Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uran.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uran."— Transkript prezentace:

1 Uran

2 Další z obřích planet, sedmá planeta Sluneční soustavy má charakteristický modrozelený nádech. Průměrná hvězdná velikost 5,5m je na hranici viditelnosti lidského oka. Planeta má soustavu prstenců a kolem krouží rozsáhlý systém měsíců podobně jako u ostatních obřích planet Objevy První zaznamenání Uranu; je považován za hvězdu 1781 Uran objeven jako planeta Williamem Herschele 1787 Nalezeny dva z Uranových měsíců 1948 Nalezen poslední z pěti velkých měsíců 1977 Objev Uranových prstenců 1986 Průlet sondy Voyager 2, objev deseti drobných měsíců 1998 P. D. Nicholson objevil měsíce Kaliban a Sycorax

3 Charakteristika Sedmá planeta Sluneční soustavy je další z plynných obrů s velmi nízkou (-220°C=53K) teplotou. Kromě vodíku a helia obsahuje atmosféra také metan, způsobující namodralé zbarvení. Ve středu Uranu je jádro z hornin a železa. Rotační osa Uranu je vzhledem k rovině oběhu stočená na bok (98°), patrně díky střetu s jinou velkou planetou při vzniku Sluneční soustavy. Sama rotace je diferenciální s periodou hodin. Rychlost větrů v atmosféře dosahuje až 600 km/h.

4 Je třetí největší ve sluneční soustavě
Je třetí největší ve sluneční soustavě. Má rovníkový průměr kilometrů a oběhne okolo Slunce jednou za 84,01 pozemských let. V rovníkovém průměru je větší než Neptun, ale co do váhy je lehčí než on. Jeho střední vzdálenost od Slunce je milionů kilometrů. Délka dne na Uranu je 17 hodin 14 minut.

5 Prstence a měsíce Planeta má 11 málo patrných mladých prstenců, objevených při zákrytu jedné hvězdy Uranem. Uran má 5 větších a 16 drobných měsíců (do 150 km). Deset menších měsíců bylo objeveno sondou Voyager 2 v roce 1986, měsíce Kaliban a Sycorax až v roce 1998, další měsíce v roce Jeden z větších měsíců, Miranda, vypadá, jako by byl složen ze tří nebo čtyř obrovských kusů. Je možné, že v dobách dávno minulých byl měsíc rozlomen impaktem jiného tělesa a později se opět spojil v jediné těleso. Rýhy a kaňony na povrchu dosahují hloubky až 20 km, charakteristické jsou terasovité vrstvy a střídání geologicky mladších a starších oblastí. Měsíc Titania byl geologicky aktivní (rozsáhlé kaňony), Ariel je nejjasnější z Uranových měsíců a má pravděpodobně nejmladší povrch. Umbriel a Oberon jsou naopak tmavé a v minulosti byly málo geologicky aktivní.

6 Zápis 11 málo patrných mladých prstenců
5 větších a 16 drobných měsíců (do 150 km). Deset menších měsíců bylo objeveno sondou Voyager 2 rovníkový průměr kilometrů oběhne okolo Slunce jednou za 84,01 pozemských let. vzdálenost od Slunce je milionů kilometrů Délka dne na Uranu je 17 hodin 14 minut. Kromě vodíku a helia obsahuje atmosféra také metan, způsobující namodralé zbarvení. Jádro z hornin a železa. Rychlost větrů v atmosféře dosahuje až 600 km/h. 1690 První zaznamenání Uranu; je považován za hvězdu 1781 Uran objeven jako planeta Williamem Herschele


Stáhnout ppt "Uran."

Podobné prezentace


Reklamy Google