Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přítomný čas PRŮBĚHOVÝ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přítomný čas PRŮBĚHOVÝ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním."— Transkript prezentace:

1 Přítomný čas PRŮBĚHOVÝ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 1) STAVBA VĚT We are speaking about English. Pomocné sloveso to BE ( am / is / are was / were ) Koncovka –ING na významovém slovese vytváří jeho průběhový tvar („mluvící“) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Trocha gramatiky (a little bit of grammar) Sit sitting ( set, stop, get … ) Play playing Have having (write… ) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 2) POUŽITÍ přít.č. průběhového právě probíhající děj dočasný, krátkodobý děj „příliš často“ se opakující děj (citově zabarvené, nespokojenost, …) neukončený děj popis obrázku, fotografie probíhající změny plánovaná budoucnost Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 PRÁVĚ PROBÍHAJÍCÍ DĚJ We are speaking English. Look ! They are trying to stop the train. My friends are just leaving. Míša is washing her hair at the moment. Those people are having rest now. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 DOČASNÝ, KRÁTKODOBÝ DĚJ  tento děj nemusí probíhat ve chvíli, kdy se o něm mluví  děj se liší od obvyklých situací a zvyků We normally have lessons in classroom number 234, but this week we are learning in number 564. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 PŘÍLIŠ ČASTO SE OPAKUJÍCÍ DĚJ (vadí mi to) tímto vyjadřuji, že mi něco vadí, někdo mne otravuje, má otravné zvyky apod. My friend is always borrowing my clothes! Buses are constantly arriving late! He is always forgetting my name! Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 NEUKONČENÝ DĚJ  tento děj nemusí probíhat ve chvíli, když o něm mluvíme  význam: mám něco rozdělané … atd. I am reading the book that you gave me. His parents are building a house for us. My sis is learning to cook. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 POPISUJEME OBRÁZEK NEBO FOTOGRAFII In this photo the horses are running towards me. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 PROBÍHAJÍCÍ ZMĚNY používá se hlavně ve spojení s příslovci (i opakovanými) a přídavnými jmény It´s getting dark. It ´s getting colder and colder. The prices are increasing. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 PLÁNOVANÁ BUDOUCNOST jsou dva způsoby, jak vyjádřit plánovanou budoucnost 1) vazba going to / gonna a) We are going to have a party. Možnost 2 překladů… 1) chystáme se mít večírek 2) budeme mít večírek V continuous tvaru bude pouze vazba going to (BRITISH ENGLISH) Sloveso významové je v infinitivu. (proto také částice to) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 AMERICAN ENGLISH IS EVERYWHERE b) We are gonna have a party. Americký výraz GONNA je BEZ částice infinitivu „ to“. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 PLÁNOVANÁ BUDOUCNOST II 2) normální věta v present continuous We are having a bowling party on Saturday. My british uncle is leaving tomorrow. Budoucnost vyjádříme vhodným časovým údajem Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 DĚKUJI ZA POZORNOST … and now it´s time to practise … Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 Obrazový materiál: KLIPART Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Přítomný čas PRŮBĚHOVÝ Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním."

Podobné prezentace


Reklamy Google