Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Funkce a procedury Funkce jsou v PHP nezbytným programovacím prostředkem. Funkce jsou v PHP nezbytným programovacím prostředkem. Procedura vykonává nějakou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Funkce a procedury Funkce jsou v PHP nezbytným programovacím prostředkem. Funkce jsou v PHP nezbytným programovacím prostředkem. Procedura vykonává nějakou."— Transkript prezentace:

1 Funkce a procedury Funkce jsou v PHP nezbytným programovacím prostředkem. Funkce jsou v PHP nezbytným programovacím prostředkem. Procedura vykonává nějakou činnost. Procedura vykonává nějakou činnost. Funkce vykonává nějakou činnost a navíc vrací hodnotu. Funkce vykonává nějakou činnost a navíc vrací hodnotu. V PHP existuje procedura i funkce, ale obojí se definuje klíčovým slovem function. V PHP existuje procedura i funkce, ale obojí se definuje klíčovým slovem function.

2 Procedura Procedura je kus kódu, který se může volat samostatně. Procedura je kus kódu, který se může volat samostatně. Do procedury se umisťují ty části kódu, které se v programu opakují. Do procedury se umisťují ty části kódu, které se v programu opakují. Procedury se také používají pro větší přehlednost. Procedury se také používají pro větší přehlednost. Procedura neobsahuje klíčové slovo return. Procedura neobsahuje klíčové slovo return.

3 Definování procedury <? function hlavicka() { ?> ?> <head> <title>SOŠ</title></head><body> <? } ?>

4 Volání procedury <? hlavicka(); echo " Tělo stránky " ; include "paticka.php"; ?>

5 Funkce <? include "hlavicka_inc.php"; include "hlavicka_inc.php"; function pytag($a,$b){ function pytag($a,$b){ return sqrt($a*$a + $b*$b); return sqrt($a*$a + $b*$b); } echo pytag(2,2); echo pytag(2,2); include "paticka_inc.php"; include "paticka_inc.php";?> Výraz, který je uveden za return se vrátí jako výsledná hodnota a provádění funkce tím končí. Cokoli, co je uvedeno jako příkaz za klíčovým slovem return už se neprovede.

6 Příklad Vytvořte program, který bude počítat přeponu pravoúhlého trojúhelníka. Velikost každé odvěsny zadávejte pomocí formuláře. Pro výpočet použijte volání definované funkce. Vytvořte program, který bude počítat přeponu pravoúhlého trojúhelníka. Velikost každé odvěsny zadávejte pomocí formuláře. Pro výpočet použijte volání definované funkce.

7 Řešení - formulář Obr. 1

8 Řešení - výpočet Obr. 2

9 Otázky k opakování 1. Jaký je rozdíl mezi funkcí a procedurou? 2. Proč se v PHP používají procedury? 3. Čím se určí výsledná hodnota u funkce? 4. Jakým způsobem zavoláme funkci?

10 Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. str. 407 BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. str. 407 Použité obrázky: Vlastní


Stáhnout ppt "Funkce a procedury Funkce jsou v PHP nezbytným programovacím prostředkem. Funkce jsou v PHP nezbytným programovacím prostředkem. Procedura vykonává nějakou."

Podobné prezentace


Reklamy Google