Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
III/2 VY_32_INOVACE_334 Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 3. dubna 2013 Ročník: druhý, čtyřleté studium Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Biologie Tematický okruh: Biologie živočichů Téma: ŽÁBY (ANURA) – XIV. Metodický list/Anotace: Materiál slouží k pochopení typických znaků a projevů velkých exotických skokanů. S jeho využitím žák také dovede poznat a pojmenovat jejich zástupce. Žák dovede objasnit jejich ekologii a vyvozuje důsledky změn prostředí pro zkoumané taxony. Dovede hodnotit míru základních rizik pro jejich přežití. Dovede také posoudit a analyzovat rizika nevhodných introdukcí. Zdroje: Uvedeny na konci prezentace

2 RNDr. Rostislav Herrmann
SYSTÉM OBOJŽIVELNÍKŮ VELESKOKAN GOLIÁŠÍ ŽÁBY (ANURA) – XIV. RNDr. Rostislav Herrmann Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace

3 SYSTÉM OBOJŽIVELNÍKŮ – ŽÁBY – XIV.
SKOKAN VOLSKÝ Dorůstá do 20 cm (délka těla). Je největší žábou Severní Ameriky. Má dlouhé zadní nohy a velké ušní bubínky.

4 SYSTÉM OBOJŽIVELNÍKŮ – ŽÁBY – XIV.
SKOKAN VOLSKÝ Obývá stojaté a pomalu tekoucí vody a jejich těsné okolí. V době rozmnožování se samci ozývají hlasitými bučivými zvuky. Je velmi žravý, živí se bezobratlými, ale i obratlovci jako jsou jiní obojživelníci, plazi, drobní savci apod. Původní je na jihovýchodě Severní Ameriky.

5 SYSTÉM OBOJŽIVELNÍKŮ – ŽÁBY – XIV.
SKOKAN VOLSKÝ Ve 20. století byl introdukován v Kalifornii a Mexiku, dále na mnoha místech Střední a Jižní Ameriky, v tropech a subtropech Asie, Indonésie, Malajsie atd. Byli také vysazeni v jižní a západní Evropě. Často žijí i synantropně (v blízkosti člověka). Pro své dlouhé nohy se svalnatými stehny je velmi oblíben v gurmánství. Kvůli tomu také začal jejich chov např. na farmách, odkud prchali skokani do volné přírody. Tak se stal ze skokana volského invazní druh, jež má na svědomí ohrožení, nebo vyhubení řady původních druhů. Import této žáby byl do EU zakázán, i když se v řadě zemí EU již dlouhodobě vyskytuje ve volné přírodě. Pro jeho plachost je regulace jejich počtu velmi obtížná. Navíc často v místech, kde byli vysazeni nemají mnoho přirozených nepřátel.

6 SYSTÉM OBOJŽIVELNÍKŮ – ŽÁBY – XIV.
SKOKAN OBROVSKÝ (VELESKOKAN GOLIÁŠÍ) Je největší žábou světa. Může dorůst až do 40 cm (bez končetin). Zadní nohy jsou dlouhé a silné. Nejdelší zaznamenané skoky měřily kolem 6 m. S nataženýma nohama je maximální délka 96 cm. Hmotnost dosahuje až 4 kg.

7 SYSTÉM OBOJŽIVELNÍKŮ – ŽÁBY – XIV.
SKOKAN OBROVSKÝ (VELESKOKAN GOLIÁŠÍ) Žije výhradně v džunglích tropické západní Afriky. Je vázán na vodu a její pobřeží. Výborně plave a potápí se. Živí se drobnými obratlovci. Je velmi plachý a vázaný na specifické prostředí. V důsledku ničení přirozených biotopů jeho výskyt klesá. Dnes je klasifikován jako ohrožený druh. Je loven i pro maso.

8 SYSTÉM OBOJŽIVELNÍKŮ – ŽÁBY – XIV.
VELESKOKAN GOLIÁŠÍ Rozšíření veleskokana goliášího.

9 ZDROJE – LITERATURA DUNGEL, Jan a Zdeněk ŘEHÁK. Atlas ryb, obojživelníků a plazů České a Slovenské republiky. Vyd. 1. Praha: Academia, 2005, 181 p. ISBN ROČEK, Zbyněk. Historie obratlovců: evoluce, fylogeneze, systém. Vyd. 1. Praha: Academia, 2002, 512 p., [16] p. of plates. ISBN Flóra a fauna Evropy. 1. české vyd. Editor Michael Chinery. Praha: Slovart, 1998, 384 s. ISBN Zvíře: Obrazová encyklopedie živočichů všech kontinentů. 1. vyd. Praha: Euromedia Group, 2002, 624 s. ISBN

10 ZDROJE – ELEKTRONICKÉ DOKUMENTY
Ivic proyecta formar redes de trabajo para control de ranas toro. In: Panorama.com.ve [online]. [cit ]. Dostupné z: Lithobates catesbeianus, skokan volský. In: Balcanica.info [online]. [cit ]. Dostupné z: HEUCLIN, Daniel. Goliath frog (Conraua goliath). In: Arkive.org [online]. [cit ]. Dostupné z: Лягушка-голиаф (Conraua goliath). In: [online]. [cit ]. Dostupné z: Goliath Frog. In: Savenaturesavehuman.blogspot.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: Goliath frog. In: Konicaminolta.com [online]. [cit ]. Dostupné z: GARCIN, Yannick. Conraua goliath. In: Inaturalist.org [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google