Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MPrezentací se prochází klikáním myši

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MPrezentací se prochází klikáním myši"— Transkript prezentace:

1 MPrezentací se prochází klikáním myši
Sluneční soustava MPrezentací se prochází klikáním myši Autor: Le Quy Anh Vu Zdroj:

2 Sluneční soustava Počet planet: 8
Rozdělení- kamenné: Merkur, Venuše, Země, Mars -plynní obři: Jupiter, Saturn, Uran, Neptun Součást galaxie: Mléčná dráha Rozsah: 2 světelné roky Vznik: před 4,6 mld. let Centrální hvězda: Slunce Vrstvy: vnitřní planety, hlavní pás asteroidů, vnější planety, Kuiperův pás, heliopauza, Oortrův oblak, hranice sluneční soustavy

3 Merkur Počet měsíců: 0 Poloměr: 2500km
Složení atmosféry: kyslík, sodík, vodík, helium Vzdálenost od Slunce: km Délka dne: 58 dní Délka roku: 87dní Zajímavosti: Na jeho povrchu je téměř vakuum- takže pokud zakřičíme, nic neuslyšíme!

4 Venuše Počet měsíců: 0 Poloměr: 6050km
Složení atmosféry: oxid uhličitý, dusík, aj. Vzdálenost od Slunce: 108 mil. Km Délka dne: 243 dní Délka roku: 224 dní Zajímavosti: Den je na Venuši delší než rok! Kdo by chtěl chodit jeden den do školy?

5 Země Počet měsíců: 1 (Měsíc)‏ Poloměr: 6378 km
Složení atmosféry: kyslík, dusík, CO2 Vzdálenost od Slunce: 150mil. km Délka dne: 24hodin Délka roku: 365,25dní Zajímavosti: Je to zatím jediná planeta ve Sluneční soustavě, na které je život. Ale to jistě víte.

6 Mars Počet měsíců: 2 (Deimos, Phobos) Poloměr: 6794km
Složení atmosféry: oxid uhličitý, dusík, aj. Vzdálenost od Slunce: 228 mil. km Délka dne: 1.03 pozemských dní Délka roku: 687 dní Zajímavosti: předpokládá se, že na polárních čepičkách je led (H20, CO2) a vyschlými koryty protékala voda (a v ní byl možná i život).

7 Hlavní pás asteroidů planetky hlavního pásu - obíhají v prostoru mezi drahami Marsu a Jupiteru, zhruba ve vzdálenostech od 2 AU do 4 AU a z větší části se vytvořily z protoplanetárního disku v oblasti, kde v důsledku gravitačního vlivu Jupiteru se nemohla vytvořit jediné velké těleso. Rozděluje se na skupiny: Hungaria, Phocaea, Alinda, Pallas, Griqua, Cybele, Hilda, Thule

8 Jupiter Počet měsíců: nyní 63 Poloměr: 71 500km
Složení atmosféry: vodík, helium, aj. Vzdálenost od Slunce: mil. km Délka dne: 9h50min Délka roku: 4332 dní Zajímavosti: Kdyby byl jupiter trochu hmotnější, stala by se z něj hvězda!

9 Saturn Počet měsíců: nyní 60 Poloměr: 58 232 km
Složení atmosféry: vodík, čpavek, metan, aj. Vzdálenost od Slunce: mil. km Délka dne: 378 dní Délka roku: dní Zajímavosti: Saturn je tak lehký, že kdyby kolem něj byla voda, plaval by.

10 Uran Počet měsíců: 27 Poloměr: 25 556 km
Složení atmosféry: vodík, helium, methan, aj. Vzdálenost od Slunce: mil. km Délka dne: 18h Délka roku: 84let Zajímavosti: Velmi silné větry (300km/h)

11 Neptun Počet měsíců: 13 Poloměr: 24 750km
Složení atmosféry: vodík, helium, methan Vzdálenost od Slunce: mil. km Délka dne: 16h Délka roku: 164 let Zajímavosti: Za několik mil. let se srazí se svým měsícem Tritonem (4. největší měsíc ve Sluneční soustavě). To bude rána!

12 Konec prezentace (O dalších vrstvách jsem nepsal, protože by byla prezentace příliš dlouhá)


Stáhnout ppt "MPrezentací se prochází klikáním myši"

Podobné prezentace


Reklamy Google