Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Územní vývoj státu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Územní vývoj státu."— Transkript prezentace:

1 Územní vývoj státu

2 Český stát Při stěhování národů přišly na naše území slovanské kmeny a s nimi také kmen Čechů. Jejich příchod byl podle mýtů o společnému praotci, který dal jméno kmeni, tak i zemi, zachycen pozdějšími kronikáři. Nejznámnější verzí pověsti o příchodu Čechů je pasáž z latinsky psané Kroniky české (Chronika Boemorum) děkana svatovícké kapituly Kosmase (asi 1045 – 1125)

3 Sámova říše

4 Sámova říše Slovanské kmeny převládly v krajinách, ovládaných dotud Kelty, od počátku 6.st. Po keltském kmeni Bójů dostala země jméno Bojohemum (lat. Bohemia) Sámova říše nejstarší známý západoslovenský útvar (kmenový svaz) kdesi v prostoru dolního Labe, českých zemí, sna i západního Slovenska se po smrti zakladatele, údajné franckého kupce, rozpadla

5 Velkomoravská říše

6 Velkomoravská říše Jádro Moravy (později označované jako Velkomoravské říše, existující asi v ) leželo v jihomoravských úvalech (hradiště Mikulčice, Staré Město). Ovládla cestu od Jadranu k Baltu přes Moravskou bránu (320 m n. m.) a měl pevnou pozici na Dunaji. Podlehl nájezdům kočovných Maďarů a vnitřním sporům (907 – 905) V čele stála dynastie Mojmírovců.

7 vláda Přemyslovců Přemyslovci sjednotili (955) pod svou kontrolu Čechy; od 11. st. Postupně připojovali další území, trvale Moravu a Slezsko.

8 13.st. země Koruny české Syn Václava II., byl korunován na polského krále a na krátko ( ) připojil Velkopolsko, Haličsko i Gdaňské Pomoří.

9 vláda Karla IV. Byly české země rozšířeny o zbytek Slezska, Dolní Lužice a Braniborsko; středověký český stát tak rozrostl v době svého největšího rozmachu na km2 !!! ( dnes km2) Praha se stala sídelním městem> Svaté říše římské< !!!

10

11 Novodobé dějiny

12 Československo 1918 byla podepsaná Pittsburská dohoda představiteli českých a slovenských organizací v USA s T.G.Masarykem, schválila spojení Slováků a Čechů v samostatný stát Československý stát byl vyhlášen

13

14 Protektorát Čechy a Morava
byla podepsána Mnichovská dohoda ( Chamberlain, Daladier, Hitler, Mussoliny ) která nařizovala připojení pohraničního území ČSR, obývaných německou menšinou, k nacistickému Německu, uzavřená byla bez účasti Československa.

15

16 Československo po roce 1945

17 Česká republika Vznikla 1.ledna 1993 po rozpadu České a Slovenské federativní republiky

18 Zpracoval: J.Vídeňský


Stáhnout ppt "Územní vývoj státu."

Podobné prezentace


Reklamy Google