Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Test Skupina A: 1. Částí střeva 2. Hormony GITu –princip činnosti 3. slinivka Skupina B: 1. coecum 2. stěna střevní 3. částí žaludku.….. názvy české.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Test Skupina A: 1. Částí střeva 2. Hormony GITu –princip činnosti 3. slinivka Skupina B: 1. coecum 2. stěna střevní 3. částí žaludku.….. názvy české."— Transkript prezentace:

1

2

3 Test Skupina A: 1. Částí střeva 2. Hormony GITu –princip činnosti 3. slinivka Skupina B: 1. coecum 2. stěna střevní 3. částí žaludku.….. názvy české a latinské ….

4 Trávicí systém – funkce (parenchymových a dutých orgánů) doplňková léčba MUDr. Vladimír Compeľ

5 Jsme jiní …. jinak žijeme, jíme, trávíme, produkujeme ( šťávy )... jinak metabolizujeme … máme jiné střevo, jinak rychlé, jinak pomalé… jinak reagujeme na jídlo (jiné množství a kvalitu enzymů, hormonů, transmitérů atd) … Máme jinou energii, aktivitu, myšlení…

6 1. Trávící (trávení, vstřebávání) 2. Endokrinní (Langerhansovy ostrůvky pankreatu + endokrinní buňky GITu) 3. Metabolické (játra) Imunologické 5. Ostatní Trávicí systém plní funkce:

7 Anatomie Trubice : (duté orgány) jícen, žaludek, žlučník, tenké a tlusté střevo jícen, žaludek, žlučník, tenké a tlusté střevo buněčné žlázky tvoří v GITu množství sekretů, šťáv, enzymů, hormonů… buněčné žlázky tvoří v GITu množství sekretů, šťáv, enzymů, hormonů… v žaludku jako jamky, v žaludku jako jamky, v duodenu – Brunnerove žlázy tvoří hlen, bikarbonát, Sekretin v duodenu – Brunnerove žlázy tvoří hlen, bikarbonát, Sekretin ve střevě pohárkové buňky – tvoří hlen, ve střevě pohárkové buňky – tvoří hlen, po celém GITu tvoří různé žlázové buňky sekrety-šťávy. po celém GITu tvoří různé žlázové buňky sekrety-šťávy. Orgány (žlázy): játra, slinivka Prostory : retroperitoneum + peritoneum Peritoneum (vazivově tuková blána) (peritoneum, mesenterium, omentum) (peritoneum, mesenterium, omentum)

8 Stavba stěny dutých orgánů: -sliznice=mucosa (jednovrstevný epitel s množstvím klků -sliznice=mucosa (jednovrstevný epitel s množstvím klků a žlázových buněk..) a žlázových buněk..) -submucosa- podslizniční vrstva -submucosa- podslizniční vrstva řídké pojivo s žlázami, imunitní buňky… řídké pojivo s žlázami, imunitní buňky… -svalová vrstva (muskularis propria) (cirkulární a podélná vrstva) -svalová vrstva (muskularis propria) (cirkulární a podélná vrstva) (umožňuje pohyb jídla.. chymu.. stolice v trávicím traktu) (umožňuje pohyb jídla.. chymu.. stolice v trávicím traktu) -hladký sval – všude v trávicích trubicích. -hladký sval – všude v trávicích trubicích. -příčně pruhovaný - jenom první třetina jícnu a anus (svěrače) -příčně pruhovaný - jenom první třetina jícnu a anus (svěrače) -seróza – hladké lesklé peritoneum -seróza – hladké lesklé peritoneum

9 1. Trávící (trávení, vstřebávání) 2. Endokrinní (Langerhansovy ostrůvky pankreatu + endokrinní buňky GITu) 3. Metabolické (játra) Imunologické 5. Ostatní Trávicí systém plní funkce:

10 1.kryje povrch většiny orgánů – peritoneum 1.kryje povrch většiny orgánů – peritoneum 2.tvoří závěs střeva = mesenterium 2.tvoří závěs střeva = mesenterium 3.volně visí jako zástěra =předstěra 3.volně visí jako zástěra =předstěra =omentum malá,velká =omentum malá,velká Funkce omenta (peritonea) Funkce omenta (peritonea) 1.útrobní policie = ohraničuje zánět 1.útrobní policie = ohraničuje zánět 2.izoluje (obsahuje hodně tuku) 2.izoluje (obsahuje hodně tuku) Peritoneum produkuje tekutinu, která redukuje tření mezi orgány redukuje tření mezi orgány Funkce peritonea - pobřišnice

