Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie rockové hudby

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie rockové hudby"— Transkript prezentace:

1 Historie rockové hudby
Provedu vás rockovou hudbou od 50 let po současnost.Jmenuji se Vojtěch Šeliga(kdyby mě někdo neznal.)

2 50 léta 60 léta 70 léta 80 léta 90 léta současnost
Obsah 50 léta 60 léta 70 léta 80 léta 90 léta současnost

3 Styly Interpreti Festivaly souvislosti
50 léta Styly Interpreti Festivaly souvislosti

4 Blues Blues je hudební styl, který vznikl v afro-americké otrocké komunitě v USA. Blues je světská hudba, vycházející z náboženských gospelů a spirituálů a je velmi výrazně ovlivněno africkou hudbou původních národů. V původním blues kladen hlavní důraz na sólový zpěv. doprovázen hudebním nástrojem, velmi často kytarou.

5 Rock and Roll Rock-and-roll vyšel z černošského blues a bělošského country and western a rocková hudba vychází z těchto kořenů.

6 Elvis Presley Největší hvězda 50 let.První píseň vydal jen pro svou matku, ale ta píseň se tak proslavila, že mu otevřela bránu do show businessu

7 Chuck Berry Sympatický kytarista, který stal legendou hlavně díky hitu Jonhy B. Good

8 B.B. King Slavný americký bluesový kytarista a zpěvák, Riley King (nar. 1925), pocházející se státu Mississippi. Jako kytarista se pohyboval na hranici městského a venkovského blues, přitom vyšel z jazzu i gospelu. Známý svojí dokonalou vibrátovou technikou. Měl velký vliv na rockové muzikanty Eric Clapton, Mike Bloomfield...)

9 Festivaly První festivaly pořádal Alan Freed. Ale nabylo to nic s porovnáním s hippieskými festivaly v 60 letech.

10 Souvislosti Alan Freed ke konci 50 let zemřel. Byl velice nemocný a k tomu chlastal a kouřil.

11 Styly Interpreti Festivaly Souvislosti
60 léta Styly Interpreti Festivaly Souvislosti

12 Rhythm and Blues(R and B)
Vlastně je to předchůdce rock‘n‘rollu, a některé kapely 60 let(The Who,Rollig Stones) ho začali hrát znovu.

13 Psychedelic Po poslechu téhlé hudby by se měl člověk cítit, jako by právě kouřil marihuanu.

14 Beatles Rock popová kapela, která vlastně byla první Britská kapela která se proslavila v Americe. Hráli většinou líbivé věci. Měli ale ne moc dobrého bubeníka Ringa Stara.

15 Rollig Stones S Beatles se rodiče smířily, ale s Rolling Stones nikdy. Byli to prostě rebelové.Určitě znáte jejich hit Satisfacion.

16 The Who Když hrály The Who lítali kytatové třísky. Byly to všechno hudebníci nejlepší v oboru. Při vystoupeních dělali obrovské show.

17 Jimi Hendrix Nejlepší Kytarista všech dob.Kvůly hudbě předstíral, že je homosexual, aby ho vyhodili z armády.

18 Pop festival Monterey První hippies festival, hráli tady Rolling Stones, The Who, Jimi Hendrix a další…

19 Woodstock Nejslavnější festival všech dob.
The Who, Jimi Hendrix, Ten Years After a další.

20 Souvislosti V roce 1970, se stalo mnoho věcí, které ovlivnily rockovou hudbu: Zanikli Beatles, zemřel Jimi Hendrix a rozpadlo se hippies.

21 Styly Interpreti Fetivaly souvislosti
70 léta Styly Interpreti Fetivaly souvislosti

22 Hard Rock Hard rock je hudební styl, vycházející z rock-and-rollu. První velmi známou skupinou hrající hard rock byli The Beatles, avšak jejich rockové písničky (Helter Skelter, Hey bulldog), na rozdíl od popových, zapadly v zapomnění. Mezi nejúspěšnější hard rockové skupiny patří, Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin, Van Halen, AC/DC, Jimi Hendrix, The Who, Jethro Tull a Cream.

23 Led Zeppelin Kapela vyvinutá z Yardbyrds. Stala se nejprodávanější kapelou 70 let. Svůj úspěch slavila hlavně v roce 1970, protože se stali nejlepší kapelou roku a předběhli Beatles.

24 Deep Purple Tato kapela byla už známa v 60 letech.Ale slavnými se stali až po připojení zpěváka Iana Gillana a baskytaristy Rogera Glovera.Jejich hity byly: Smoke on the water, Child in time a Higway Star

25 Queen V první polovině 70 let se objevila kapela Queen, jejich zpěváka Fredieho Mercuriho jistě znáte. Ten měl obrovský pěvecky rozsah a talent.

