Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KDO JE TO? Na základě stručných životopisných údajů se pokus uhodnout, o kterou významnou osobnost se jedná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KDO JE TO? Na základě stručných životopisných údajů se pokus uhodnout, o kterou významnou osobnost se jedná."— Transkript prezentace:

1 KDO JE TO? Na základě stručných životopisných údajů se pokus uhodnout, o kterou významnou osobnost se jedná.

2 Wolfgang Amadeus Mozart
Narodil se v Salcburku jako nejmladší ze sedmi dětí Leopolda a Anny Marie. Jako dítě cestoval po celé Evropě, kde byl v šlechtických rodinách představován jako „zázračné dítě“. Komponoval nejdříve v Salcburku, později odjel do Vídně, navštívil také Prahu. Roku 1782 se oženil s Konstancií Weberovou. Měl fenomenální hudební paměť, mluvil plynně několika světovými jazyky. Tento geniální hudebník a klavírní virtuos vytvořil 626 hudebních děl (opery, operety, symfonie, koncerty, komorní hudbu, mše, chorály). Mezi jeho nejznámější díla patří opera Don Giovanni. Zemřel ve Vídni.

3 Marie Terezie Narodila se ve Vídni jako dcera císaře Karla VI a Alžběty Kristýny Brunšvické. Od mládí ji vychovávali jezuité; získala vzdělání v oblasti náboženství, dějin, latiny, francouzštiny a němčiny. Svého budoucího muže (Františka Štěpána) poznala ve svých šesti letech, jemu bylo patnáct. Svatba se konala roku 1736. Roku 1740 se ujala vlády jako rakouská arcivévodkyně. porodila svého nejstaršího syna Josefa (měla 16 dětí). Za své vlády vydala řadu dekretů a nařízení; mimo jiné roku 1774 Všeobecný školní řád, který nařizoval povinnou školní docházku. Tato jediná vládnoucí žena na českém trůně zemřela

4 Karel Jaromír Erben Narodil se v Miletíně v Podkrkonoší jako jeden z dvojčat; bratr Jan záhy zemřel. Dospělosti se dožila ještě sestra Josefka. Otec pracoval jako obuvnický mistr a matka si přála mít ze svého syna učitele. Od malička měl velký cit pro umění, zajímal se o kulturu a vzdělání. Studoval na Gymnáziu v Hradci Králové, později filosofii a práva v Praze. Se svojí první ženou Betynkou měl dvě dcery; Blaženu a Ladislavu. Pracoval na pražském magistrátu, byl redaktorem Pražských novin, archivářem Národního muzea. Tento představitel českého romantismu, historik, spisovatel,básník, překladatel, sběratel lidových písní a pohádek zemřel K jeho nejznámějším dílům patří sbírka balad Kytice .

5 Emil Zátopek Narodil se v Kopřivnici ve velmi chudé rodině (měl šest sourozenců). V 16 letech začal pracovat v Baťově obuvnické továrně ve Zlíně. Když si ho vybral závodní trenér pro běžecké závody, protestoval, že je příliš slabý. Přesto se závodu zúčastnil a doběhl jako druhý. V roce 1944 překonal český rekord v běhu na 2000, 3000 a 5000m. Na LOH v Londýně roku 1948 vyhrál běh na 10 km. V roce 1952 na LOH v Helsinkách vyhrál zlato v běhu na 5 a 10 km a v maratonu, který běžel úplně poprvé v životě. Překonal tak tři olympijské rekordy. Byl znám pod přezdívkami „Emil Hrozný“ a „česká lokomotiva“. Jeho manželka Dana byla výborná oštěpařka. Tento vynikající atlet zemřel v Praze.

6 Ema Destinnová Narodila se v rodině bohatého pražského mecenáše Emanuela Kittla jako Emilie Kittlová. Od dětství se nadaná dívka věnovala malování a hře na housle; svůj první koncert měla v osmi letech. Pokoušela se i o literární tvorbu a jméno své učitelky zvolila později jako svůj umělecký pseudonym. První angažmá získala v berlínské Státní opeře, ale působila také ve Vídni, v Londýně, v Praze, v Paříži, dokonce v newyorské Metropolitní opeře, kde vystupovala po boku uznávaného Carusa. V roce 1916 byla obviněna ze špionáže a bylo jí uloženo domácí vězení na jejím zámku ve Stráži nad Nežárkou. Světoznámá operní pěvkyně a všestranně vzdělaná osobnost zemřela v Českých Budějovicích.

7 Karel Čapek Narodil se 9.1.1890 v Malých Svatoňovicích.
Otec byl lékař, matka podporovala u svých dětí lásku k rodnému jazyku. S bratrem Josefem a sestrou Helenou prožil idylické dětství v Úpici, kam se rodina přestěhovala. Gymnázium navštěvoval v Hradci Králové, později v Brně. Vystudoval Filozofickou fakultu UK v Praze, filozofii studoval ještě v Berlíně a v Paříži. Pracoval jako redaktor v Národních listech a Lidových novinách, působil jako dramaturg a režisér Vinohradského divadla. se oženil s herečkou Olgou Scheinpflugovou. Tento český spisovatel, dramatik, novinář, překladatel a fotograf zemřel v Praze. Roku 1995 mu byl in memoriam propůjčen Řád T.G.Masaryka.

8 Jaroslav Heyrovský Narodil se 20.12.1890 v Praze.
Na Karlově univerzitě v Praze jako první studoval chemii, fyziku a matematiku. Studoval také v Londýně na University College. Zde se začal zajímat o elektrochemii. Brzy po návratu do vlasti se stal profesorem fyzikální chemie. Jeho hlavním oborem se stala polarografie, která patří mezi elektrochemické metody. mu byla udělena Nobelova cena za chemii. Tento výborný český chemik zemřel v Praze. V roce 1982 byla po něm pojmenována planetka 3069……….

9 Karel Gott Narodil se 14.7.1939 v Plzni.
Toužil stát se malířem, ale na výtvarnou školu nebyl přijat. Vyučil se v ČKD v oboru elektromontér. Jeho druhou láskou byla hudba, proto začal studovat na konzervatoři a zpíval v různých klubech (Reduta). Zpěvu se věnuje profesionálně od roku V roce 1962 získal angažmá v divadle Semafor, v roce 1966 dokonce v Las Vegas. Tento populární zpěvák získal řadu významných ocenění; 36 krát zvítězil v anketě Zlatý (od roku 1996 Český) slavík. se oženil se svou přítelkyní Ivanou Macháčkovou. Má celkem čtyři dcery; Dominiku, Lucii, Charlottu Ellu a Nelly Sofii.

10 KONEC PREZENTACE


Stáhnout ppt "KDO JE TO? Na základě stručných životopisných údajů se pokus uhodnout, o kterou významnou osobnost se jedná."

Podobné prezentace


Reklamy Google