Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.A.20 Název pro školu:EU PŘ 20 Název materiálu:Houby – jednobuněčné, mnohobuněčné Autor:Mgr. Petra Bainarová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.A.20 Název pro školu:EU PŘ 20 Název materiálu:Houby – jednobuněčné, mnohobuněčné Autor:Mgr. Petra Bainarová."— Transkript prezentace:

1 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.A.20 Název pro školu:EU PŘ 20 Název materiálu:Houby – jednobuněčné, mnohobuněčné Autor:Mgr. Petra Bainarová Vzdělávací obor:Přírodopis Anotace: Prezentace slouží jako doplnění při výkladu učiva houby. Pomocí prezentace se žáci seznámí s jednobuněčnými houbami, stavbou mnohobuněčných hub a jejich rozdělením. Žáci si pomocí obrázků zopakují názvy běžných hub a jejich význam. Klíčová slova:Kvasinka, kvašení, plíseň, parazit, antibiotika, houba, podhoubí Druh učebního materiálu:prezentace v aplikaci PowerPoint Očekávaný výstup: Žák se orientuje v klíčových slovech, popíše stavbu těla hub mnohobuněčných, zná jedlé a jedovaté houby. Chápe význam kvasinek pro člověka. Věková skupina:12-13 let Ověřeno dne: Třída:VII. B, 19 žáků, 13 chlapců, 6 dívek, SVP 0, 0 chlapci, 0 dívky

2 Obr.1

3 HOUBY Kvasinky jednobuněčné houby Kvasinka pivní Kvasinka vinná Plísně Plíseň hlavičková štětičkovec Houby stopkovýstrusné Žampión ovčí Hřib satan

4  Jednobuněčné houby  Energii k životu získávají pomocí kvašení – rozkládají organické látky na látky jednodušší, není potřeba kyslík  Z průmyslově využívaných kvašení je nejvýznamnější kvašení alkoholové a mléčné.  Některé kvasinky ale mohou být původci chorob – patogenní kvasinky mohou způsobit svěděné a pálení v intimních místech  Zástupci – kvasinka pivní, kvasinka vinná  Slisované kvasinky se prodávají jako droždí - kvasnice Obr.2 Obr.3 pivovarské kvasnice

5 - houby mnohobuněčné - plísně i houby stopkovýtrusné tvoří soubor houbových vláken – podhoubí - pokud se setkají dvě různopohlavná podhoubí, dojde ke spojení a vyrůstají výtrusnice s výtrusy – pomocí výtrusů se plísně rozmnožují - zástupci: plíseň hlavičková – parazitická plíseň, znehodnocuje potraviny Štětičkovec (Penicillium) – některé štětičkovce se používají k výrobě sýrů, z jiných se vyrábějí antibiotika – omezují rozmnožování bakterií v těle Kropidlák černý – způsobuje černou plíseň na ovoci a zelenině

6 Obr.4 plíseň hlavičková Obr.6 sýr camembert Obr.5 štětičkovec

7  Mnohobuněčné houby  Pokud se v zemi setkají dvě různopohlavná podhoubí, dojde ke spojení – z takového podhoubí vyrůstá plodnice, která vytváří výtrusy – těmi se houby rozmnožují  Výtrusy se dostanou vlivem větru nebo při dešti ven z klobouku a v zemi začnou klíčit v podhoubí  Houby můžeme dělit na:jedlé, nejedlé, jedovaté  Podle spodnice klobouku:rourkaté (hřib pravý), lupenité (bedla vysoká)

8 Obr.7 muchomůrka růžovka Výtrusorodé rouško třeň Zbytky plachetky pochva prsten klobouk

9 Obr.7 muchomůrka růžovka Výtrusorodé rouško třeň Zbytky plachetky pochva prsten klobouk

10 Obr.9Obr.8

11 Obr.11 Obr.10

12 Obr.13 Obr.12

13 Muchomůrka citrónová, jedovatá!Muchomůrka zelená, jedovatá!

14 Bedla vysoká, jedlá Holubinka mandlová, jedlá

15 Liška obecná, jedlá Žampion ovčí, jedlý

16 Obr.15 Obr.14

17 Obr.16 Obr.17

18 Hřib satan, jedovatý! Hřib smrkový, jedlý

19 Hřib Koloděj, jedlý Hřib žlutomasý – „babka“ jedlá

20

21

22 Obr. 18 Chodíš do lesa na houby? Zjisti, jaké jsou správné zásady při sběru a uchovávání hub a napiš je stručně do sešitu

23  Obr. 1: CHERNILEVSKY, G.. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr.2: MASUR. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr.3: PERNAK. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW:  Obr.4: LINDSEY, James. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW:  Obr.5: HALASZ, Peter. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW:  Obr.6: NJGJ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW:  Obr.7: NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr.8: HANKWANG. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW:  Obr.9: HIUPPO. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW:  Obr.10: LURIDIFORMIS. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW:  Obr.11: FIL22PLM. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW:  Obr.12: SALIX. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: Agaricus-Stuttgartx7.JPG  Obr.13: SVAJCR. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW:  Obr.14: STROBILOMYCES. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW:  Obr.15: BERNYPISA. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW:  Obr.16: AK CCM. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: _Boletus_luridus_Schaeff_104527_crop.jpg  Obr.17: KUNZE, Andreas. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW:  Obr.18: [cit ]. Sada klipartů Microsoft Office  KVASNIČKOVÁ, Danuše a kol. Ekologický přírodopis díl. Praha: Fortuna, 1997, ISBN


Stáhnout ppt "Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.A.20 Název pro školu:EU PŘ 20 Název materiálu:Houby – jednobuněčné, mnohobuněčné Autor:Mgr. Petra Bainarová."

Podobné prezentace


Reklamy Google