Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
III/2 VY_32_INOVACE_358 Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 24. září 2012 Ročník: druhý, čtyřleté studium Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Biologie Tematický okruh: Biologie živočichů Téma: HADI - VII. Metodický list/Anotace: Materiál slouží k pochopení typických znaků a projevů užovkovitých hadů. S jeho využitím žák také dovede poznat a pojmenovat jejich typické zástupce. Žák dovede objasnit jejich ekologii a vyvozuje důsledky změn prostředí pro zkoumané taxony. Dovede hodnotit míru základních rizik pro jejich přežití. Důraz je kladen na druhy žijící v ČR. Zdroje: Uvedeny na konci prezentace

2 SYTÉM PLAZŮ HADI – VII. (SYSTÉM HADŮ - 3)
UŽOVKA LEVHARTÍ RNDr. Rostislav Herrmann Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace

3 SYSTÉM HADŮ UŽOVKOVITÍ Jde o velmi úspěšnou a početnou skupinu hadů.
Z celkového počtu cca 2700 druhů je užovkovitých téměř 1900). Většinou jsou nejedovatí. Některé skupiny mají zadní jedové zuby s rýhou na povrchu, kterou je jed pomalu dávkován až při polykání kořisti. Ani tito užovkovití hadi ale nemají příliš silný jed, navíc při samotném kousnutí se vzhledem k umístění zubů nedostává do rány (výjimkou jsou bojgy, které mohou být nebezpečné i člověku). BOJGA AFRICKÁ (BOOMSLANG AFRICKÝ) Žije v subsaharské Africe. Jeden z nejjedovatějších afrických hadů. Stromový had s variabilním zbarvením. Živí se plazy, ptáky apod. Délka do 1,7 m.

4 SYSTÉM HADŮ UŽOVKOVITÍ Zahrnují ekologicky rozmanité typy.
Jsou vejcorodí nebo vejcoživorodí. Rozšířeni jsou po celém světě kromě Antarktidy, Austrále a několika ostrovů v Oceánii. Zástupci: UŽOVKA OBOJKOVÁ UŽOVKA PODPLAMATÁ UŽOVKA STROMOVÁ UŽOVKA HLADKÁ UŽOVKA ČERVENÁ BOJGA ZLATÁ BOJGA AFRICKÁ VEJCOŽROUT UŽOVKA OBOJKOVÁ

5 SYSTÉM HADŮ – NAŠE UŽOVKY
UŽOVKA OBOJKOVÁ Vyskytuje se v téměř v celé Evropě (od jižní Skandinávie na jih), v severozápadní Africe a jihozápadní Asii. V některých oblastech ale její stavy prudce klesají. Je vázána na nižší nadmořské výšky. Na území ČR se vyskytuje v nižších a středních nadmořských výškách. Je to náš nejběžnější had.

6 SYSTÉM HADŮ - NAŠE UŽOVKY
UŽOVKA OBOJKOVÁ Samice u nás dorůstají do 1,2m. Samci do 1m. V jižních částech areálu rozšíření může dorůstat až do 2 m. Oko má kruhovou zornici (u všech užovek). Za hlavou má na každé straně těla bělavou, žlutavou, někdy až naoranžovělovu poloměsíčitou skvrnu.

7 SYSTÉM HADŮ – NAŠE UŽOVKY
UŽOVKA OBOJKOVÁ Většinou se vyskytuje v zarostlých oblastech kolem vod. Má denní aktivitu. Výborně plave, loví ale častěji na souši. Kořistí jsou nejčastěji obojživelníci, méně hlodavci, ptáci nebo ryby. Sama je lovena většími ptáky (dravci, volavky, čápi, vrány…) nebo savci (ježci, kočky, lasice…). Zimuje v norách hlodavců, ve skalních štěrbinách, v kompostech apod.

8 SYSTÉM HADŮ – NAŠE UŽOVKY
UŽOVKA OBOJKOVÁ Je vejcorodá. Klade 10 – 40 bílých vajec. Mláďata se rodí asi po 2 měsících a jsou dlouhá 10 – 20 cm. Přestože je u nás stále hojná, její stavy i ze znatelně poklesly (úbytek vhodných stanovišť, mj. také ubíjena rybáři pro údajné škody na rybách).

9 SYSTÉM HADŮ – NAŠE UŽOVKY
UŽOVKA PODPLAMATÁ Vyskytuje se ostrůvkovitě téměř v celé Evropě (především ale na jihovýchodě) a v Asii. U nás jen na jihozápadní Moravě a ve středních a severních Čechách. Je vázána na teplé nížiny kolem větších řek nebo stojatých vod.

10 SYSTÉM HADŮ – NAŠE UŽOVKY
UŽOVKA PODPLAMATÁ Samice u nás dorůstají kolem 1 m. Samci kolem 80 cm. Jižněji dorůstá až do 1,5 m. Po těle se táhnou podélné řady tmavých skvrn, které jsou většinou šachovnicově uspořádány. Na horní straně krku má tmavou skvrnu ve tvaru V se špičkou směrem k hlavě.

11 SYSTÉM HADŮ – NAŠE UŽOVKY
UŽOVKA PODPLAMATÁ Je výrazně vázána na vodu. Výborně plave a potápí se. Živí se rybami, pulci a obojživelníky. Sama bývá kořistí ptáků, ježků, lasic, velkých dravých ryb apod. Zimuje ve skalních štěrbinách, suti, železničních náspech apod. V ČR je ohroženým druhem. Rizikové faktory jsou podobné jako u užovky obojkové.

12 ZDROJE - LITERATURA A DORLING KINDERSLEY BOOK. Zvíře: Obrazová encyklopedie živočichů všech kontinentů. 1. vyd. Praha: Euromedia Group, 2002, 624 s. ISBN DUNGEL, Jan, ŘEHÁK Zdeněk. Atlas ryb, obojživelníků a plazů České a Slovenské republiky. 1. vyd. Praha: Academia, ISBN GAISLER, Jiří. Zoologie obratlovců. 1. vyd. Praha: Academia, 1983. ROČEK, Zbyněk. Historie obratlovců. 1. vyd. Praha: Academia, ISBN

13 ZDROJE – ELEKTRONICKÉ DOKUMENTY
LOVE, Bill. Elaphe situla CB07. In: Haiku herps [online]. [cit ]. Dostupné z: The Boomslang - Dispholidus typus. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: Užovka obojková. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: BOHDAL, Jiří. Grass Snake, Ringe Grassnake (Natrix natrix). In: Naturephoto [online]. [cit ]. Dostupné z: BOHDAL, Jiří. Grass Snake, Ringe Grassnake (Natrix natrix). In: Naturephoto [online]. [cit ]. Dostupné z: BOHDAL, Jiří. Grass Snake, Ringe Grassnake (Natrix natrix). In: Naturephoto [online]. [cit ]. Dostupné z: PROSICKÝ, Ondřej. Užovka obojková (Natrix natrix). In: [online]. [cit ]. Dostupné z: Užovka podplamatá. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: BOHDAL, Jiří. Užovka podplamatá (Natrix tessellata). In: Naturfoto [online]. [cit ]. Dostupné z: ŠEVČÍK, Jan. Užovka podplamatá (Natrix tessellata). In: Naturfoto [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google