Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Komety.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Komety."— Transkript prezentace:

1 Komety

2 z velké části je tvoří zmrzlý oxid uhličitý, metan a voda smíchaná s prachem a různými nerostnými látkami. objekt složen z ledu, prachu a zmrzlých plynů. Když se přiblíží ke Slunci, unikající plyny vytvoří dlouhý ohon (koma). Některé komety se do sluneční soustavy vrací. Zdrojem komet je převážně tzv. Oortovo mračno - na okraji SS. Nejznámější kometa je Halleyova kometa,

3 Halleyova kometa Je to nejznámější kometa. Lze ji jednou za 75 let. Je pojmenovaná po Edmondu Halleyovi. Už nás oběhla asi 30x. Další průlet bude asi 28. července  Kometu již navštívilo pět meziplanetárních sond. Jednalo se o sovětské sondy Vega 1 a  Vega 2, evropskou sondu Giotto a  japonské sondy Suisei a Sakigake. Nejúspěšnější z nich byla sonda Giotto, která prolétla dne 8. září 1986 jen 600  km od jádra a pořídila první snímky. Vůbec poprvé bylo zblízka pozorováno jádro komety

4 Hale-Boppova kometa Tato kometa byla jedna z nejjasnějších komet minulého století. Objevili jí 1995 astronomové Allan Hale a Tom Bopp. Její jádro mělo rozměr cca 50 km a vykazovalo mimořádnou aktivitu. Jedná se o dlouhoperiodickou kometu s periodou 3800 let. Kometa předvedla velkolepou podívanou n začátku roku S tím, Jak se zmenšovala její vzdálenost od Slunce, od února 1997 byl pozorován rostoucí dvojitý ohon, jeden modrý plynový a druhý nažloutlý prašný. 9. března došlo k zatmění Slunce v Mongolsku a ve východní Sibiři, což umožnilo na severní polokouli pozorovat kometu i ve dne.

5 Ikeya-Seki Byla objevena 18. září 1965 astronomy-amatéry Kaorem Ikeyem a Tsutomem Sekim. Tato kometa patří do Kreutzovy rodiny komet, nejblíže k Slunce byla 21. října roku 1965 – pouhých 0,008 AU. V této době procházela koronou Slunce. Zde byla vystavena vysokým teplotám a slapovámu působení Slunce, takže se okolo 26. října 1965 kometa rozpadla na dvě části.

6 Borrellyho kometa Borrelly je krátkoperiodická kometa s oběžnou dráhou 6,86 let. První záznam o této kometě je z 28. prosince její největší přiblížení ke Slunci je 203 miliónů km. 22. září 2001 proletěla kolem komety sonda NASA Deep Space 1 a zjistila, že kometa má jádro dlouhé 8 km a tvar podobný kuželce. Kometa odráží pouhá 3% dopadajícího slunečního záření, proto má nejtmavší známý povrch z komet ve vnitřní části sluneční soustavy. Led v jádru je skrytý pod vrstvou horkého, suchého a jako uhel černého povrchu.


Stáhnout ppt "Komety."

Podobné prezentace


Reklamy Google