Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

referát č. 20: ČINNOST LASERU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "referát č. 20: ČINNOST LASERU"— Transkript prezentace:

1 referát č. 20: ČINNOST LASERU
Klára Málková

2 LASER Slovo samo je zkratkou výrazu anglického výrazu "Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation", což se překládá jako "zesilování světla stimulovanou emisí záření". V konstrukci laseru se využívá stimulovaná emise vyvolaná buď v plynech (např. helium-neonový laser), nebo v pevných látkách.

3 LASER CHARAKTER: značná intenzita světla malá šířka svazku paprsků
soustředění energie fotonů záření do malého prostoru VLASTNOSTI LASER. PAPRSKŮ: směrová přesnost koherence velký výkon

4 PRINCIP LASERU Díky umístění aktivní části laseru do rezonátoru, tvořeného například zrcadly, dochází k odrazu paprsku fotonů a jeho opětovnému průchodu prostředím. To dále podporuje stimulovanou emisi, a tím dochází k exponenciálnímu zesilování toku fotonů. Výsledný světelný paprsek pak opouští tělo laseru průchodem skrze polopropustné zrcadlo. Konstrukce Laseru: 1. Aktivní prostředí 2. Zdroj záření 3. Odrazné zrcadlo 4. Polopropustné zrcadlo 5. Laserový paprsek

5 STIMULOVANÁ EMISE Stimulovaná (též vynucená či indukovaná) emise je kvantový jev, při kterém dopadající částice (nejčastěji foton) stimuluje přechod excitovaného elektronu do základního stavu za současného vyzáření částice o stejných vlastnostech jako má částice stimulující. (dopadající foton způsobí přechod na nižší energetickou hladinu a současné vyzáření 2 identických fotonů)

6 KONSTRUKCE A PRINCIP He-Ne LASERU

7 ZAJIŠTĚNÍ KOHERENCE A PŘESNÉHO SMĚRU
Laserové světlo je monochromatické (jednobarevné) koherentní (uspořádané) a má malou divergenci (rozbíhavost). Oba fotony, emitovaný i původní, jsou zcela identické, tj. vlny spojené s těmito dvěma fotony mají stejnou frekvenci, fázi, polarizaci a směr šíření  jsou koherentní.

8 RŮZNÉ PROVEDENÍ LASERU
Pevnolátkové  Rubínový laser příklad použití: holografie, odstraňování tetování Plynové – atomární  He-Ne laser příklad použití: zaměřování polohy Plynové – molekulární CO2 laser příklad použití: v průmyslu - sváření, řezání,… v medicíně – chirurgie, stomatologie,…

9 RUBÍNOVÝ LASER

10 He – Ne LASER

11 CO2 LASER

12 ZDROJE uč. Fyzika pro střední školy II Odmaturuj z fyziky


Stáhnout ppt "referát č. 20: ČINNOST LASERU"

Podobné prezentace


Reklamy Google