Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
III/2 VY_32_INOVACE_347 Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 24. září 2012 Ročník: druhý, čtyřleté studium Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Biologie Tematický okruh: Biologie živočichů Téma: HATERIE Metodický list/Anotace: Materiál slouží k pochopení typických znaků a projevů haterií. S jeho využitím žák dovede poznat zástupce, dovede objasnit jejich ekologii a vyvozuje důsledky změn prostředí pro zkoumané taxony. Dovede hodnotit míru základních rizik pro přežití jednotlivých druhů. Zdroje: Uvedeny na konci prezentace

2 SYTÉM PLAZŮ HATERIE (SPHENODONTIDA)
RNDr. Rostislav Herrmann Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace

3 HATERIE (SPHENODONTIDA)
Primitivní pozemní plazi. Objevily se už počátkem triasu (jsou považovány za živoucí fosilie). Mají zcela zachovánu diapsidní lebku. Zuby nemají kořeny a jsou vazivem připevněny k okrajům čelistí (akrodontní zuby). Na lebce je dobře zachován temenní otvor. V souvislosti s ním se vyvíjí i temenní oko. Obsahuje primitivní čočku, sklivec a sítnici. Především mladé haterie dovedou tímto okem rozlišovat světlo a tmu. Postranní oči jsou velké, se svislými zorničkami. Haterie novozélandská.

4 HATERIE (SPHENODONTIDA)
Nemají ušní bubínek, ale slyší. Horní čelist je zobákovitě prodloužena. Tělo kryjí drobné šupiny. Končetiny jsou pětiprsté. Je vytvořena schopnost autotomie ocasu. Příklady: HATERIE NOVOZÉLANDSKÁ HATERIE GUENTHEROVA Mapa rtozšíření haterie novozélandské (plné body) a haterie Guentherovy (čtverečky).

5 HATERIE (SPHENODONTIDA)
Kostra haterie.

6 HATERIE (SPHENODONTIDA)
Diapsidní lebka haterie.

7 HATERIE (SPHENODONTIDA)
Příklad: HATERIE NOVOZÉLANDSKÁ Je dlouhá asi 70 cm. Samci jsou větší než samice. Hmotnost samců je kolem 1 kg, samic kolem 0,5 kg. Žijí nočním životem. Den tráví v norách, které si samy vyhrabávají nebo používají nory buřňáků. Živí se hmyzem, drobnými plazy, ptačími vejci a mláďaty.

8 HATERIE (SPHENODONTIDA)
HATERIE NOVOZÉLANDSKÁ Mají nízké tepelné optimum (12 stupňů Celsia) a pomalý metabolismus. Velmi pomalu také rostou a rozmnožují se (vejcorodost). Samci nemají vytvořen kopulační orgán, kopulují přiložením kloak. Dožívají se vysokého věku, snad i přes 100 let. Na hlavních ostrovech Nového Zélandu se dnes haterie nevyskytuje, je rozšířena jen na drobných příbřežních ostrůvcích.

9 HATERIE (SPHENODONTIDA)
HATERIE GUENTHEROVA Druh podobný předchozímu. Velmi vzácná.

10 HATERIE (SPHENODONTIDA)
Novozélandské známky zaměřené na ochranu haterie.

11 ZDROJE - LITERATURA A DORLING KINDERSLEY BOOK. Zvíře: Obrazová encyklopedie živočichů všech kontinentů. 1. vyd. Praha: Euromedia Group, 2002, 624 s. ISBN DUNGEL, Jan, ŘEHÁK Zdeněk. Atlas ryb, obojživelníků a plazů České a Slovenské republiky. 1. vyd. Praha: Academia, ISBN GAISLER, Jiří. Zoologie obratlovců. 1. vyd. Praha: Academia, 1983. ROČEK, Zbyněk. Historie obratlovců. 1. vyd. Praha: Academia, ISBN

12 ZDROJE – ELEKTRONICKÉ DOKUMENTY
Hatérie novozélandská. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Haterie novozélandská. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: Sphenodon punctatus. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: Tuatara Skull BC-028. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: Tuatara – The Most Primitive Reptile. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: Sphenodon punctatus - Tuatara. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: RYAN, Paddy. Sphenodon punctatus; Tuatara. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: MARRIS, John. Tuatara. In: [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google