Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obratlovci – dýchací soustava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obratlovci – dýchací soustava"— Transkript prezentace:

1 Obratlovci – dýchací soustava
Filip Bordovský

2 Dýchací soustava Význam DS:
Zapsat do sešitu! Význam DS: příjem kyslíku a odstraňování oxidu uhličitého. Rozlišujeme 2 úrovně dýchání: Vnější dýchání (kůže, žábra, plíce): je výměna plynů mezi vzduchem a krví. Vnitřní dýchání (probíhá v buňkách): je uvolňování energie spalováním zásobních látek (ATP, CP)!

3 Odkryté žábra Pstruha duhového (silně prokrvené)

4 Suchozemští obratlovci dýchají plícemi!
Nádech Výdech

5 Na obrázku je srovnání plic kuřáka a nekuřáka. Poznáte komu které patří ?

6 Jak obratlovci dýchají?
Zapsat do sešitu! Vodní obratlovci (ryby, paryby a kruhoústí) dýchají žábrami. Ostatní obratlovci s výjimkou larválního stádia obojživelníků dýchají plícemi. POZOR! První obratlovci byli vodní živočichové a dýchali žábrami. Plíce se vyvinuly postupem času z plynového měchýře ryb a umožnily vodním obratlovcům přechod na souš! Plynový měchýř je orgán ryb, který jim umožňuje potápět se a vynořovat bez vynaložení svalové síly tak, jak to dělají ponorky.

7 Na obrázku je plynový měchýř ryb, všimněte si, že je na něm minimum cév!

8 Paryby mají za hlavou žaberní štěrbiny, ale ryby mají žábra kryté skřelemi.

9 Obojživelníci žijí část života jako ryby a část života jako suchozemští tvorové!
Axolotl mexický (larva) – zřetelně jsou vidět vnější žábra. Rosnička zelená (dospělec)

10 Plíce savců tvoří prokrvené komůrky zvané plícní sklípky
Plíce savců tvoří prokrvené komůrky zvané plícní sklípky! Zde přestupuje kyslík do krve.

11 Nejdokonalejší dýchací soustavu mají ptáci, jejich plíce jsou navíc doplněné o vzdušné vaky!

12 Přehled hlavních rozdílů ve stavbě a funkci DS
Zapsat do sešitu! Žraloci a rejnoci mají po stranách hlavy zpravidla 5 a více žaberních štěrbin. Ryby mají žábry kryté skřelemi. Obojživelníci mají velmi nedokonalé plíce, které nestačí přijímat dostatek kyslíku a proto je u nich důležité kožní dýchání! Larvy (pulci) obojživelníků mají vyvinuté vnější žábra. U savců probíhá výměna plynů v plicních sklípcích (porovnejte prokrvení plícních sklípků a plynového měchýře ryb). Ptáci mají malé plíce, doplněné o vzdušné vaky – slouží jako zásoba vzduchu a nadlehčují tělo. Krev je okysličována při vdechu i výdechu! Je to nejdokonalejší dýchací soustava!

13 Úkol: V živočišné říši jsou samé zvláštnosti a záhady, což platí to i pro obratlovce. Tak na příklad dýchání kytovců a jejich výdrž pod vodní hladinou či dýchání hada polykajícího obrovskou kořist aniž by se udusil a jak vlastně dýchají želvy ve svém brnění? Zjistěte u těchto tří skupin obratlovců (kytovci, hadi a želvy), co se dá o jejich dýchací soustavě a napište krátkou esej, ve které objasníte níže uvedené zvláštnosti. 1. Jak je možné, že kytovci (savci, jako my lidé) vydrží pod vodou i několik hodin? 2. Má had vůbec nějaké plíce? A proč se neudusí, když polyká svou kořist i přes půl hodiny? 3. Zvětší se želvě po nadechnutí hrudník? Úkol je povinný a na známky! Esej bude vypracovaná písemně do sešitu na 1 stranu a podepsaná od rodičů. Hlavně neopisujte text z internetu či encyklopedie, ale formulujte vlastní slova a věty!


Stáhnout ppt "Obratlovci – dýchací soustava"

Podobné prezentace


Reklamy Google