Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Závěrečný projekt Stránská skála Václav Janda a Václav Hrabovský.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Závěrečný projekt Stránská skála Václav Janda a Václav Hrabovský."— Transkript prezentace:

1 Závěrečný projekt Stránská skála Václav Janda a Václav Hrabovský

2 Stránská skála obecně kategorie : národní přírodní památka
vyhlášeno : Vyhláška NV Brno ( ), NV města Brna katastrální území : Slatina výměra : 16,39 ha základní charakteristika : Významné paleontologické a prehistorické naleziště, významné krasové jevy, podzemní prostory a přírodní jeskyně. V území byly uskutečněny četné nálezy zkamenělin mořských živočichů, kostí živočichů čtvrtohor a pozdější doby, i doklady o osídlení člověkem (jedno z nejstarších míst pobytu lidí na našem území a místo s nejstarším doloženým používáním ohně ve střední Evropě). Po stránce botanické patří lokalita k nejzajímavějším a floristicky nejbohatším na území města Brna. Má výrazně xerotermní charakter (je tam hodně sucho), což dokládá i přítomnost travino-bylinných společenstev stepního charakteru s celou řadou teplomilných rostlin a živočichů. obecně

3 1. Geologická historie Stránské skály
Stránskou skálu tvoří druhohorní, jurské vápence. Místy v nich vystupují z lomových stěn polohy s rohovci (SiO2 sedimentárního původu). Na vrcholu Stránské skály najdeme valouny, svědčící o tom, že skála byla dnem Svitavy. Svahy Stránské skály jsou proděravěny krasovými dutinami vyplněnými pleistocénními hlínami. Z těch bylo vytěženo při vykopávkách velké množství kosterních pozůstatků. geologie

4 2. Archeologické nálezy Byly zde uskutečněny četné nálezy zkamenělin mořských živočichů, kostí živočichů čtvrtohor a pozdější doby, i doklady o osídlení člověkem. Zdejší osídlení je prastaré – nejstarší na našem území. Stránská skála je známá především jako lokalita s nejstarším doloženým užíváním ohně ve střední Evropě lidmi druhu Homo erectus. Našli jsme zde i tuto jeskynní malbu, bohužel není moc stará.

5 3. Podzemí Ve Stránské skále byla v letech vybudována podzemní továrna, stejně jako v pěti jeskyních Moravského krasu. Měly zde být vyráběny hlavně letecké motory. Později byl ve spodním patře vybudován protiatomový kryt civilní obrany, který měl v případě války sloužit jako velitelské stanoviště. Při ražbě štoly, která je nyní nejblíže tramvajové zastávce, tehdy narazili na nečekaně velké zkrasovatělé prostory, které nestihli prozkoumat. Jsou to hlavně úzké, ale i 8m široké chodby.

6 4. Rostliny Na Stránské skále rostou hlavně koniklece, ale i mnoho jiných ohrožených druhů rostlin. Na tomto místě byl zaznamenán výskyt celkem 578 druhů rostlin Podrobnosti se dozvíte v knihách Ohrožené rostliny města Brna I. a II. díl, které jsem získal na Biologické olympiádě v roce 2003.

7 5. Naše návštěva Stránské skály
Na Stránské skále jsme byli 1. května 2005. Bylo krásně, a tak jsme si mohli vše pěkně vyfotit. Prošli jsme i podzemí, ale do krytu jsme se nedostali – byl zamčený. V podzemí jsme se setkali s další výpravou z naší školy (z letošního 9. ročníku). S průběhem naší návštěvy Vás podrobně seznámíme na následujících snímcích.


Stáhnout ppt "Závěrečný projekt Stránská skála Václav Janda a Václav Hrabovský."

Podobné prezentace


Reklamy Google