Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A27 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníprosinec2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A27 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníprosinec2012."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A27 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníprosinec2012 Ročník/věková kategorie4. ročník Vyučovací předmět/klíčová slova Světová ekonomika, Evropské sdružení volného obchodu, Světová obchodní organizace Anotace Studenti se seznamují se základními orgány a funkcemi Evropského sdružení volného obchodu a Světovou obchodní organizací

2 Světová ekonomika – Evropské sdružení volného obchodu (ESVO=EFTA) Světová obchodní organizace (WTO) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Helena Svršková, svrskovah@seznam.cz

3 Evropská unie včetně České republiky je součástí evropské a světové ekonomiky. K nejvýznamnějším organizacím patří:  Evropské sdružení volného obchodu ESVO (EFTA)  Světová obchodní organizace WTO

4 Evropské sdružení volného obchodu ( ESVO, EFTA European Free Trade Association ) je společenství čtyř evropských států, které vzniklo 3. května 1960 jako alternativa pro ty státy, kterým nebylo dovoleno (zejména ty „chudší“), nebo které si nepřály (zejména ty „bohatší“) připojit se k Evropskému společenství (dnešní Evropská unie). Evropské sdružení volného obchodu bylo definováno tzv. Stockholmskou smlouvou z roku 1960 a sdružilo státy, které zůstaly mimo Evropské společenství, vedoucí zemí v tomto uskupení byla Velká Británie.

5 Původní členské státy Původními členy byly Dánsko, Norsko,Portugalsko, Rakousko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie. V roce 1961 se jako přidružený člen připojilo Finsko(plným členem se stalo v roce 1986), v roce 1970 se přičlenil Island. V roce 1973 se Dánsko a Velká Británie staly členy Evropského společenství, čímž přestaly být členy EFTA. Portugalsko podobně přechází do ES v roce 1986. V roce 1991 do EFTA vstoupilo Lichtenštejnsko (do té doby jeho zájmy zastupovalo Švýcarsko). Konečně v roce 1995 z EFTA do EU přestoupily Rakousko, Švédsko a Finsko.

6 Dnes jsou členy asociace:  Island  Lichtenštejnsko  Norsko  Švýcarsko První tři (Island, Lichtenštejnsko, Norsko) jsou účastníky Evropského hospodářského prostoru. Členské státy ESVO společně uzavřely další smlouvy o volném obchodování s řadou zemí po celém světě. Evropský hospodářský prostor: byl vytvořen tím, že EU uzavřela s ESVO dohody umožňující volnější pohyb zboží, osob, služeb i kapitálu.

7 WTO World Trade Organization je organizace, která zakládá pravidla mezinárodního obchodu prostřednictvím konsenzu mezi jeho členskými státy a řeší mezinárodní obchodní spory mezi členskými státy. Vznikla v roce 1995 jako nástupce Všeobecné dohody o clech a obchodu (GATT). Sídlem organizace je Ženeva, Švýcarsko. V současné době má WTO 157 členů. Současným generálním ředitelem WTO je Pascal Lamy.

8 Předposlední člen Rusko, vstoupil 22. srpna 2012. Poslední člen Vanuatu, vstoupil do WTO 24. srpna 2012.

9 Historie Breton Woodská konference v roce 1944 navrhla vytvoření Mezinárodní obchodní organizace (International Trade Organization - ITO), aby byla stanovena pravidla pro vzájemný obchod mezi zeměmi. Členové konference Spojených národů ohledně Obchodu a zaměstnanosti na Havaně se shodli na založení ITO v březnu 1948. Založení však bylo nakonec zablokováno senátem USA. Dohoda, která po neúspěšném pokusu o založení ITO vznikla, byla Všeobecná dohoda o clech a obchodu (GATT 47). V rámci GATT proběhlo sedm kol vyjednávání a až v osmém kole - známém jako Uruguayské (1986-1995) došlo k založení WTO. Principy a dohody uzavřené pod GATT byly přijaty WTO, kterému byla udělena pravomoc je dále rozšiřovat.

10 Cíle a úkoly organizace Cílem je uvolňování světového obchodu a odstraňování překážek v obchodě mezi státy se zbožím, službami (bankovnictví, doprava, pojištění atd.)a duševním vlastnictvím. Především se odstraňují cla a množstevní kvóty. Všichni členové si musejí vzájemně poskytovat stejné podmínky. Základním úkolem je tedy liberalizace mezinárodního obchodu prostřednictvím odbourávání obchodních bariér.

11 Dalšími úkoly WTO jsou:  sledovat dodržování pravidel mezinárodního obchodu  organizovat obchodní jednání  sledovat národní obchodní politiky  urovnávat spory mezi vládami  omezení protekcionismu  spolupráce s ostatními mezinárodními organizacemi Členství EU ve WTO kromě výhod znamená také omezení možností provádět ochranářskou politiku EU ve vztahu k okolnímu světu.

12  ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie stručný přehled 2009/2010. Zlín: CEED, 2009. s. 51. ISBN 978-80-903433-8-2. Zdroje:


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A27 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníprosinec2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google