11 Pohyb tračníku: 1. segmentace (na místě) 2. peristaltika (dopředu) 3. celkové pohyby (hodně dopředu) Funkce svaloviny trávicího systému

12 Transitní časy Dutina ústní – jícen – žaludek – tenké střevo – tlusté střevo 1min 2-3sek 2-4hod 1-4hod 10hod-dnů 1min 2-3sek 2-4hod 1-4hod 10hod-dnů Funkce svaloviny trávicího systému

13 Nejdůležitější funkcí GIT: Trávení + Vstřebávání Trávení: -mechanické – rozmělňování potravy jazykem a zuby -chemické – rozklad chemicky=enzymy, vodou, šťávami..čím více enzymů, tím lepší trávení… dáno i geneticky, nemocemi, „tréninkem“, operacemi (operace slinivky…) -Stimulace tvorby šťáv: reflexně (chuť, čich, zrak…) hormonálně (chemicky): (2 hormony) jídlo v kontaktu s buňkami žaludku aktivuje Gastrin – sekrece žalud.šťáv jídlo v kontaktu s buňkami duodena aktivuje Sekretin -sekrece šťáv slinivky Trávení

14 ENZYMY Tajemné částice zázračných schopností… Realizují vitální procesy, plní funkci bio-katalyzátoru tj. umožňují, aby probíhaly složité biochemické procesy, reakce. Složité bílkoviny: mají 2 částí - apoenzym- bílkovinná makromolekula - kofaktor – sloučenina (vitamin, minerál, stopový prvek) Enzymy možno rozdělit na: -metabolické - TRÁVÍCÍ PROTEÁZY – ŠTĚPÍ BÍLKOVINY LIPÁZY – ŠTĚPÍ TUKY AMYLÁZY – ŠTĚPÍ CUKRY

15 Kofaktory enzymů příklady kofaktorů – sloučenina (vitamin, minerál, stopový prvek) vitaminy skupiny B: B1-thiamin - metabolismus cukrů B2-riboflavin – „FAD, FMN” NK B3-niacin - cytochromy, bun.dýchání B6-pyridoxin – bílkovin, glykogenu B12- bílkovin, tuků, ERY, nerv.systém kys.listová – puriny,NK, AK, kys.panthotenová- „ CoA” - AK, NK, kys.nikotinová – „NADP” cytochrom,syntéza tuků, chol,cukrů C vitamin – kolagen, hormony, VKR, bun. dýchání selen - součást enzymu glutationperoxidáza- VKR zinek - součásti 200 enzymu síra - kolagen, pojivo, VKR,

16 Enzymy

17 Nejdůležitější funkce GITu: Trávení + Vstřebávání Vstřebávání (resorpce): -Aktivní – typické pro tenké střevo, resorpce do krve a do mízy (zejména tukové kapénky) -Pasivní – relativně volný prostup vody, minerálů, rozpuštěných látek, léků, alkoholu … Rychlost vstřebávání: - ihned…. Alkohol - postupně až 12 hodin – tuk Závisí na množství a druhu jídla, trávicích šťáv, prokrvení sliznice a stěny střeva (průtok ve stěně střevní až 2 lt/1min) Vstřebávání

18 Potrava je žvýkaná a promíchána se slinou. Jazyk a zuby mechanicky rozmělňují jídlo. Slinné žlázy tvoří enzym Amyláza(ptyalin) + hlen Amyláza rozkládá škrob na cukr -Spolknuté sousto se posouvá kontrakcemi přes jícen do žaludku. Trávicí funkce - ústa

19 Dutina ústní Jazyk funkce: jíst, míchat potravu se slinami + chuťové buňky + mluvit (L,D,Ch,K … ) chuťové buňky + mluvit (L,D,Ch,K … ) Slinné žlázy – 3páry příušní – největší, ústí do předsíně- ke 2.moláru příušní – největší, ústí do předsíně- ke 2.moláru podjazykové a podčelistní – ústí do slinné bradavky pod jazykem podjazykové a podčelistní – ústí do slinné bradavky pod jazykem Sliny: 1,5l denně, reflexy na slinění..PM složení: voda + hlen(mucin) složení: voda + hlen(mucin) + enzymy (amyláza=ptyalin) + enzymy (amyláza=ptyalin) + soli K,Na,P,Ca … zubní kámen + soli K,Na,P,Ca … zubní kámen Imunitní okruh: nosní, patrová, jazyková mandle, rozptýlená lymfatická tkáň rozptýlená lymfatická tkáň

