Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny."— Transkript prezentace:

1 Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno

2 Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Poznám co je to fázová přeměna Poznám co je to fázová přeměna

3 Jak souvisí změna skupenství se změnou vnitřní energie Jestliže zahříváme led (zvyšujeme vnitřní energii), začnou se částice tvořící led pohybovat rychleji a jejich vzdálenosti se postupně prodlužují. Dochází k rozbití krystalické mřížky a skupenství pevné (led) se mění na skupenství kapalné (voda). Jestliže zahříváme led (zvyšujeme vnitřní energii), začnou se částice tvořící led pohybovat rychleji a jejich vzdálenosti se postupně prodlužují. Dochází k rozbití krystalické mřížky a skupenství pevné (led) se mění na skupenství kapalné (voda). Při dalším zvyšování vnitřní energie se vzdálenosti částic ještě zvětší a změní se skupenství kapalné (voda) na plynné (vodní pára). Při dalším zvyšování vnitřní energie se vzdálenosti částic ještě zvětší a změní se skupenství kapalné (voda) na plynné (vodní pára).

4 Fázový přechod Fázový přechod je fyzikální pojem, označující skokovou změnu vlastností látky při změně nějaké proměnné (např. teploty). Fázový přechod je fyzikální pojem, označující skokovou změnu vlastností látky při změně nějaké proměnné (např. teploty).fyzikálníteplotyfyzikálníteploty K běžným příkladům fázových přechodů patří skupenské fázové přechody, tj. změna skupenství: K běžným příkladům fázových přechodů patří skupenské fázové přechody, tj. změna skupenství:skupenství tuhnutí tuhnutí tuhnutí tání tání tání var var var kapalnění kapalnění kapalnění sublimace a desublimace. sublimace a desublimace. sublimace


Stáhnout ppt "Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny."

Podobné prezentace


Reklamy Google