Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Paprika obecná. Historie  Objevena Kryštofem Kolumbusem r.1493  Byla 1000let pěstována v tropech, v Evropě se poprvé objevila v 19.st.  Původní papriky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Paprika obecná. Historie  Objevena Kryštofem Kolumbusem r.1493  Byla 1000let pěstována v tropech, v Evropě se poprvé objevila v 19.st.  Původní papriky."— Transkript prezentace:

1 Paprika obecná

2 Historie  Objevena Kryštofem Kolumbusem r.1493  Byla 1000let pěstována v tropech, v Evropě se poprvé objevila v 19.st.  Původní papriky měly malé kulaté nebo špičaté plody, které silně pálily.  Postupně z ní vyšlechtěn zeleninový typ se silnější dužinou různých tvarů a barev.

3 Charakteristika Nezralé jsou zpravidla zelené, zráním se mění barva od bělavé přes oranžovou, žlutou, červenou, rudou, temně fialovou. Nezralé jsou zpravidla zelené, zráním se mění barva od bělavé přes oranžovou, žlutou, červenou, rudou, temně fialovou. Na světě se pěstuje kolem 3000 odrůd sladkých a pálivých paprik, které se používají jako zelenina nebo koření. Plody jsou zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Pálivé papriky navíc obsahují pálivou substanci kapsaicin, který má blahodárné účinky na člověka. Používá se při svalových bolestech, špatném prokrvování končetin, proti omrzlinám a kromě jiného se stal součástí diet. Na světě se pěstuje kolem 3000 odrůd sladkých a pálivých paprik, které se používají jako zelenina nebo koření. Plody jsou zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Pálivé papriky navíc obsahují pálivou substanci kapsaicin, který má blahodárné účinky na člověka. Používá se při svalových bolestech, špatném prokrvování končetin, proti omrzlinám a kromě jiného se stal součástí diet. Do rodu paprika (Capsicum) se zařazuje celkem 25 druhů paprik. Do rodu paprika (Capsicum) se zařazuje celkem 25 druhů paprik.  Čeleď: Solanacce, Lilkovité

4 Vitamíny  Obsahuje velké množství vitamínu C, B2, B1, niacin, A, kyselina listová, E, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek, jod  Paprika obsahuje více vit. C než pomeranč o stejné váze

5 Pěstování  1letá rostlina až ½ m vysoká, lysá, listy řepíkové, vejčité, květy menší (barva růžová)  Výsev do truhlíku provádíme v únoru. Papriky po výsevu zakryjeme fólií a udržujeme teplotu 25°C. Až rostliny trošku povyrostou, můžeme z nich fólii odstranit. Při zalévání nesmíme rostlinky přelít. Ve stádiu 2 pravých listů, je nutné, abychom papriky přesadili do květináčů.  Výsadbu paprik na stanoviště vyséváme 40-70dnů před plánovaným termínem. Papriky bychom neměli vysazovat dřív, protože hrozí riziko přízemních mrazíků.  Mezi jednotlivými rostl. Vzdálenost 50-80cm (cca 3 rostl. na 1m)  První plody se odstraňují aby se rostlina neoslabovala  Slunné, chráněné místo

6 Paprika a účinky na orgány  Posiluje imunitní systém  Chrání buňky před infekcemi všeho druhu  Posiluje srdce, cévy, sliznici, a krevní oběh  Mírní bolesti žil  Zpevňuje vazivové tkáně  Podporuje chuť k jídlu  Zlepšuje zrak  Pomáhá při žaludečních a střevních infekcích  Je prevencí migrény

7 Škůdci Mšice broskvoňová,Mšice řešetláková-Listy jsou pokroucené, žloutnou a odumírají. Na spodní straně jsou zelení broučci. Později jsou na listech a plodech černý mazlavý povlak.(karate 2,5 WG,Pirimor 25 WG) Mšice broskvoňová,Mšice řešetláková-Listy jsou pokroucené, žloutnou a odumírají. Na spodní straně jsou zelení broučci. Později jsou na listech a plodech černý mazlavý povlak.(karate 2,5 WG,Pirimor 25 WG) Sviluška chmelová,Třásněnka západní(nevidíme)-Na líci listových čepelí jsou světlé skvrny, které se zvětšují. Listy jsou mravorované, pak žloutnou, hnědnou a zasychají.(Omite 570 EW,Vertimec 1,8 EC, Talstar 10 EC) Sviluška chmelová,Třásněnka západní(nevidíme)-Na líci listových čepelí jsou světlé skvrny, které se zvětšují. Listy jsou mravorované, pak žloutnou, hnědnou a zasychají.(Omite 570 EW,Vertimec 1,8 EC, Talstar 10 EC) Třásněnky,Třásněnka západní(nevidíme)-Květní poupata a květy jsou pokroucené. Na plodech jsou zrohovatělé skvrny, jsou odlišně zbarvené a pokroucené.(Vertimec 1,8 EC,Actelic 50 EC) Třásněnky,Třásněnka západní(nevidíme)-Květní poupata a květy jsou pokroucené. Na plodech jsou zrohovatělé skvrny, jsou odlišně zbarvené a pokroucené.(Vertimec 1,8 EC,Actelic 50 EC) Molice skleníková,Molice tabáková-Listy odumírají a žloutnou, křiví se a opadávají. Na spodní straně jsou bílí motýlci.(Applaud 25 WP) Molice skleníková,Molice tabáková-Listy odumírají a žloutnou, křiví se a opadávají. Na spodní straně jsou bílí motýlci.(Applaud 25 WP) Plži-Škvor obecný-Plody, listy, stonky jsou poškozovány žirem.(Vanish slug pellets) Plži-Škvor obecný-Plody, listy, stonky jsou poškozovány žirem.(Vanish slug pellets)

