Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A13 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvoření listopad.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A13 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvoření listopad."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A13 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvoření listopad 2012 Ročník/věková kategorie4. ročník/18-19 let Vyučovací předmět/klíčová slova Makroekonomie čisté ekonomické bohatství, šedá ekonomika, černá ekonomika, záporné externality trhu, HDP, Anotace Prezentace seznamuje studenty s pojem čisté ekonomické bohatství, který je makroekonomickým ukazatelem. Vychází z HDP, který zvyšuje o nelegálně produkované výrobky a služby a výrobky produkované ve volném čase pro svou potřebu. Naopak je snížen o negativní dopady hospodářské činnosti. Protože se jedná o veličiny těžko měřitelné, je tento ukazatel spíše ve fázi teoretických úvah než praktického uplatňování.

2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.

3 Hodnocení národního hospodářství  Čisté ekonomické bohatství  Šedá ekonomika  Černá ekonomika

4 Čisté ekonomické bohatství  makroekonomický ukazatel  vychází z ukazatele: hrubého národního produktu

5 Čisté ekonomické bohatství Hrubý národní produkt + nelegálně produkované výrobky a služby (šedá a černá ekonomika) + výrobky produkované ve volném čase pro svou potřebu - negativní dopady hospodářské činnosti (záporné externality trhu)

6 Šedá a černá ekonomika = nelegální (protiprávní) ekonomické vztahy. 1

7 Šedá ekonomika = souhrn ekonomických vztahů, které porušují etické a morální normy společnosti, ale většinou jsou na hranici zákona a jsou proto těžko právně postižitelné.

8 Šedá ekonomika  nejrozšířenějším vztahem je: PODPLÁCENÍ

9 Podplácení  narušuje hospodářskou soutěž  zvýhodňuje nemorálně jednající subjekty  je nebezpečím pro ekonomiku (vede k neefektivnosti a plýtvání)

10 Černá ekonomika = souhrn ekonomických vztahů, které porušují zákony dané země, popř. zákony mezinárodní.

11 Černá ekonomika  zahrnujeme zde: hospodářskou kriminalitu jednotlivců hospodářskou trestnou činnost organizovaných zločinců - mafií

12 Hospodářská kriminalita jednotlivců  krádeže  zpronevěry  padělání peněz  hospodářské podvody  neplacení daní  daňové úniky  atd.

13 Proč potřebujeme znát i černou a šedou ekonomiku? Protože její finanční toky jsou velké, mohou ovlivňovat negativně legální ekonomiku a potřebujeme se jim účinně bránit.

14 Úkol Zamyslete se a uveďte konkrétní případy šedé a černé ekonomiky z praxe.

15 Děkuji Vám za pozornost marie.grygarova@oa-poruba.cz

16 Zdroje  ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie stručný přehled 2009/2010. Zlín: CEED, 2009. s. 35-37. ISBN 978-80- 903433-8-2.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A13 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvoření listopad."

Podobné prezentace


Reklamy Google