Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čtenáři, literatura, média, akce - Fandom -

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čtenáři, literatura, média, akce - Fandom -"— Transkript prezentace:

1 Čtenáři, literatura, média, akce - Fandom -
Česká fantastika Čtenáři, literatura, média, akce - Fandom -

2 Science fiction Laicky se tohoto názvu používá šmahem pro celou fantastiku. Totéž platí pro zkratku sci- fi. Odborně však označuje jen tu její část, která je postavena na vědě nebo pseudovědě. Aby byl zjednán pořádek, tento pojem byl prohlášen za zastaralý a nyní se odborně používá termínu "hard SF".

3 Hard SF „Tvrdá SF“ : Pojmu se používá od roku 1957, kdy v Americe skončil Zlatý věk - ve významu "pevná", či ve smyslu "jádro", někdy se říká i žánrová. Tento druh SF je nejblíže původním kořenům, vědě, jíž se dříve myslela především fyzika, nyní jsou běžné hard SF postavené na biologii a jiných "soft" vědách.

4

5 Žánrová sci-fi Je psána pro publikum prahnoucí po vědeckofantastické literatuře. V mainstreamové (čili obecné) próze najdeme také mimozemšťany, UFO, telepatii, časoprostorové portály a další rekvizity.

6 Slipstream Bruce Sterling * vymyslel tento název pro uvedenou část mainstreamu, jejíž autoři (a hlavně kritici) obvykle žánrem SF pohrdají, ale vesele využívají jeho možností a literárních postupů.... * Americký spisovatel, považovaný spolu s Wiliamem Gibsonem za otce Kyberpunku.

7 Speculative fiction Marný pokus o získání přízně intelektuálů, kteří pohrdají science fiction. Zkratka SF má od té doby dvojí výklad, můžete ji chápat jako science fiction, anebo jako označení vznešené "spekulativní prózy“.

8 Kyberpunk V současné době jeden z nejpopulárnějších oddílů SF. Odráží ohromující rozvoj informatiky a počítačové techniky posledních třiceti letech.

9 Biopunk Česká specialita, vynalezená Evou Hauserovou. Autorka dokáže zachytit * biologické odpornosti s podobnou náruživostí a znalostí věci jako William Gibson v polovodičích. * V občanském životě se oba takovým věcem pečlivě vyhýbají.

10 Steampunk V americké sci-fi se vyrojilo tolik příběhů, odehrávajících se v alternativním 19. století, že se ujal tento název "parní punk“ – i ve variantách pro děti.

11 Soft SF Parafráze na "hard SF". Za "měkkou" je označena kategorie SF, která se zabývá motivy sociálními a filosofickými.

12 Space opera Původní vesmírné opery byly stavěny podle schématu námořních románů devatenáctého století.

13

14 Science fantasy Literární hybrid, ve kterém se projevují prvky jednoho i druhého krajního proudu, sci-fi i fantasy. (v podstatě velká část moderní fantastiky…)

15 Fantasy Obecný pojem, zahrnující fantaskní příběhy romantické, drsně krvavé, humorné, poetické i filozofické – prostě, cokoliv chcete.

16 Sword and sorcery Česky se někdy užívá jako "meč a magie" ...Starší termín pro "heroic fantasy"...

17 Heroic fantasy Příběhy o hrdinech obvykle ve fiktivních říších, obvykle s feudálním, lépe otrokářským společenským systémem, kde magie je součástí všední reality. Od pohádky se liší především mírou brutality (JEŠTĚ větší) a (někdy) sexu.

18

19 Za zamčenými dveřmi ...Kromě našeho světa, toho skutečného, v němž žijeme, toho, který známe a jehož zákonům rozumíme, existuje ještě něco jiného - nějaký svět paralelní, souputnický, fantastická Země, jež se řídí právy magie. Do této země vedou jakési "dveře"...

20 Retelling Nové převyprávění více či méně známých příběhů. Znovu se vyprávějí mýty, legendy, lidová podání, bajky nebo více či méně známá kánonická literární díla - včetně retellingů pořízených dříve jinými autory...

21 Jakozemě Končí hra na předstírání. Autor na nás nepomrkává, že napsal postmoderní alegorii či satiru, nepředstírá, že je to moudrá science fiction, pro zmýlení jen tak maskovaná a přikrášlená jako na benátském karnevalu. Neulehčuje nám čtení tím, že by děj začal v universitním městečku a teprve odtamtud se přenesl do země fantasie. Tady je vše od počátku až do konce zemí fantasie, Jakozemí, Never-Never Landem....