26 Vladimír Mišík a ETC Nejznámější Český rockový zpěvák se proslavil v kapelách Blue Efect a Flamengo, ty ale komunisté kvůli tvrdé hudbě a dlouhým vlasům zakázali.Později tedy začal Mišík hrát v kapele ETC. Hrál zde trochu něco jiného než se hrálo na západě, a tak to komouši nějak překousli.

27 Isle of Wight Festival Poslední festivlal pořádaný hippies. Ten Years After a vynikající výkon zde podali The Who. Také tu hrál svůj poslední velký koncert ve svém životě Jimi Hendrix(brzy poté umřel), ale bohužel byl považován za jeden z méně zdařilejších.

28 Souvislosti V roce 1977 umírá Elvis Presley, v roce 1978 umírá bubeník The Who Keith Moon. The Who si ale našli nového.A v roce 1980 umírá Jonh Bonham bubeník Led Zeppelin, tím se úplně rozpadli.A také se rozpadli Deep Purple

29 Styly Interpreti Festivaly souvislosti
80 léta Styly Interpreti Festivaly souvislosti

30 Punk Punk je hudební, módní i životní styl, vzniklý na konci 70. let 20. století. Anglicky toto slovo znamená nesmysl, výtržník, toto označení se používalo pro nekvalitní hudbu. Punk jako hnutí vznikal postupně, přesto za jeho vznik bývá zpravidla označován rok Ale hlavně se punk hrál v 80 letech.

31 Nová Vlna Lidé si mysleli, že už hudba nemůže jít dál, ale Nová Vlna přišla s novými nápady.Mezi české představiteli Nové Vlny patřil například Pražský Výběr.

32 ACDC AC/DC je australská hard rocková skupina, jedna z nejznámějších rockových skupin vůbec. Skupina vznikla v Sydney ke konci 70 let. Za dobu jejich existence se prodalo přibližně 100 milionů kopií jejich desek.

33 Dire Straits V zakládající čtveřici Dire Straits byli Mark Knopfler (zpěv, kytara, autor hudby a textů), jeho bratr David (kytara), John Illsley (baskytara) a Pick Withers (bicí). Jednalo se vesměs o muzikanty s určitými zkušenostmi odjinud, kteří už vzhledem k jejich věku a zkušenostem nebyli předurčeni k zařazení se do punkové vlny, jež tehdy ovládala britské ostrovy.

34 Live Aid Festivlal na podporu hladovějících dětí v Africe.Vystoupili zde The Who(jednou se sešli po rozpadu),Led Zeppelin(taky po rozpadu), Queen, Dire Straits a další.

35 Souvislosti V roce 1974 se znovu dali do hromady Deep Purple,v tom samém roce se rozpadli The Who. V roce 1975 se dozvěděl Fredie Mercury (zpěvák skupiny Queen), že má Aids.

36 90 léta Interpreti Festivaly

37 Red hot chilli peppers Skupina vznikla v roce 1983 jako punková formace, avšak největší popularitu si získala po roce 1991 po vydání alba Blood Sugar Sex Magik, píseň Under The Bridge se stala hitem a hraje se až dodnes. O dva roky později odešel ze skupiny pryč John (vrátil se v roce 1998), a nahradil ho Dave Navarro. Známé jsou zkušenosti členů skupiny s drogami (zapříčinily smrt Hillela Slovaka), i častá vulgárnost textů.

38 Woodstock Po 30 letech udělali fanoušci rockové hudby druhý festival Woodstock. Hráli zde Red ho Chilly peppers, Green Day, Korn a další…

39 Současnost The Who umřel basák Jonh Entwistle, ale zbilí dva členové se zase dali dohromady a vydali nové album.Také se točí film o jejich bubeníkovi. Chuck Berry oslavil 80 let. A rockovou hudbu ovládá Skotská kapela Franz Ferdinand. Konec

40 Interpreti kteří se už nevlezli
Cream, The Doors, Ten Years After, Neil Young, Pink Floid, Little Richard, Arlo Guthre, Animals, Yes, Pražský Výběr, The Zombies, The Clash, Radim Hladík, The Byrds, Jonhy Cash, Santana, Iron Butterfly, Rush, Bad Company, Genesis, Grand Funk Railroad, Velvet Undeground, Frank Zappa, T.Rex, Black Sabbath, Van Halen, Jethro Tull, Marillion, Blue Öyster Cult , Cocker Joe, King Crimson, Nazareth, Roxy Music, Styx, Thin Lizzy, a atd.


Stáhnout ppt "Historie rockové hudby"

Podobné prezentace


Reklamy Google