Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 6_2_BIO_06 Datum vytvoření 27.12.2012 Druh učebního materiálu Prezentace Ročník Prima,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 6_2_BIO_06 Datum vytvoření 27.12.2012 Druh učebního materiálu Prezentace Ročník Prima,"— Transkript prezentace:

1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 6_2_BIO_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník Prima, sekunda - NG Anotace Pozorování plísní na potravinách Klíčová slova Štětičkovec, Kropidlák, Plíseň hlavičková Vzdělávací oblast Biologie Očekávaný výstup Student rozezná typy plísní, zná jejich význam Zdroje a citace JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie praktická část. Olomouc: FIN PUBLISHING, 1996, ISBN (Obr. 1, 2, 3)

2 Pozorování plísní na potravinách

3 Pomůcky mikroskop stereolupa kádinka s vodou kapátko preparační souprava podložní sklíčko krycí sklíčko plísně (vlastní zdroje – plesnivé potraviny př. ovoce, zelenina, chleba, mléčné výrobky...)

4 Postup 1.Potravinu s plísní prohlédněte nejprve okem, poté pod stereolupou (odkrojte část s plísní). Pozorujte a zakreslete. 2.Na podložní sklíčko kápněte 1-2 kapky vody. 3.Preparační jehlou šetrně přeneste podhoubí i s výtrusnicemi na podložní sklíčko. 4.Přikryjte krycím sklíčkem, pozorujte a zakreslete. 5.Stejný postup opakujte s další plesnivou potravinou.

5 Nákres Zakreslete tvar podhoubí a výtrusnice (konidie) vámi pozorovaných plísní. Podle obrázků určete o jaký typ plísně se jedná. (Plíseň hlavičková, Kropidlovec černavý, Štětičkovec, Kropidlák) Zaznamenejte zvětšení, pod kterým jste preparát pozorovali.

6 Obr. 1

7 Obr. 2

8 Obr. 3

9 Opakování Jak se liší výtrusnice Plísně hlavičkové a Kropidlovce černavého? Na jakých potravinách se nejčastěji můžeme setkat s Štětičkovcem a Kropidlákem? Vyhledejte, co jsou to mykotoxiny. Jak působí plísně na zdraví člověka? Jak správně zacházíme s plesnivou potravinou (i pokud je plesnivá jen malá část)? Jsou všechny plísně nutně zdraví škodlivé? Seznamte se s pojmem „kulturní plísně“. Latinský název Štětičkovce je Penicillium. Víte co se z něj vyrábí a kdo tento významný objev uskutečnil?

10 Zdroje JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie praktická část. Olomouc: FIN PUBLISHING, 1996, ISBN (Obr. 1, 2, 3)


Stáhnout ppt "GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 6_2_BIO_06 Datum vytvoření 27.12.2012 Druh učebního materiálu Prezentace Ročník Prima,"

Podobné prezentace


Reklamy Google