Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tematická oblast: Dějiny hudebního umění

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tematická oblast: Dějiny hudebního umění"— Transkript prezentace:

1 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P11_2.7 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Osvobozené divadlo Typ: DUM - výkladový Předmět: Hudební výchova Ročník: 2. a 3. r. (6leté), 1. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovatel: Mgr. Karla Demelová Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: květen 2014

2 Metodický list Digitální učební materiál je určen pro žáky 2. a 3. ročníku šestiletého studia, a pro žáky 1. ročníku čtyřletého studia. Výkladový dum slouží jako podklad pro učitelův výklad a zároveň nahrazuje zápis do sešitu, tedy to podstatné, co by si žáci měli o probíraném tématu zapamatovat. V závěru je zařazen zápis do sešitu.

3 Osvobozené divadlo Osvobozené divadlo byla pražská avantgardní scéna, která patřila k Devětsilu. Samostatně začala fungovat od února 1926. Uměleckými vedoucími byli Jiří Frejka, Jindřich Honzl a Emil František Burian. Tato divadelní scéna byla poměrně silně ovlivněna dadaismem, futurismem i poetismem. 

4 Osvobozené divadlo Programově se divadlo chtělo odlišovat od tzv. kamenných divadel. Název Osvobozené divadlo vznikl podle předkladu knihy ruského režiséra Alexandra Tairova  v českém překladu Nespoutané, odpoutané divadlo. Divadlo tak pojmenoval J. Frejka.

5 Co se v divadle hrálo V tomto divadle byla uváděna díla G. Appollinaira, A. Jaryho, J. Cocteaua, A. Bretona, F.T. Marinettiho a V. Nezvala. Dále se prosadilo moderní pojetí scény tj. velký důraz na světla, na scéně tančily skupiny mladých dívek, cílem bylo „vtáhnout“ diváka do děje, čímž se dostával do kontaktu s hercem.

6 Změny v repertoáru OD V roce 1927 odcházejí z divadla J. Frejka a E.F. Burian do nového divadla. Vedení divadla se ujímají J. Honzl, J. Voskovec a J. Werich. Divadlo dostává jiný charakter. Hry byly zábavné a satirické. Do divadla dále přichází hudební skladatel Jaroslav Ježek.

7 Jaroslav Ježek Významnou osobou Osvobozeného divadla byl také hudební skladatel Jaroslav Ježek. Společně s Voskovcem a Werichem vytvořil písně, které zásadně ovlivnily celou českou písňovou tvorbu. Hudba k těmto písním byla ovlivněna jazzem a blues. Mezi nejznámější patří: Stonožka, Co na světě mám rád, Proti větru, Svět patří nám, Klobouk ve křoví, Hej rup ad.

8 Hudební revue Na základě absurdního dialogu o hrobce vzniklo mikulášské představení pro bývalé studenty lycea v Dijonu Vest pocket revue. Vest pocket revue, původně určená pouze k jedinému uvedení, měla premiéru 19. dubna 1927,v Umělecké besedě, v níž v té době hrálo Osvobozené divadlo. Smoking revue je další divadelní hra, která už neměla takový úspěch jako první.

9 Forbíny Pro Osvobozené divadlo byly typické tzv. forbíny – předscény.
Reagovaly na aktuální kulturní a politické události. Vznikly zcela náhodou díky jakési závadě na technice či vybavení, a tak byli Voskovec a Werich vystrčeni se slovy „Běžte před oponu a něco říkejte.“

10 Známé divadelní hry Caesar - hra představuje Caesara jako přihlouplého a stárnoucího muže, který touží po válce. V postavě Caesara jsou patrné rysy italského diktátora Mussoliniho. Od této hry je Osvobozené divadlo považováno za politické divadlo.

11 Známé divadelní hry Osel a stín – satira, která kritizuje úřady a byrokracii, ovlivnitelnost lidí, ale hlavně varuje před nejrůznějšími vůdci, kteří jsou schopní lidi zmanipulovat – konkrétně je jmenován Hitler a Mussolini. Kat a blázen Těžká Barbora Pěst na oko – poslední hra

12 Osvobozené divadlo Pěst na oko byla poslední hrou Osvobozeného divadla na jaře 1938. Voskovec a Werich opouštějí Československo. Po válce se snaží divadlo obnovit, ale to se už nepodařilo. Jan Werich začal vystupovat ve dvojici s Miroslavem Horníčkem.

13 Film Autorská dvojice spolupracovala také s filmem. Před odchodem do emigrace natočili filmové komedie: Pudr a benzín, Peníze nebo život, Hej rup, Svět patří nám. Po válce jsou známy filmy jako Byl jednou jeden král, Pekařův císař a Císařův pekař ad.

14 Zápis do sešitu Osvobozené divadlo byla pražská avantgardní scéna, která patřila k Devětsilu. Uměleckými vedoucími byli Jiří Frejka, Jindřich Honzl a Emil František Burian. Programově se divadlo chtělo odlišovat od tzv. kamenných divadel. Oblíbené byly forbíny. Významnými představiteli divadla J. Voskovec, J. Werich a J. Ježek. Mezi nejznámější hry: Kat a blázen, Osel a stín.

15 Zdroje Archiv autora CHARALAMBIDIS, Alexandros, Zbyněk CÍSAŘ a Lukáš HURNÍK. Hudební výchova pro gymnázia. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2003, 168 s. ISBN Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: 


Stáhnout ppt "Tematická oblast: Dějiny hudebního umění"

Podobné prezentace


Reklamy Google