Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Josef Kajetán Tyl.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Josef Kajetán Tyl."— Transkript prezentace:

1 Josef Kajetán Tyl

2 Josef Kajetán Tyl se narodil 4.února 1808 v Kutné Hoře.
Jeho otec Jiří byl Hudebníkem a matka Barbora byla dcerou mlynáře Ignáce Králíka. Studoval na staroměstském gymnáziu v Praze,ale odešel na jiné gymnázium v Hradci Králové.Kde se seznámil s Václavem Klimentem Klicperou. Po ukončení gymnázia se vydal studovat filosofickou fakultu do Prahy.Kterou nedokončil. Stal se členem Hilmerovi kočovné společnosti,kde se seznámil s Magdalenou Forchheimovou(zpěvačka a herečka) se kterou se později roku 1839 oženil .čekali spolu dítě ale narodilo se mrtvé a Magdaléna už další dítě nemohla mít.

3 Tyl ale navázal poměr s mladší sestrou Annou
Tyl ale navázal poměr s mladší sestrou Annou.Tak vznikl manželský trojúhelník s Tylem a sestrami.Anna mu porodila 7 dětí které vychovávala manželka Magdalena.V době jeho úmrtí měl 4 dcery a 3 syny. Od roku 1833 prakticky vedl redakci časopisu Jindy a nyní, tento časopis se po roce 1834 změnil na Květy. Redigoval jej do roku 1836 a v letech 1840–1845. Dále vydával časopis Vlastimil (1840–1842), v letech 1846–1849 vydával Pražského Posla. Roku 1849 se pokusil založit noviny pro vesnice – Selské noviny, ale tento pokus brzy ztroskotal. Zemřel 11.července 1856 v Plzni,na kontě měl spoustu děl ale i dětí.

4 Díla Paní Marjánka,matka pluku Pražský flamendr Paličova dcera
Strakonický dudák aneb Hody divých žen Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka Zazněla tam budoucí česká hymna Lesní panna aneb cesta do Ameriky Jiříkovo vidění Krvavý soud aneb kutnohorští havíři Jan Hus !!Celkově napsal 32 děl!!

5 Hra Fidlovačka = píseň Kde domov můj

6 Konec


Stáhnout ppt "Josef Kajetán Tyl."

Podobné prezentace


Reklamy Google