20 Žaludek : pojme 1-2 litry jídla, žal. šťáv je 1,5 –3 litry denně. -tuky zpomalují peristaltiku žaludku (tučné jídlo je v žaludku 5-8hod) -cukry zůstávají v žaludku asi 3-4 hodiny… tj. peristaltika normální -Spolknuté tekutiny tečou volně do duodena. Žaludek tvoří enzymy (Pepsin+žal.lipasu), HCl, Gastrin, hlen-mucín Gastrin hormon - stimuluje tvorbu žaludečních kyselin. - Gastrin je aktivován jídlem Pepsin (pepsinogen) - Enzym štěpící bílkoviny na polypeptidy a peptidy Lipáza - štěpí tuky na Glycerol a mastné kyseliny HCl - kyselina chlorovodíková – nutná pro činnost Fe, B12, aktivuje pepsin a zabíjí bakterie=desinfikuje, trávení bílkovin-bobtnání, rozkládá zeleninu!! ZVRACENÍ (emesis, vomitus): antiperistaltika vzniká při různém dráždění chemicky, přejedení, toxicky apod. Trávicí funkce – žaludek

21 Žaludek Řízení tvorby šťáv: - nervově – reflexně (chuť,čich… trvá 1-2hod) - hormonálně, kdy potrava dráždí gastrin.buňky ke tvorbě gastrinu, který pak stimuluje tvorbu HCl, šťáv žaludku, aktivuje pepsinogen na pepsin. Funkce svěračů žaludku : - kardie – brání návratu jídla do jícnu - pylorus – brání rychlému vyprázdnění žaludku, aby byl dostatečný čas na míchání potravy se žalud.šťávami ……….……….rytmické stahy žaludku 2-4min…………………..

22 Žaludek Buňky -hlenu Buňky - lipázy Buňky - pepsin ogen B. parietální - HCl Buňky - gastrinu

23 25cm, anatomicky 4 částí: - bulbus, D2, D3, D4 Submukosa obsahuje Brunnerovy žlázy- (tvoří alkalický hlen s obsahem bikarbonátů ) Duodenum tvoří: -tvoří hlen (mucin)- chrání sliznice před HCl -bikarbonáty (v Brunnerových žlazkách). Bikarbonát=uhličitan sodný - alkalizuje kyselý žaludečný obsah -hormon Sekretin, který stimuluje tvorbu slinivkových šťáv Sekretin je aktivován jídlem Trávicí funkce -duodenum

24 Trávicí trakt je „velká endokrinní žláza“ GIT + Langerhansové ostrůvky pankreatu = velký endokrinní orgán neboli systém (gastro-entero-pankreatický systém - GEP)

25 Gastrin SEKRE BOMB ENKE SOM CCK GIP VIP Glu Y Insulin

26 Ohromné množství různých šťáv…klíčové místo trávení V duodenu se odehrává míchání natráveného jídla ze žaludku v bolusech (soustech) se šťávami ze slinivky a žluči. Do duodena (do D2 – do pars descendens duodena) ústí přes Vaterskou papilu slinivkový vývod a žlučovod… tj. teče zde žluč a pankreatické šťávy 1,5 + 1,5 litru denně!!! -Svěrač ve Vaterské papile = ODDIHO svěrač. Lipáza – štěpí tuky na glycerol a mastné kyseliny. Amyláza – štěpí škrob na maltosu Trypsin a chymotrypsin – štěpí bílkoviny na poly/ peptidy Žluč – emulguje tuky tj. rozptyluje je = odděluje je = dělá malé tukové kapičky na které můžou pak enzymy působit. Trávicí funkce -duodenum

27 Žlučník obsah 60ml Koncentruje žluč (vstřebává vodu) 1,5 litru žluče denně Složení žluče: Voda, hlen, Žlučové kyseliny „kameny“ Žlučová barvivá Cholesterol „kameny“ Lecitin „kameny“

