Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Literatura na počátku 20.století

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Literatura na počátku 20.století"— Transkript prezentace:

1 Literatura na počátku 20.století
Romain Rolland 9. třídy

2 Úvod do doby Jedná se především o období, které je zasaženo první světovou válkou. Ta roztříští všechny jistoty světa a lidé se dívají na svět z jiné perspektivy. Toto období je literárně bohaté na díla zobrazující život zasažený válečným stavem a vyrovnávání se s hrůzami války. Kromě škod přinesla tato doba také velké sblížení mezi Evropou a Amerikou. Mnohé státy se vydávají po vzoru USA, Anglie a Francie na cestu demokracie, mezi nimi i nově vzniklé Československo. Úsilí o nový životní styl, touha po jistotách, osvobození a nastolení nového řádu vede také v některých zemích k podpoře režimů: (Itálie, Německo) fašistického a (Rusko po revoluci 1917) komunistického.

3 Romain Rolland (* † ) Narodil se v malém francouzském městě Clamecy. Miloval hudbu a historii, kterou také později vyučoval. Od roku1912 se věnoval literatuře, za kterou v roce 1915 získal Nobelovu cenu - "... jako projev vysoké pocty za vznešený idealismus v jeho literárních pracech a za sympatii a lásku k pravdě, s nimiž líčil různé typy lidí."

4 Díla Jan Kryštof (začal na něm pracovat do prodeje se dostal 1912). Přes boj (1915)- prosila Francii a Německo, aby uznávaly pravdu, víru a lidskost. Projevuje se v tom jeho sklon k Pacifismu Petr a Lucie (1920)

5 Novela PETR A LUCIE Děj začíná 30. ledna 1918, kdy student Petr při náletu náhodně v metru potká mladičkou Lucii. Stojí vedle sebe a chytí se za ruce (jen po dobu náletu). Tato doba však stačí k tomu, aby mezi nimi vznikla vzájemná sympatie. Pak se oba rozejdou. Po nějaké době se opět potkají: Jejich láska sílí, ale v překážce jim stojí Petrův povolávací rozkaz do armády. Jak to s nimi bude dál se dočtete v textu.

6 Instrukce k četbě Čtěte samostatně a v tichosti. Do textu nepiště.
V textu podtrhávejte informace (slova, věty, odstavce): které mluví o prostředí: popis místa, popis počasí, slova, která nás odkáží k městu, státu či jiné poloze. které vyjadřují pocity mezi hlavními hrdiny. Ty podtrhávejte jinou barvou. Které vypovídají o době, kdy se příběh odehrává: v jakou denní dobu, jaký den, měsíc, rok/ roční dobu. Opět použijte jinou barvu.

7 Zdroje https://www.youtube.com/watch?v=JIzCl2RR624
3.%20Rolland%20Romain%20-%20Petr%20a%20Lucie%2840%29.pdf


Stáhnout ppt "Literatura na počátku 20.století"

Podobné prezentace


Reklamy Google