Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POHÁDKY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POHÁDKY."— Transkript prezentace:

1 POHÁDKY

2 ÚVOD Zajímají vás pohádky?Chtěli by jste se o nich dozvědět něco víc??Třeba jak se dělí nebo jaké vůbec máme??A co naši a zahraniční spisovatelé??Tak neváhejte a podívejte se na naši prezentaci a přečtěte si naši práci!!

3 SPISOVATELÉ Alois Jirásek-F.L.Věk , Staré Pověsti České
Karel Čapek- Dášenka ,Válka s Mloky K.J.Erben – Kytice , Tulák Jan Werich-Fimfárum , Lincoln

4 ČESKÁ SPISOVATELKA Božena Němcová... narozena:4.2.1820 ve Vídni
zemřela : v Praze Autorka venkovských povídek a pohádkových sbírek. .

5 Božena Němcová

6 ZAHRANIČNÍ SPISOVATEL
Antone de Saint Exupéry narodil: zemřel: Velmi známá jeho básnická literatura.

7 Antoine de Saint Exupéry

8 POHÁDKY MODERNÍ Moderní pohádky vznikají z pohádek dávných.Tady je ukázka moderní pohádky o Smolíčkovi: Na kopci vysokém vyčnívá domeček, není tam křemílek ba ani krteček. V tomhletom domečku krom malých stoliček, najdete frajera se jménem Smolíček.

9 KAČER DONALD

10 POHÁDKY FILMOVÉ Jen málokdo si o Vánocích nechá ujít tradiční přehlídku kouzelných filmových pohádek. I když už je všichni viděli tolikrát, vždy jsou zárukou instantní pohody.

11 PRINCEZNA ZE MLEJNA

12 POHÁDKY KLASICKÉ Spočetně hlavních postav: Libovolná česká pohádka má jednoho, nejvýše dva hlavní hrdiny — nejčastěji On a Ona, jeden z nich je obvykle (budoucím) králem/královnou. Minimum magie a nadpřirozena:Divné věci se dějí jen v minimu odůvodněných případů (výjimkou je existence a činnost čertů, která je u nás téměř samozřejmostí).

13 ZLATOVLÁSKA

14 DÁVNÉ POHÁDKY Dávné pohádky jsou jedním z žánrů ústní lidové slovesnosti patří mezi ně: Červená Karkulka Budulínek Zlatovláska... Otesánek

15 PINOKIO

16 Současné pohádky už nejsou tak zasazeny do 18.století.
SOUČASTNÉ POHÁDKY Současné pohádky už nejsou tak zasazeny do 18.století. Objevují se tam místo svící lampičky a místo koní s kočáry automobil. Položme si otázku je to tak správně?

17 ANDĚL PÁNĚ

18 ČESKÉ POHÁDKY Hlavní roli zde hraje fantazie,pohádky jsou časocvě a místně neurčené.Jsou zde neobyčejné světy,nadpřirozené bytosti a fantastické děje.

19 PYŠNÁ PRINCEZNA

20 ZAHRANIČNÍ POHÁDKY Základní znaky: Zahraniční pohádky se natáčí v exotickém prostředí a děj se již tak nevztahuje k hlavním hrdinům. Ale jako u tradičních českých pohádkách zvítězí dobro nad zlem, v tomto se pohádky neliší.

21 MRAZÍK

22 ZÁVĚR a z internetových stránek: www.pixy.cz www.referáty.cz
Čerpaly jsme z knihy:Encyklopedie od A do Z, Teorie literatury. a z internetových stránek:

23 KONEC Vypracovaly : Martina Merendová Anežka Procházková


Stáhnout ppt "POHÁDKY."

Podobné prezentace


Reklamy Google