu zvýšení daní? Mám si z našetřených finančních prostředků koupit televizi nebo je spíše ještě uložit na spořící účet, jaký z toho budu mít výnos? V odpovědích na tyto otázky už nehraje roli jen samotná MATEMATIKA, ale také EKONOMIE….

4 M ATEMATIKA V EKONOMII K takovým pokročilým výpočtům nám již samozřejmě nestačí umět „jen“ + - * /, ale setkáváme se s takovými nástroji a metodami, jako jsou DERIVACE a INTEGRÁLY…ach jo, už zase???!!! Jsem si jistá, že jsem určitě nebyla první ani poslední, komu spadl velký kámen ze srdce, že prošel matematikou A, a předpokládal, že se s takovými „zbytečnostmi“ už nikdy nesetká, k čemu bych tohle přece potřeboval/a?! No to jsem si kdysi říkala taky, ale hned nato jsem poznala v zaměstnání kolegu, který v procesu firemního plánování tyto „zbytečnosti“ využívá den co den, a celkem slušně ho to živí… Hned jsem změnila názor!

5 M ATEMATIKA V EKONOMII Tak dobře, pochopil/a jsem, že abych mohl/a provádět složitější ekonomické výpočty, musím umět derivace a integrály…Když já už jsem to ale všechno zapomněl/a!...A skripta z prváku jsem už prodal/a, no přece jsem si myslel/a, že to už nikdy nebudu potřebovat…Co teď? Není čas na zoufání, v dnešní době internetu NENÍ NIC NEMOŽNÉ Stačí zadat kouzelné slůvko do internetového vyhledávače a je to. Nutno podotknout, že je třeba vybrat několik materiálů a srovnat je z důvodu věrohodnosti a pravdivosti…O to práce méně, pokud čerpáte přímo z doporučené literatury.

6 M ATEMATIKA V EKONOMII To co ale „prozatím“ potřebujeme vědět o derivacích a integrálech je ale i na mém blogu www.mateko.eblog.cz !!!!!! Najdete zde ve zkratce vysvětlení, co se skrývá pod těmito pojmy a také nepostradatelné vzorce pro potřebné výpočty !!!!!!

7 T AKŽE DERIVACE A INTEGRÁLY UŽ UMÍM … A CO TEĎ ?

8 N O TEĎ UŽ KONEČNĚ MŮŽU PROVÁDĚT EKONOMICKÉ VÝPOČTY, A TO JE TO, OČ TU BĚŽÍ !!!

9 M ATEMATIKA V EKONOMII Díky tomuto předmětu jsem se naučila rozpoznat spoustu vlastností funkcí; jaký máme sklon utrácet, resp. šetřit; vypočítat velikost akumulovaného kapitálu za určité období nebo např. zjistit úroveň rovnovážného důchodu v ekonomice. Tohle všechno ale samozřejmě nemůžete umět zadarmo….

10 N ÁKLADEM JE VÁŠ OBĚTOVANÝ VOLNÝ ČAS, KTERÝ BYSTE MOHLI RADĚJI STRÁVIT TŘEBA NĚKDE V KAVÁRNĚ. Náklady obětované příležitosti…A už jsme zase v ekonomii

11 Tím samozřejmě nechci říci, že bychom měli být workoholici a nemyslet na své kamarády a odpočinek Je potřeba si vše pěkně rozdělit a určité věci si dát až za odměnu, tak jsem se to naučila i já, a docela dobře to funguje. Prostě půjdu na kafe s kamarádkou, až tohle dodělám, nebo musím udělat alespoň část, prostě co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek. Naučila jsem se reálně vnímat svůj čas a rozdělovat ho podle sebe, uvědomila jsem si, že tak jak si to naplánuju, tak to bude, já jsem pánem svého času…

12 …A proto mi plně vyhovuje varianta individuálního studia a tvorba vlastního PLP (Personal learning portfolio). Možná si někdo myslí, že pracovní a studentský život nejde zkombinovat, ale všechno jde, když se chce Jen se někdy musí zatnout zuby a vynaložit trochu více úsilí. Odměnou pak může být nejen pěkná známka, ale hlavně pocit, že jsem něco pochopila a zase jsem o něco chytřejší.

13 M ATEMATIKA V EKONOMII Mně například velmi potěšilo, když si kolegyně v práci díky mé hypoteční kalkulačce spočítala, že půjčka, kterou si vybrala na financování rekonstrukce domu, sebou nese roční úrok 19 %, zdálo se jí to hodně a tak raději hledala dál, a našla levnější Tato hypoteční kalkulačka byla vytvořena pomocí excelovských funkcí a je také zveřejněna na mém blogu mateko.eblog.cz.

14 A to je další věc, která mě hodně obohatila…Provádění složitějších výpočtů mě donutilo otevřít excel a zkusit to tady…sice někdy přes nápovědu, ale je to mnohem jednodušší. A abych nemusela všechno čmárat na papír, jednou nanečisto, pak to hezky přepsat, vyfotit, vložit na internet…začala jsem využívat powerpoint, jako teď při této prezentaci…Nic nemusím složitě gumovat, a vložit obrázek taky není žádná věda, existuje přece PrintScreen

15 C O Z TOHO VYPLÝVÁ ? Jaký je neejefektivnější způsob učení se matematiky v ekonomii? Na to Vám bohužel neodpovím, protože je to velmi individuální záležitost, ale mně nejvíce vyhovuje tento postup: 1) Nejdříve je nutné zjistit z Moodle, jaká látka se v matematice v ekonomii probírá, podívat se na aktuální témata ve fórech pro daný týden, popřípadě termín odevzdání korespondenčního úkolu, podle toho si rozpočítám čas (musím myslet i na jiné předměty) 2) Prostudovat studijní materiály z Repository, čemu nerozumím, zkusím najít již ve vypracovaných úkolech od spolužáků ve fórech, popř. dohledám na internetu 3) Zpracuju dané téma (nebo jen zadaný úkol), a to:  čmáráním na papír (asi nejlepší varianta, protože i když mám něco špatně a škrtnu to, pořád vidím, kde jsem udělala chybu a které se mám příště vyvarovat)  za pomoci excelu  za pomoci powerpointu 4) Vložím do Moodle a na svůj blog 5) Hlavním výstupem musí být skutečnost, že dané téma opravdu chápu, pokud jsem jen něco mechanicky opsala, tak je to špatně, to mi na písemku nepomůže

16 A i když vždy všechno nevyjde podle mých představ, není konec světa, chybami se přece člověk učí…Je pravda že kdo nic nedělá, nic nezkazí, ale taky nic nemá a nic neumí! Takže s chutí do toho a půl je hotovo…


Stáhnout ppt "M ATEMATIKA V EKONOMII Markéta Husková. P ROČ STUDOVAT MATEMATIKU V EKONOMII ?"

Podobné prezentace


Reklamy Google