Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva."— Transkript prezentace:

1 POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva Peprníčková, KKFB, peprn@kfbz.cz Zlín, 29. března 2006

2  21. století je století informací mění podstatu knihovnické práce.  Obec vkládá finanční prostředky zpětná vazba spokojení občané.  Občan projevující zájem o službu má na ni právo !

3  Knihovník musí být aktivní, zvládat náročnější činnosti.  Knihovníci jsou tu kvůli lidem a službě pro ně.  Jde hlavně - o službu a její kvalitu, o šíři záběru, - o dostupnost, rychlost a vstřícnost.

4  Knihovny mění své postavení, z pasivní role přechází do role aktivní. CENTRA KULTURNÍCH AKTIVIT V OBCÍCH INFORMAČNÍ CENTRA OBCÍ

5 OSOBNOST KNIHOVNÍKA  Komunikativní, vstřícný.  Aktivní, mít organizační schopnosti.  Mít potřebu vzdělávat se.  Projevovat zájem o kulturní dění v obci a spolupráci.

6 CÍL OBCE  Provozovat knihovnu v pěkném, úpravném prostředí.  Provozovat knihovnu poskytující kvalitní, dostupné a rychlé služby.  Zajistit občanům rovnoměrný přístup k informacím podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

7 Jaká je knihovna ve vaší obci? Poskytuje občanům služby v dostatečné šíři a kvalitě?  

8 VESNICE ROKU KNIHOVNA ROKU Spolek pro obnovu venkova Svaz měst a obcí České republiky Ministerstvo pro místní rozvoj Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) – od roku 2000 Veřejná knihovna Hovězí 2000 Obecní knihovna Horní Lideč 2001 Obecní knihovna Nivnice 2002 Titul Knihovna roku Zlínského kraje:

9 Cena Ministerstva kultury Knihovna roku Nařízení vlády č. 5/2003 Sb., o oceněních v oblasti kultury Kategorie Ceny MK Knihovna roku a)základní knihovna, b)významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb. Smyslem ocenění je vyjádření veřejného uznání knihovnám, jejich pracovníkům i obcím za úsilí o rozvoj knihovnických služeb a čtenářství.

10 Místní knihovna ve Valašské Bystřici, 2003 Místní knihovna Babice, 2004 2005 Obecní knihovna v Újezdě Knihovna Kroměřížska CENA MK ČR KNIHOVNA ROKU Nominované knihovny Zlínského kraje:

11 Obecní knihovna v Újezdě – Knihovna roku 2005

12

13

14 POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva Peprníčková, KKFB, peprn@kfbz.cz Zlín, 29. března 2006 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva."

Podobné prezentace


Reklamy Google