Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Present simple Present continuous

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Present simple Present continuous"— Transkript prezentace:

1 Present simple Present continuous

2 Present simple děje,které se opakují I usually go to bed at 9.30 p.m.
He plays footbal on Wednesdays. He never helps me.

3 Present simple Tvorba: Kladná věta:
osoba + významové sloveso (v infinitivu) ! 3. os. j. č. -> přidáme –s Zápor: osoba + do/does +významové sloveso (v infinitivu) Otázka: do/does + osoba + významové slovesa (v infinitivu) I read books in the evenings. He plays football every afternoon. He doesn´t do his homework on time. What do you usually do in the evening?

4 Present simple Translate into English: Obvykle vstávám v 6 hodin.
Nikdy nejezdíme na dovolenou. Chodíváš hrát tenis? On nevaří.

5 Present simple Translate into English:
Obvykle vstávám v 6 hodin. -> I usually get up at 6 o´clock. Nikdy nejezdíme na dovolenou. -> We never go on holidays. Hráváš tenis? -> Do you play tennis? On nevařívá. -> He doesn´t cook.

6 Present continuous děje, které probíhají právě teď
I am sitting. děje, které probíhají výjimečně a krátkodobě I usually get up at 6 a.m. but on my holidays I am getting up at 9 a.m.

7 Present continuous Tvorba:
Kladná věta: osoba + „BE“ + významové sloveso + -ing I am learning English. They are singing. Zápor: osoba + „BE“ + not + významové sloveso + -ing She is not writing. Otázka: „BE“ + osoba + významové sloveso + -ing What are you looking at?

8 Present continuous Translate into English: Co máš oblečeného?
On právě umývá auto. Ona kreslí portéty a já vařím. Já teď nedělám nic, mám pauzu.

9 Present continuous Translate into English:
Co máš oblečeného? -> What are you wearing? On právě umývá auto. -> He is washing a car. Ona kreslí portéty a já vařím. -> She is drawing portreits and I am cooking. Já teď nedělám nic, mám pauzu. -> I am not doing anythin, I am having a break.

10 Present simple Present continuous
Zařaďte časové výrazy ke správnému času: usually, now, today, every day, often, regularly, in this picture, at the moment Present simple: Present continuous:

11 Present simple Present continuous
Zařaďte časové výrazy ke správnému času: Present simple: Present continuous: usually now every day at the moment often in this picture regularly today

12 Stative verbs Co mají tyto slovesa společné? love like need have got
want

13 Stative verbs stavová slovesa používají se pouze v present simple love
like need have got want

14 Present tenses Translate:
Obvykle vařím večeři, ale dnes jsem na dovolené a jím v restauraci. Co obvykle děláš v tuto dobu? Nikdy nechodím plavat. David mi nepomáhá, zrovna večeří.

15 Present tenses Translate:
Obvykle vařím večeři, ale dnes jsem na dovolené a jím v restauraci. -> I usually cook dinner, but today I am on holiday and I am eating in a restaurant. Co obvykle děláš v tuto dobu? -> What do you usually do at this time? Nikdy nechodím plavat. -> I never go swimming. David mi nepomáhá, zrovna večeří. -> David is not helping me, he is having his dinner at the moment.

16 References:


Stáhnout ppt "Present simple Present continuous"

Podobné prezentace


Reklamy Google