Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Téma:  ZDROJE ZÁŘENÍ  Pár obrázků  Studijní text  Něco z webu  Tajenka  Závěr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Téma:  ZDROJE ZÁŘENÍ  Pár obrázků  Studijní text  Něco z webu  Tajenka  Závěr."— Transkript prezentace:

1  Téma:  ZDROJE ZÁŘENÍ  Pár obrázků  Studijní text  Něco z webu  Tajenka  Závěr

2

3

4

5

6

7  Nejdůležitějším zdrojem el.magnetického záření je pro nás Slunce (6000°C).  Před nebezpečnými zářeními (rentgenové a ultrafialové) nás chrání ozonová vrstva a atmosféra.  Zahříváme-li těleso ve tmě, můžeme vidět celé spektrum záření, které vydává – od neviditelného infračerveného, přes červené, žluté a nakonec bílý žár.

8  Luminiscence – světélkování – dodáme atomům tělesa nadbytečnou energii, například silným světlem a tato energie se následně postupně uvolňuje v podobě studeného světla.  Laser – je to přístroj, kterým je tato energie vyzářena naráz jako elektromagnetická vlna zaostřená do úzkého světelného svazku.

9  Rentgen – dvě elektrody katoda a anoda (antikatoda), k nimž je připojeno vysoké napětí. Jsou-li nabité částice urychleny vysokým napětím a pak prudce zabrzděny, vzniká rentgenové záření.  K urychlování částic na vysoké energie a ke studiu jejich srážek slouží urychlovače.

10

11  http://ulb.upol.cz/prednasky/zua11/lasery. pdf http://ulb.upol.cz/prednasky/zua11/lasery. pdf  http://www.zdrava- rodina.cz/zr/02_99/zr299_17.htm http://www.zdrava- rodina.cz/zr/02_99/zr299_17.htm  http://www.xray.cz/kryst/difrakce/bradler/z droje.htm http://www.xray.cz/kryst/difrakce/bradler/z droje.htm  http://astronomia.zcu.cz/hvezdy/slunce/73 4-zdroje-zareni http://astronomia.zcu.cz/hvezdy/slunce/73 4-zdroje-zareni

12

13  1) Sladký ohnutý rohlík.  2) Člověk, který se dokáže pohybovat v meziplanetárním prostoru.  3) … Dogg – americký rapper nominovaný 12x na cenu Grammy.  4) Země původu asi nejslavnějšího vytrvalce všech dob Haile Gebrselassieho.  5) Tvořivý umělec syntetizující jednotlivé složky a prvky dramatické struktury do ideově a stylově jednotného, celistvého díla

14  1) Loupák  2) Astronaut  3) Snoop  4) Etiopie  5) Režisér

15


Stáhnout ppt " Téma:  ZDROJE ZÁŘENÍ  Pár obrázků  Studijní text  Něco z webu  Tajenka  Závěr."

Podobné prezentace


Reklamy Google