Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Efektivní dietní prevence a léčba diabetu 2. typu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Efektivní dietní prevence a léčba diabetu 2. typu"— Transkript prezentace:

1 Efektivní dietní prevence a léčba diabetu 2. typu
H. Kahleová, T. Pelikánová Centrum diabetologie IKEM, Praha

2 Současná doporučení ↓ kalorického příjmu ↓ příjmu cukrů ↓ příjmu
Cholesterolu Nasycených MK Trans MK Wheeler ML et al. Diabetes Care 2012 Feb;35(2):434-45

3 Obsah Nízkosacharidové diety: Vysokosacharidové diety: Atkinsova dieta
Středomořská dieta Vysokosacharidové diety: C. Vegetariánská strava

4 Nízkosacharidové diety
Cíl: minimalizovat příjem sacharidů Overweight HFCS Total fructose Obesity Free fructose Bray G A et al. Am J Clin Nutr 2004;79:

5 ↑ energet. příjmu ↑ příjmu cukrů ↑ příjmu tuků ↓ % tuků
Chanmugam P. et al. J Am Diet Assoc Jul;103(7):867-72

6 Atkinsova dieta

7 Atkinsova dieta Proč na ní lidé hubnou? Pozitiva Nežádoucí účinky

8 Atkinsova dieta Proč na ní lidé hubnou? ↓ příjmu jednoduchých cukrů
↓ příjmu tuků

9 Atkinsova dieta 2. Pozitiva Chuťové preference ↓ TG ? ↑ HDL ?
Westman EC et al. Am. J. Med Jul;113(1):30–6. Samaha FF et al. N. Engl. J. Med May 22;348(21):2074–81. Foster GD et al. N. Engl. J. Med May 22;348(21):2082–90.

10 Atkinsova dieta 3. Nežádoucí účinky ↑ TG, ↓ HDL, ↑ homocysteinu ↑ LDL
Progrese aterosklerózy (o 40% během 1 roku) Fleming RM. Prev Cardiol. 2002;5(3):110–8 Samaha FF et al. N. Engl. J. Med May 22;348(21):2074–81 Fleming RM. Angiology Oct;51(10):817–26.

11 B. Středomořská dieta

12 Country- and center-specific association between a 2-point increase in the relative Mediterranean Diet Score (rMED) and (uncorrected) 5 (in kg). -y weight change Romaguera D et al. Am J Clin Nutr 2010;92:

13 De Natale C et al. Diabetes Care 2009 Dec;32(12):2168-73

14 De Natale C et al. Diabetes Care 2009 Dec;32(12):2168-73

15 C. Vegetariánská strava
Pozitivní účinky

16 Prodloužení života Singh et al. Am J Clin Nutr 2003;78:

17 25% ↓ CVD mortalita ve srovnání s nevegetariány
Key T et al., Am J Clin Nutr 1999;70:516-24 Fraser E et al., Ach Int Med 2001;161:

18 ↓ riziko CVD ↓ hladiny celkového a LDL cholesterolu
(Barnard ND et al. Diabetes Care 2006;29: ) ↓ TK (Myers VH et al. Curr Opin Lipidol. 2007;18:20-24) ↓ BMI (Berkow SE et al. Nutr Rev 2006;64: ) ↓ incidence T2DM (Tonstad S et al. Diabetes Care 2009;32(5):791-6

19 ↓ riziko rakoviny ↓ incidence všech maligních nádorů
IR 0.89 (95% CI 0.8,1.0) lidí (Key TJ et al. Am J Clin Nutr. 2009;89:1620S-6S) ↓ incidence kolorektálního ca + ca prostaty lidí, 6 let (Fraser GE. Am J Clin Nutr. 1999;70:532S-538S) ↓ incidence ca prsu HR 1.2 pro konzumaci masa žen (Taylor EF et al. Br J Cancer 2007;96: )

20 Vegetariánská strava vs. konvenční dieta
větší váhový úbytek a pokles glykémie nalačno (Nicholson et al. 1999) větší pokles LDL cholesterolu, HbA1c a větší snížení medikace (Barnard et al. 2006)

21 Hmotnost, viscerální tuk
*** ** E E Kahleová et al. Diabetic Medicine 2011 May;28(5):549-59

22 Inzulínová rezistence, medikace
43% 5% E * K E K Kahleová et al. Diabetic Medicine 2011 May;28(5):549-59

23 Markery oxidačního stresu
*** ** *** K K K Kahleová et al. Diabetic Medicine 2011 May;28(5):549-59

24 4. Mechanismy účinku

25 Mechanismy účinku Vláknina (Chandalia et al., NEJM 2000;342:1392-8)
Nižší glykemický index (Salmeron et al JAMA, 227,472,1997) Antioxidanty (Casadesus et al. Nutr. Neurosci. 2004;7: ) Mg, K (Colditz et al 1993, JAMA.,227,472,1997) Monoenové MK (Low, Diabetes 1998; Feld J. Bio.Chem. 1990) P/S ratio 0.92 u vegetariánů u nevegetariánů (Sabate et al 2000)

26 Mechanismy účinku Rostlinné neesenciální aminokyseliny – pozitivní účinek na sekreci glukagonu Glukagon podporuje down regulaci lipogenních enzymů + syntézy cholesterolu a up regulaci IGFBP, ↓ syntézy IGF-I.

