Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svatá Cecílie pocházela ze starého římského rodu Cecíliů. Učila se hudbě a zpěvu, aby mohla hudbou chválit Boha. Zavázala se slibem věčného panenství.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svatá Cecílie pocházela ze starého římského rodu Cecíliů. Učila se hudbě a zpěvu, aby mohla hudbou chválit Boha. Zavázala se slibem věčného panenství."— Transkript prezentace:

1 Svatá Cecílie pocházela ze starého římského rodu Cecíliů. Učila se hudbě a zpěvu, aby mohla hudbou chválit Boha. Zavázala se slibem věčného panenství. O její ruku požádal Valerianus, pohanský mladík s nejlepší pověstí. Cecílie prosila anděly o přímluvu, aby si uchovala panenství i přesto,že vstoupí do stavu manželského. Po svatbě oznámila manželovi, že jejím vyvoleným chotěm je Ježíš Kristus a ten jí dal za strážce anděla, který střeží její tělo.Pokud by snad chtěl její panenství porušit, tak ho strážný anděl zahubí. Valerius byl pohan a nechtěl Cecílii uvěřit, když nikde žádného anděla neviděl. Cecílie mu vysvětlila, že i on anděla uvidí, když uvěří v Boha, Ježíše Krista a dá se pokřtít. Poslala ho za svatým kmetem Urbanem, který ho získal pro křesťanskou víru. Jakmile se vrátil domů nalezl Cecilii jak se modlí a vedle ní stojí zářící anděl se dvěma kyticemi růží a lilií. Podobně s pomocí svatého Urbana získali pro křesťanskou víru i Valeriánova bratra Tiburcia. Všichni pak zahynuli mučednickou smrtí při pronásledování křesťanů. Kat Cecílii zasadil tři rány mečem do šíje a domníval se, že je mrtva. Cecílie však ještě tři dny žila. Papež Urban I. pochoval její tělo v Kalistových katakombách v Římě, hned vedle hrobů biskupů. Dům mučednice posvětil jako kostel a o sto let později zde vyrostl skutečný chrám. Když v roce 822 našli v katakombách její pohřbené tělo, nechal je papež Paschalils I. přenést do kostela sv. Cecílie a tam pochovat. Při otevření rakve roku 1595 bylo prý její tělo nalezeno tak, jak bylo kdysi pohřbeno. Tento okamžik zachytil Stefano Maderna v nádherné mramorové soše, která je umístěna v chrámu sv. Cecílie v Trastevere (Itálie). Cecíliiny ostatky jsou kromě Říma uchovávány také v Hildesheimu (Německo) a v Albi (jižní Francie).

2 Bazilika svaté Cecílie v Trastevere

3

4

5

6

7

8

9

10 Katedrála sv. Cecílie v Albi ve Francii

11 Svatá Cecílie v katedrále v Albi ve Francii

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31 T.F.


Stáhnout ppt "Svatá Cecílie pocházela ze starého římského rodu Cecíliů. Učila se hudbě a zpěvu, aby mohla hudbou chválit Boha. Zavázala se slibem věčného panenství."

Podobné prezentace


Reklamy Google