Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.13 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici satiry a ironie a jejich hlavní znaky s příklady. Vzdělávací oblast: český jazyk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.13 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici satiry a ironie a jejich hlavní znaky s příklady. Vzdělávací oblast: český jazyk."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.13 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici satiry a ironie a jejich hlavní znaky s příklady. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor: Mgr. Zuzana Lindovská Jazyk: český Očekávaný výstup: Rozlišuje základní literární druhy a žánry, porovnává je i jejich funkci a uvede jejich výrazné představitele. Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen : sedmý ročník základní školy

2 S atira a ironie v příkladech

3 Satira literární žánr, který kritizuje nedostatky a negativní jevy ve společnostiliterární žánr, který kritizuje nedostatky a negativní jevy ve společnosti využívá prvky ironie a zesměšňuje kritizovaný jevvyužívá prvky ironie a zesměšňuje kritizovaný jev najdeme ji např. v parodiích, vtipech, epigramech…najdeme ji např. v parodiích, vtipech, epigramech…

4 Ironie říkám opak toho, co si myslím zastírám skutečný význam To je fakt vtipné! To bych bez tebe nevěděl! Zlom vaz!

5 Epigramy Verba docent, exempla trahunt „Co sám nerad, nečiň jinému!“ žáku pravil kantor kdesi, třepaje ho za pačesy. Etymologický (vlasti) Odkud vzalo – zkouším žáky – jméno Rakous počátek? – „Od raků, neb oni taky chodí pořád nazpátek!“ Versus memoriales (světu) Chceš-li v strachu, v nepokoji žít, musíš k tomu vtip a rozum mít, chceš-li dodělat se vezdejšího chleba, bývej hloupým, kde je toho třeba. Demokratský Nechoď Vašku s pány na led, mnohý příklad máme, že pán sklouzne a sedlák si za něj nohu zláme. Zkus v epigramech vyhledat prvky satiry a ironie: Čítanka 2, Martínková, V., ISBN 80-85573-05, s. 112.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.13 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici satiry a ironie a jejich hlavní znaky s příklady. Vzdělávací oblast: český jazyk."

Podobné prezentace


Reklamy Google