28 Má funkci: Exokrinní + endokrinní 1 litr šťávy denně, Silně zásadité – hodně uhličitanu sodného bikarbonát..) Enzymy: - lipáza - štěpí tuky - proteaza – štěpí bílkoviny - chymo/trypsin – štěpí bílkoviny - amyláza- štěpí cukry Tvorba šťáv: -reflexně - smysly-malý podnět -hormonálně – sekretin – látka ze stěny duodena, aktivovaná jídlem SLINIVKA

29 Má funkci: Exokrinní + endokrinní 1,5 milionů Langerhansových ostrůvků -produkují Insulin = rovnováha glykémie (hladiny cukru v krvi)

30 JÁTRA Největší žláza těla 1500gr, Funkce: metabolismus – rozklad cukrů, tuků, bílkovin, tvorba nových molekul bílkovin, protilátek, detoxikace toxických látek (hlen, žlučové kyseliny a barvivá, cholesterol, Lecitin) tvorba žluče (hlen, žlučové kyseliny a barvivá, cholesterol, Lecitin)

31 Lalůček jaterní …Dolní dutá žíla … větve DDž … centrální žíla … lalůčková žíla … větve portální žíly … vena portae … střeva … Jaterní buňka má pól krevní a žlučový … štěrbiny žlučovodů …

32 Jaterní lalůček Základní stavební a funkční jednotka jater 1-2,5mm velký

33 5-7 METRŮ !!! Tenké střevo : štěpí již malé AK a malé cukry a VSTŘEBÁVÁ !!! - střevní žlázky vyprodukují 1-3 litry šťáv denně, pohárkové buňky hlen - střevní enzymy disacharidázy (maltáza, sacharáza a laktáza), které štěpí disacharidy na monosacharidy maltáza štěpí maltózu na Glukosu+Glukosu (SLAD, CUKR, PIVO, ŠKROB) sacharáza štěpí sacharózu na Glukosu+Fruktosu (CUKR, ŘEPA, TŘTINA, MED) laktáza štěpí laktózu na Glukosu+Galaktosu (MLÉKO) Peptidáza je enzym štěpící peptidy (bílkoviny) na AK (aminokyseliny) V tenkém střevě probíhá mohutná resorpce- vstřebávání. Pokud se disacharidy nerozštěpí a nevstřebají- dělají průjem … např. Nesnášenlivost mléka…průjem, protože není enzym laktáza, Zácpu léčíme disacharidem Laktulosou, který se nevstřebává a dělá průjem Trávicí systém – jejunum, ileum

34 Enzymy, hormony … GIT Lokalita trávící enzymy jiné složky hormony Dutina amyláza(ptyalin) ústní ústní Žaludek lipása, HCl gastrin pepsin, pepsinogen pepsin, pepsinogen Játra žluč Slinivka amylása, lipása alkalická sekrece insulin proteása, proteása, chymo-trypsin chymo-trypsin Duodenum alkalické sekrece sekretin Jejunum maltasa, sacharasa (F), laktasa (Ga), peptidasa laktasa (Ga), peptidasa Tlusté stř. bacily

35 -miliony klků -na buňkách mikroklky Plocha sliznice: 40m 2 Na povrchu je jednovrstevný epitel Svalovina- příčná a podélná po celém obvodu, 10 peristaltických vln/min. Šťáva: slabě zásaditá 1-3l denně Hlen + Enzymy + žluč + HCl (Pohárkové buňky produkují hlen) 60% tuků se vstřebává do slepé chylosní cévy …lymfa.d.thoracikus Vstřebávání do: 1. mízy- chylosní cévy 2. krve – vena messenterica superior Vstřebávaní – klky=villi

36 1,5m POHÁRKOVÉ BUŇKY tlustého střeva tvoří množství hlenu, který chrání sliznici před toxiny, bacily (hlen obsahuje protilátky) a agresivitou stolice. Hlavní funkce - resorpce vody, cukrů, K, Na, Cl, Ca,… Nejvýraznější resorpce je v ascendens (ve vzestupném tračníku) (z chymu zahušťováním a přidáním slepovacího hlenu se tvoří skybala) biliony kvasných a hnilobných bacilů metabolizují: -cukry, tuky, celulóza kvasí..vzniká alkohol, metan, CO 2 -bílkoviny hnijou… vzniká sirovodík, fenol, mastné kyseliny, tzv.mrtvolné jedy - produkují vit.B,K, - baktérie se živí vlákninou Pohyb tračníku: 1. segmentace (na místě) 2. peristaltika (dopředu) 3. celkové pohyby (hodně dopředu) Trávicí systém- tlusté střevo