22

23 Historia Magica Alternativní historie, vyprávění typu "co by bylo, kdyby", vždycky přitahovala spisovatele a fantasty zvláště....

24 Přichází cosi zlého "Jednorožec v zahradě" je titul známé povídky Jamese Thurbera, v níž hrdina, úplně obyčejný chlapík, spatří ráno jednorožce, jak mu na zahradě okusuje květiny. Naprosto podivné, magické, bizarní a neuvěřitelné věci se dějí v našem běžném, každodenním životě...

25 Mezi námi zvířátky V odborných pracech se tento druh fantasy někdy také nazývá "Bambiho děti", podle slavného disneyovského srnečka. Do tohoto subžánru počítáme příběhy o zvířátkách, ale takových, která mluví, myslí a jednají jako lidé.

26 Urban fantasy Díla ve stylu poetiky pikarijsko-velkoměstských balad, Schelmenrománů, West Side Story nebo punk rocku, kde magie a fantasie vchází do betonové džungle našich měst. Ulicemi New Yorku duní kopyta bílého koně, který zachrání hrdinu z rukou gangu mladistvých a odnese ho za neuvěřitelným dobrodružstvím....Elfové, démoni a jiné magické bytosti hrají v rockových kapelách, jezdí metrem a v noci se toulají od McDonalda až k Central Parku....

27

28 CON Z anglického convention - konference či setkání. Cony se skutečně nejvíce podobají konferencím, protože stěžejní náplní jejich programů bývají různé přednášky a besedy, jak předem organizované, tak i ty neformální.

29 PARCON V Československu bylo první setkání (con) bylo zorganizováno v Pardubicích (proto PAR – CON) Organizačně jej připravil tamní sci-fi klub Salamandr pod záštitou Pardubického kulturního střediska a s pomocí rodícího se Československého fandomu, přičemž hlavním organizátorem byl student, vysokoškolák Pavel Poláček. První roky byl Parcon pořádán v Pardubicích, po odchodu P.Poláčka z Pardubic po ukončení studií se stal Parcon putovní akcí pořádanou Československým fandomem a jeho SF kluby. Postupně v Československu i jeho nástupnických státech (Česko a Slovensko) vznikaly další Cony, protože rostl jak počet různě zaměřených klubů, tak celý žánr (např. se rozšířily hry a soutěže fantasy). Srazů se zúčastňují četní významní spisovatelé, zástupci knižních nakladatelství, klubů ze zahraničí , herci a média. Počty účastníků dosahují stovky, rekordu bylo dosaženo v roce 2003 počtem 1300 lidí.

30 FANDOM S velkým F jde o právně oficiální spolčení příznivců fantastiky, kam spadá Akademie SFFH a registrované SF kluby. Mutace s malým f se užívá jako označení pro skupinu všech fanů, jezdících na cony a aktivně se podílejících na fandomovém životě, a to i když nejsou registrovaní v žádném SF klubu a jsou tzv. "divocí". Jde o jev, typický pro vývoj SF v celé Evropě a Spojených státech amerických. Dnes už je to prakticky fandom, kdo určuje, co je a co už není SF. Fandom ovšem nelze ztotožňovat se čtenářskou obcí, ta je mnohem početnější. Fandom lze v obecném slova smyslu charakterizovat jako zájmovou činnost projevující se aktivní konzumaci SF uměleckých děl a udržovaním sociálního kontaktu s ostatními fany prostřednictvím organizovaných setkání – tzv. conů.

31 Fandom SF kluby - 31. dubna 1979 Liga na podporu neofanů SFFH Workshop
Soutěže: Cena Karla Čapka, Cena lorda Trollslayera, Nejlepší fantasy, Istrocon, Stříbrolesklý halmochrom, pro nižší věkové kategorie: Cena Jima Dollara, Cena barda Marigolda, aj.

32 MAINSTREAM Literární teorie tento termín nezná, fanové ho používají jako pomůcku k oddělení fantastické literatury od literatury hlavního proudu (mainstreamové).

33 Periodika Ikarie Fantázia Pevnost Magazín F&SF Interkom

34 Webové stránky Sarden - http://pes.eunet.cz
-

35 Pamatujte, že fantastika není jen tohle:


Stáhnout ppt "Čtenáři, literatura, média, akce - Fandom -"

Podobné prezentace


Reklamy Google