8 Chilli papričky Latinsky: Capsicum annuum var. chilli Latinsky: Capsicum annuum var. chilli Ohnivé koření – chilli papričky (též psáno jaké chili nebo čili), bez kterého nepřipravíte žádnou lahůdku indické či mexické kuchyně, nalezl slavný objevitel amerického kontinentu Kryštof Kolumbus na jedné z cest do oblasti Karibiku. V Ekvádoru se chilli papričky přidávají do jídla již více než 6000 let. Chilli papričky se používají jako koření především v asijské kuchyni, k ochucování rýže a omáček, jakož i k přípravě pikantního oleje (naložením těchto pepriček do oleje). Ohnivé koření – chilli papričky (též psáno jaké chili nebo čili), bez kterého nepřipravíte žádnou lahůdku indické či mexické kuchyně, nalezl slavný objevitel amerického kontinentu Kryštof Kolumbus na jedné z cest do oblasti Karibiku. V Ekvádoru se chilli papričky přidávají do jídla již více než 6000 let. Chilli papričky se používají jako koření především v asijské kuchyni, k ochucování rýže a omáček, jakož i k přípravě pikantního oleje (naložením těchto pepriček do oleje).

9 Choroby Nedostatek vápníku-Na plodech jsou nahnědlé velké skvrny. Za sucha nahnědlá skvrna zasychá a za vlhka většinou podléhá hnilobám.(Wuxal kalcium) Nedostatek vápníku-Na plodech jsou nahnědlé velké skvrny. Za sucha nahnědlá skvrna zasychá a za vlhka většinou podléhá hnilobám.(Wuxal kalcium) Nedostatek hořčíku-Na listech omezení zeleného zbarvení, nerovnoměrné rozvržení chlorofylu na starších listech (bez spodního povlaku).(Kristalon Start, Plod a květ ) Nedostatek hořčíku-Na listech omezení zeleného zbarvení, nerovnoměrné rozvržení chlorofylu na starších listech (bez spodního povlaku).(Kristalon Start, Plod a květ ) Nadbytek dusíku-Nadměrně vzrostlé rostliny, listy sytě zelené barvy, opadávání květů.(Zastavit jakékoli hnojení) Nadbytek dusíku-Nadměrně vzrostlé rostliny, listy sytě zelené barvy, opadávání květů.(Zastavit jakékoli hnojení) Nedostatek dusíku-Malý vzrůst rostlin, světle zelené listy, tenkostěnné plody.(Ledek vápenatý, zkvašený slepičinec ) Nedostatek dusíku-Malý vzrůst rostlin, světle zelené listy, tenkostěnné plody.(Ledek vápenatý, zkvašený slepičinec ) Nedostatek fosforu-Špatné nasazování nových květů.(Kristalon Start, Plod a květ, zkvašené holubince) Nedostatek fosforu-Špatné nasazování nových květů.(Kristalon Start, Plod a květ, zkvašené holubince) Přebytek uzrálých plodů, špatná zálivka, nedostatek živin.- Opadávání květů a malých plůdků.Odebrat uzrálé plody, přihnojit (Kristalon, ledek vápenatý). Přebytek uzrálých plodů, špatná zálivka, nedostatek živin.- Opadávání květů a malých plůdků.Odebrat uzrálé plody, přihnojit (Kristalon, ledek vápenatý).

10 Další Vlasnosti Užíváme ji co nejvíc čerstvou (nebo i mraženou). Hodí se do salátů, k plnění, ve směsi s rajčaty, cuketami, lilky, k zapékání, do špízů atd. Užíváme ji co nejvíc čerstvou (nebo i mraženou). Hodí se do salátů, k plnění, ve směsi s rajčaty, cuketami, lilky, k zapékání, do špízů atd. kJ / Jednotka:1.08 kJ / Jednotka:1.08 Jednotka:1 g Jednotka:1 g Bílkoviny: Bílkoviny: Tuky: Tuky: Sacharidy:0.0459V Sacharidy:0.0459V láknina:0 láknina:0 Cholesterol:0 Cholesterol:0


Stáhnout ppt "Paprika obecná. Historie  Objevena Kryštofem Kolumbusem r.1493  Byla 1000let pěstována v tropech, v Evropě se poprvé objevila v 19.st.  Původní papriky."

Podobné prezentace


Reklamy Google