Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání"— Transkript prezentace:

1 Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
Jitka Navrátilová

2 Praktické vzdělávání a jeho místo v rámci profesního vzdělávání
Vzdělávání versus praxe. Teorie zdůrazňující integraci teoretického a praktického vzdělávání. Praktické vzdělávání u nás a ve světě.

3 Odborné praxe jako příležitost k učení
Školy stojí před několika základními otázkami: Jak nastavit a zabezpečit spolupráci mezi školou a organizacemi praxí? Jak zajistit vedení studentů na praxích? Jaká role bude přisouzená těm, kteří vedou studenty v rámci odborných praxí? Jak bude probíhat proces praktického zdělávání na školách? Jak probíhá proces učení na praxích?

4 Hlavní pilíře praktického vzdělávání
Škola Organizace poskytující praxi Instruktoři praxí

5 Nastavení a zabezpečení spolupráce mezi školou a organizacemi praxí
Minimální standardy spolupráce mezi školou a poskytovateli praxe - shoda na hodnotách mezi organizacemi a školou; - podpora ze strany pracovníků organizace; - kvalita poskytovaných služeb; - kapacita organizace; - kapacita a odbornost pracovníků vedoucích studenty na praxích (instruktorů praxí); - role instruktorů praxí; - kvalifikace instruktorů praxí;

6 Zajištění podmínek praxe
zajistit, aby studenti měli fyzický prostor pro výkon praxe (pracoviště), definovat stážové pozice ( např. socioterapeut, občanský poradce), definovat co se v dané pozici mohou studenti naučit (co se dozví, co se naučí), určit časový rámec praxí.

7 Role instruktorů praxe
zajištění podmínek pro praxi studentů sociální práce v organizaci, vedení studentů na praxích, provádění supervize studentů, provádění průběžného a konečného, hodnocení studentů, komunikace s pracovníky katedry

8 Vedení studentů na praxích
průběžné poskytování pomoci a podpory studentům v průběhu praxe radou a příkladem, průběžné hodnocení studentů a poskytování zpětné vazby.

9 Směřování odborných praxí dnes
Zdůrazňování významu odborných praxí. Objevují se a rozvíjejí snahy o institucionální zázemí praxí. Tendence posilovat kvalitu praxí na pracovištích.


Stáhnout ppt "Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání"

Podobné prezentace


Reklamy Google