27 Poměr tryptofanu ku ostatním aminokyselinám

28 Mechanismy účinku Střevní mikroflóra - prebiotika
(Roberfroid M et al. Br J Nutr Aug;104 Suppl 2:S1-63.)

29 5. Možné problémy

30 Možné problémy B12 Ca

31 (Omega-3) Fytoplankton Malé ryby Velké ryby Rybí olej DHA EPA
Peru Dánsko Chile Island Norsko DHA EPA Listová zelenina Vlašské ořechy Sojový olej Řepkový olej Hořčičné semínko Lněné semínko Rostliny ALA

32 Diet and Angina Trial (DART-2)
In this trial, men with angina, but without myocardial infarction were randomized to one of four interventions – increase fish intake to 2 meals per week (or supplementation with capsules), increase oats and fresh fruit intake, or simply sensible eating. Clearly, in this cohort, over a mean follow-up period of XX years – in over 300 men, there was no benefit, and in fact possible detriment, to increasing fish consumption. Mean F/U time: 4yrs Burr et al, Eur J Clin Nutr 2003;57:193

33 Coronary Restenosis We’re not sure how n-3 reduces SCD, but it’s possible that it may work by reducing coronary stenosis or stabilizing the coronary plaque. A recent review in 2006 suggests that we currently have very little evidence to suggest that this is the case. Indeed, even Dr. Leaf suggested in his article in 1994 that it was unlikely n-3 would work via this mechanism. “The dearth of long term data on fish consumption or omega-3 fatty acid supplementation on measures of cardiovascular disease risk severely limits our ability to draw definitive conclusions at this time.” Atherosclerosis 2006;184:237

34 Food Frequency Questionnaire Enrolled those without CAD at entry
Nurses Health Study 76283 Nurses Food Frequency Questionnaire Enrolled those without CAD at entry Hu FB et al., Am J Clin Nutr 1999;69:890

35 (Fe) Absorpce hemového Fe 15-30%, nehemového Fe 2-10% Vit. C ↑
Hladiny Hb a výskyt anemie z nedostatku Fe – nejsou rozdíly Hladiny ferritinu NV > LOV > V

36 Lee HD, Diabetologia 2004

37 6. Oficiální stanovisko odborných společností

38 “Náležitě plánovaná vegetariánská strava (včetně veganské) je zdravá, obsahuje všechny důležité živiny a má pozitivní zdravotní účinky v prevenci a léčbě některých nemocí.” Craig WJ et al. J Am Diet Assoc Jul;109(7): Can J Diet Pract Res Summer;64(2):62-81 World Health Organisation, Proc. Nutr.Soc.; 58:

39 “Náležitě plánovaná vegetariánská strava je vhodná pro lidi v každém věku, včetně těhotenství, kojení, dětství a dospívání. Je vhodná i pro sportovce.” Craig WJ et al. J Am Diet Assoc Jul;109(7): Can J Diet Pract Res Summer;64(2):62-81 World Health Organisation, Proc. Nutr.Soc.; 58:

40 “Vegetariánská strava může obsahovat doporučená množství všech živin včetně bílkovin, omega-3 mastných kyselin, železa, zinku, jódu, vápníku, vitamínu D a B12.” Craig WJ et al. J Am Diet Assoc Jul;109(7): Can J Diet Pract Res Summer;64(2):62-81 World Health Organisation, Proc. Nutr.Soc.; 58:

41 “Vzhledem k různorodosti dietních zvyklostí mezi vegetariány je důležité individuální posouzení jídelníčku.” “Kromě posouzení jídelníčku může nutriční terapeut poučit vegetariána ohledně dobrých zdrojů některých živin, nákupu a přípravy určitých potravin a úprav v jídelníčku.” Craig WJ et al. J Am Diet Assoc Jul;109(7): Can J Diet Pract Res Summer;64(2):62-81 World Health Organisation, Proc. Nutr.Soc.; 58:

42 Závěr Vegetariánskou stravu lze v prevenci i léčbě diabetu 2. typu doporučit po konzultaci s lékařem a nutričním terapeutem.


Stáhnout ppt "Efektivní dietní prevence a léčba diabetu 2. typu"

Podobné prezentace


Reklamy Google