37 patologické: normální: H.pylori koky, tyčky Lactobacillus acidophilus, casei, brevis,bulgaricus.. Campylobacter Bifidobacterium difidum, infants Lactococcus lactis, cremoris Salmonela Saccharomyces boulardi Shigela… Streptococcus salivarius Enterococcus faecium E.coli BACILY DYSMIKROBIE

38 Defekace- vyprazdňování stolice Reflexní děj s uvolněním svěračů a napnutím svalů břišních tak rektálních. Defekační reflex lze potlačit vůli … nebezpečí narušení reflexních pochodů a ochabnutím svalů rekta a vznikem chronické zácpy. Stolice je závislá na potravě a kvalitě trávení, gr/den Obsahuje zbytky potravy- vazivová vlákna, škroby, tuky, vodu, odloupané epitelie, žlučová barviva. Tuhost stolice ovlivňuje obsah vody. Barvu stolice obsah žlučových barviv – málo barviv- světlá, žlutá, hodně hnědá, tmavá Defekace

39 Rectum, anus 12 cm recta + 4cm análního kanálu(řiť) Rectum: Připojení Rectum-anus pod uhlem 90st...tento uhel „anorektální“ brání samovolnému úniku stolice Podélné svaly-2 široké pruhy Má 3 příčné řasy (horní, dolní, střední= K ohlrauschova=puborektální sval). Pod dolní řasou se rektum rozšíří = AMPULA Anus- 2 svěrače – zevní, vnitřní

40 Geny – predispozice genová a enzymatická Toxiny, alergeny, imunologicky aktivní látky Mutagenní látky … Mikroorganizmy – bakterie, viry, plísně… ŽIVOTOSPRÁVA

41 na některé nutno myslet potravinové alergie !!!

42 - Nesnášenlivost (laktosová intolerance…) - Alergeny - Induktory autoimunity (glutensenzitívní enteropatie) - Aktivátory aminů a neurotransmiterů ( histamin, serotonin, tyramin, tryptamin…) - Donátory aminů …( tj. obsahují histamin, serotonin…) - Toxiny v potravinách - Těžce stravitelné potraviny (houby…) - Kontaminované potraviny (bakterie, plísně …) REAKCE NA POTRAVINY

43 Reakce na potraviny (neimunologicky podmíněná) (MUDr.Fuchs Martin DrSc. Alergologie, vyd.Galén, 2004 )

44 Reakce na potraviny (neimunologicky podmíněná) Snídaně: sýr, salám, med … Svačina: banán, rajče, čokoláda, káva … Oběd: makrelu, špenát, zelí … to zapít … pivem nebo vínem … a navíc den ve stresu … kumuluce „aminů “ za celý den = syndrom podobný alergii

45 Doplňková výživa GIT Vláknina – zácpa, trávení Chitosany – zácpa, snížení cholesterolu Enzymy - trávení Vitamíny Carnitin – hubnutí, regenerace Lecitin – rozpouštění žluč.kamenů, metabol.jater Coenzym Q10 – metabolismus jater, srdce, VKR, energie Likvidátory volných kyslíkových radikálů - Bacily – probiotika..lacto, bifido, saccharomyces Léčivé byliny – Ostropestřec mariánský (silimarin), řepík, třezalka, Aloe – jaterní nemoci, střevo

46 patologické: normální: H.pylori koky, tyčky Lactobacillus acidophilus, casei, brevis,bulgaricus.. Campylobacter Bifidobacterium difidum, infants Lactococcus lactis, cremoris Salmonela Saccharomyces boulardi Shigela… Streptococcus salivarius Enterococcus faecium E.coli BACILY DYSMIKROBIE

47 Průmyslově zpracované ovoce, zelenina, semínka, plody…. do mikroskopických částeček …..Fiber Star, Spirulina, Lepicol, Benefibra…. Mnohonásobně narůstá schopnost vázat toxiny, alergeny, aktivátory nádorového růstu… škodliviny Podporu imunity střeva Živná půda pro růst eubakterií … efekt ??? … Klidné střevo (bez polypů, zánětů, infekcí, dysmikrobií, nádorů…) VLÁKNINA

48 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Test Skupina A: 1. Částí střeva 2. Hormony GITu –princip činnosti 3. slinivka Skupina B: 1. coecum 2. stěna střevní 3. částí žaludku.….. názvy české."

Podobné prezentace


Reklamy Google