Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Věda nabízí přesvědčivé důkazy EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Věda nabízí přesvědčivé důkazy EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu."— Transkript prezentace:

1 Věda nabízí přesvědčivé důkazy EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu

2 „Klima“ označuje dlouhodobé atmosférické podmínky, zatímco „počasí“ se neustále mění. Změny klimatu jsou přirozené: např. po poslední době ledové (před 11 500 lety) byly průměrné teploty po celém světě o 5 °C nižší než dnes. AVŠAK v dnešní době rostou teploty rychleji než kdy dřív. Podle vědců je tento stav zapříčiněn lidskou činností.

3 Fakta o změně klimatu Od roku 1850 vzrostly teploty v Evropě o 1 °C. Oteplení o další 1,2 °C by mohlo vést k rozsáhlým nevratným a potenciálně katastrofickým změnám životního prostředí.

4 Fakta o změně klimatu Extrémní jevy počasí – bouře, povodně, období sucha či vlny veder – jsou stále častější a krutější. 90 % přírodních katastrof v Evropě od roku 1980 způsobilo počasí a klima.

5 Fakta o změně klimatu Od roku 1850 ztratily evropské ledovce dvě třetiny své hmotnosti – a tají stále rychleji. Polární led taje a hladiny moří stoupají dvakrát rychleji než před 50 lety. Miliony lidí po celém světě jsou ohroženy nedostatkem vody, hladem a chudobou.

6

7 Source: http://maps.grida.no/go/graphic/satellite-observations-in-arctic-sea-ice-1979-and-2003 Hugo Ahlenius, UNEP/GRID-Arendal

8 Co je příčinou? Lidé vypouštějí do ovzduší více „skleníkových plynů“. Atmosféra funguje jako skleník. Přírodní plyny způsobující skleníkový efekt pomáhají udržovat teplo – bez nich by teploty byly o 30 °C nižší. Množství skleníkových plynů vypuštěných do ovzduší lidmi však od roku 1970 vzrostlo o 70 %. Zadržuje se tedy mnohem více tepla.

9

10 Skleníkové plyny oxid uhličitý (CO 2 )– spalování uhlí, nafty a plynu kvůli energii, dopravě a teplu oxid dusný (N 2 O) – skládky odpadu, zemědělství, hospodářská zvířata metan (CH 4 ) fluorouhlovodíky (HFC) perfluorované uhlovodíky (PFC) – použití v lednicích, klimatizaci, a dokonce botách fluorid sírový (SF 6 )

11 Kde jsou důkazy? Přední vědeckou institucí pro otázky změny klimatu je Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC) vytvořený Organizací spojených národů, který –shromažďuje a sjednocuje závěry 2 500 odborníků z celého světa, –v listopadu 2007 publikoval Čtvrtou hodnotící zprávu (AR4), –v AR4 prezentuje výsledky 6 let výzkumu a analýz, –veškeré závěry výzkumu pečlivě a přísně vědecky ověřuje, –v roce 2007 obdržel Nobelovu cenu za mír.

12 Nálezy Čtvrté hodnotící zprávy Nezvratné důkazy o tom, že globální oteplování je způsobováno lidskou činností. Zvýšení teplot o více než 2 °C by mohlo mít nepředvídaný a nevratný dopad. Ještě stále máme čas zpomalit změnu klimatu či se jí přizpůsobit. Existuje již spousta užitečných a ekonomicky výhodných technologií. …je ovšem potřeba jednat okamžitě!

13 Co dělají jednotlivé vlády? Vlády spolupracují pod hlavičkou Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu. Současná dohoda, tj. Kjótský protokol, stanoví vyspělým zemím závazné emisní cíle. Jednání o návazné smlouvě stále pokračují – dohoda je očekávána v prosinci 2009 v Kodani.

14 Evropská unie razí nové směry v boji proti změně klimatu Země EU si pro rok 2020 stanovily následující cíle: –Snížit emise o 20 % (resp. o 30 % ze předpokladu celosvětové dohody) –Posílit energetickou účinnost o 20 % –Získávat 20 % energie z obnovitelných zdrojů EU naléhá na vytvoření nové ambiciózní globální smlouvy o snížení emisí.

15 Co můžete dělat vy sami? Jednoduché každodenní úkony hrají v boji proti klimatickým změnám významnou roli. Proto… –recyklujte –šetřete teplou vodou – namísto napouštění vany se sprchujte (spotřebujete čtyřikrát méně energie) –zasaďte strom – třeba ve škole, na zahradě nebo ve své čtvrti

16

17 Co můžete dělat vy sami? využívejte prostředků hromadné dopravy, jezděte na kole, choďte pěšky nenechávejte přístroje v pohotovostním režimu – vždy je úplně vypínejte nenechávejte nabíječku mobilního telefonu v zásuvce, pokud svůj přístroj právě nenabíjíte

18 www.climatechange.eu.com


Stáhnout ppt "Věda nabízí přesvědčivé důkazy EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu."

Podobné prezentace


Reklamy Google