Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VOLBA POVOLÁNÍ VÁŠ PRŮVODCE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VOLBA POVOLÁNÍ VÁŠ PRŮVODCE."— Transkript prezentace:

1 VOLBA POVOLÁNÍ VÁŠ PRŮVODCE

2 Vážení rodiče žáků 9. ročníků!
     Právě jste postaveni před problém, jak nejlépe pomoci svému dítěti vybrat střední školu, která by byla vhodnou cestou směřující ke zvolenému povolání. Při výběru zvažte nejen zájmy, ale i temperament, zdravotní stav a hlavně schopnosti svého dítěte. Na tomto letáčku Vám i vašim dětem nabízím písemnou formou pomoc při vašem rozhodování.  

3 Nemůže-li se Vaše dítě rozhodnout, kterou školu zvolit, nabízím několik možností, s kým se odborně poradit: Informační a poradenské středisko (IPS) při Úřadu práce v Teplicích, Vrchlického zde najdete nejširší síť informací o všech povoláních, školách a studijních oborech po celé ČR, dále si děti mohou otestovat své zájmy a schopnosti pomocí počítačových programů a po odborné konzultaci s pracovníkem střediska obdržíte nabídku vhodných možností profesní orientace po absolvování ZŠ.

4 Výchovný poradce na škole
Mgr. Iveta Vaiglová konzult.hodiny : středa hod.

5 Dny otevřených dveří Termíny dnů otevřených dveří na jednotlivých středních školách budou žákům sděleny ve škole a aktuálně na stránkách školy.

6 Náboráři ze SŠ a SOU pravidelně v podzimním období navštěvují naši školu a mohou přesně informovat o možnostech studia, požadavcích, náročnosti školy a následném uplatnění v praxi.

7 Kde hledat? Publikace: Atlas školství
Webové stránky:                        

8 Zdroje Atlasy školství - pro Ústecký kraj je atlas v každé třídě vycházejících ročníků, nebo kontaktujte výchovnou poradkyni, která vám atlas zapůjčí. Pro ostatní kraje jsou atlasy školství k dispozici na IPS Úřadu práce. Přehlídka aktuálních vzdělávacích nabídek středních škol, která se bude konat a na Gymnáziu v Duchcově. Internetové stránky např.: Kam na školu - Databáze středních škol a oborů Seznam/Střední školy a další vyhledávače centrum.cz, atlas.cz, ...

9  Na závěr ·    Při výběru střední školy doporučuji osobní návštěvu přímo na zvolené škole v rámci dnů otevřených dveří, popřípadě v jiném dohodnutém termínu dříve, než si dítě podá přihlášku. Nebojte se zeptat se na vše, co vás zajímá! Vyhnete se tak nepříjemným překvapením při přijímacích zkouškách nebo při nástupu do školy. ·    Žákům je po domluvě s výchovnou poradkyní umožněn přístup k počítači s internetem k usnadnění vyhledávání volby povolání. ·    Máte-li zájem, přijďte i s dítětem do školy na konzultaci.  

10 Postup při podávání přihlášky na střední školu
Žáci vycházejících ročníků si mohou již v 1. kole přijímacího řízení podat přihlášku na dvě školy najednou. Vyplněné a potvrzené přihlášky podávají uchazeči (na rozdíl od minulých let) přímo řediteli příslušné SŠ, a to do 15. března Za přihlášky se nic neplatí. Termíny přijímacích zkoušek (zákon ukládá vyhlásit dva termíny) musí ředitelé SŠ zveřejnit spolu s kritérii přijímacího řízení a předpokládaného počtu přijímaných žáků do Žáci si zvolený termín zapíší do přihlášky na SŠ. Pokud se termíny zkoušek překrývají, musí žáci jednu školu upřednostnit. Na školu, kterou si vybral, bude muset do 10 pracovních dnů od doručení o přijetí předložit tzv. zápisový lístek (žák obdrží jen jeden). Škola tak zjistí, kolik žáků nastoupí. Další kola přijímacího řízení vyhlašují SŠ již individuálně. Podrobnější informace naleznete na stránce Termín 1. kola přijímacích zkoušek: od do


Stáhnout ppt "VOLBA POVOLÁNÍ VÁŠ PRŮVODCE."

Podobné prezentace


Reklamy Google