Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiáluKrácení lomených výrazů Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_38_12 Jméno autoraMgr. Ivana Linhartová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

2 Matematika – krácení lomených výrazů Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu. Mgr. Ivana Linhartová Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost. Střední škola živnostenská Sokolov

3 Jak na krácení lomených výrazů? Krátit zlomek znamená dělit čitatel i jmenovatel zlomku stejným číslem různým od nuly. Pozoruj krácení lomených výrazů. V prvním příkladu bylo společným prvkem „x“. Stejně jako jsme krátili zlomky čísly přirozenými nebo celými, můžeme krátit lomené výrazy čísly zapsanými písmeny. Tj. čísly x, a, a 2, c 3, x 2 y 2, (a-1), (a+b)

4 Jak na krácení lomených výrazů? Krátit zlomek znamená dělit čitatel i jmenovatel zlomku stejným číslem různým od nuly. Pozoruj krácení lomených výrazů. Ve druhém příkladu bylo společným prvkem „3y“ a zlomek se vykrátil podle toho, kolikrát bylo „3y“ obsaženo v čitateli i jmenovateli.

5 Jak na krácení lomených výrazů? Pozoruj krácení lomených výrazů. V tomto příkladě byla společná celá závorka. Zde bylo společné „ab“. Zde bylo společné „y-1“.

6 Nelze krátit Krátit můžeme stejné číslo proti stejnému číslu a ze součinu.

7 Zkrať zlomky a zapiš na tabuli

8 Seznam použité literatury a pramenů: Autor: Mgr. Ivana Linhartová SŠŽ Sokolov Objekty, použité k vytvoření sešitu, jsou součástí SW MS Office nebo pocházejí z veřejných knihoven obrázků (public domain), nebo jsou vlastní originální tvorbou autora. HUDCOVÁ, Milada; KUBIČÍKOVÁ, Libuše. Sbírka úloh z matematiky : pro SOU a SOŠ. 1. Praha : Prometheus, 1991. 373 s. ISBN 80-85849-40-2. HUDCOVÁ, Milada; KUBIČÍKOVÁ, Libuše. Sbírka úloh z matematiky : pro SOU a SOŠ. 1. Praha : Prometheus, 1991. 373 s. ISBN 80-85849-40-2.


Stáhnout ppt "„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google