Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
III/2 VY_32_INOVACE_321 Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 20. března 2013 Ročník: druhý, čtyřleté studium Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Biologie Tematický okruh: Biologie živočichů Téma: ŽÁBY (ANURA) – I. Metodický list/Anotace: Materiál slouží k pochopení typických znaků a projevů žab. S jeho využitím žák dovede charakterizovat anatomii i fyziologii jednotlivých orgánových soustav žab, objasnit ekologii žab a vyvozovat důsledky změn prostředí pro obojživelníky. Dovede se také orientovat v základní taxonomii žab. Zdroje: Uvedeny na konci prezentace

2 RNDr. Rostislav Herrmann
SYSTÉM OBOJŽIVELNÍKŮ ŽÁBY (ANURA) – I. RNDr. Rostislav Herrmann Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace

3 SYSTÉM OBOJŽIVELNÍKŮ – ŽÁBY – I.
ŽÁBY (ANURA), též BEZOCASÍ (SALIENTIA) – v tomto případě taxon zahrnuje i vymřelé linie. Mají v dospělosti zkrácené a zploštělé tělo bez krku a bez ocasu. Je přizpůsobeno pohybu skákáním a plavání ve vodě. Hlava je velká s výraznými ústy a vystouplýma očima. Ušní bubínky leží na povrchu hlavy a uzavírají dutinu středního ucha. Zuby jsou většinou jen na horní čelisti. Jazyk je přirostlý vpředu. Jeho zadní konec je pohyblivý a u většiny žab slouží k lovu kořisti.

4 SYSTÉM OBOJŽIVELNÍKŮ – ŽÁBY – I.
ŽÁBY (ANURA) Páteř je silně zkrácena. Na obratlích v hrudní části těla jsou výrazné příční výběžky, ale žebra jsou redukována. Proto není vytvořen hrudní koš, i když je vytvořena hrudní kost. Je vytvořen jediný křížový obratel, na který nasedají pánevní kosti. Všechny ocasní obratle srůstají v jedinou tyčinkovitou kost (urostyl). Končetiny jsou dobře vytvořeny. Zadní končetiny jsou zesílené a slouží ke skákání.

5 SYSTÉM OBOJŽIVELNÍKŮ – ŽÁBY – I.
Detailní zobrazení kostry žáby dobře ukazuje například čtyřprstou přední a pětiprstou zadní končetinu.

6 SYSTÉM OBOJŽIVELNÍKŮ – ŽÁBY – I.
ŽÁBY (ANURA) U většiny žab je vnější oplození. Samci se pevně přichycují na hřbetě samice (amplexus) a oplodňují vajíčka vypouštěná do vody. Larvy (pulci) mají kulovité tělo, ze stran zploštělý ocas, zprvu vnitřní žábry a rohovité okraje čelistí. Žijí ve vodě. Jsou schopni filtrovat plankton a živit se oškrabáváním hlenových porostů řas. Metamorfóza v dospělce trvá od dvou týdnů do 2 – 3 let.

7 SYSTÉM OBOJŽIVELNÍKŮ – ŽÁBY – I.
ŽÁBY (ANURA) Dospělci se živí většinou drobnými živočichy. Pohybují se jednak na zemi, jednak ve vodě nebo šplhají v korunách stromů. Charakteristický je pohyb skákáním pomocí zesílených zadních končetin. U některých druhů je délka skoku více než 40x delší než délka těla. Zadní nohy slouží také při charakteristickém způsobu plavání. Některé žáby jsou schopné se zahrabat. Jedná se často o druhy žijící v suchých oblastech. Zahrabané dokážou přečkávat ve stavu strnulosti několik měsíců nebo dokonce let. Mezi polopouštními druhy některé uchovávají zásobní vodu v močovém měchýři, který pak tvoří až polovinu hmotnosti těla.

8 SYSTÉM OBOJŽIVELNÍKŮ – ŽÁBY – I.
ŽÁBY (ANURA) Mezi žáby patří přes 5000 recentních druhů. U nás se vyskytuje 12 druhů.

9 SYSTÉM OBOJŽIVELNÍKŮ – ŽÁBY – I.
ŽÁBY (ANURA) 22 – 27 recentních čeledí (podle pojetí systému). Vybrané čeledi: OCASATKOVITÍ KUŇKOVITÍ PIPOVITÍ BLATNICOVITÍ ROPUCHOVITÍ ROSNIČKOVITÍ HVÍZDALKOVITÍ PRALESNIČKOVITÍ SKOKANOVITÍ LÉTAVKOVITÍ

10 ZDROJE – LITERATURA DUNGEL, Jan a Zdeněk ŘEHÁK. Atlas ryb, obojživelníků a plazů České a Slovenské republiky. Vyd. 1. Praha: Academia, 2005, 181 p. ISBN ROČEK, Zbyněk. Historie obratlovců: evoluce, fylogeneze, systém. Vyd. 1. Praha: Academia, 2002, 512 p., [16] p. of plates. ISBN Flóra a fauna Evropy. 1. české vyd. Editor Michael Chinery. Praha: Slovart, 1998, 384 s. ISBN Zvíře: Obrazová encyklopedie živočichů všech kontinentů. 1. vyd. Praha: Euromedia Group, 2002, 624 s. ISBN

11 ZDROJE – ELEKTRONICKÉ DOKUMENTY
NAISH, Darren. Frogs and toads: sheer, untold awesomeness. In: Scienceblogs.com [online] [cit ]. Dostupné z: Žabí kanibal. In: National-geographic.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: Frogs and toads. In: Biokids [online]. [cit ]. Dostupné z: Skokan štíhlý. In: Akinvero.rajce [online]. [cit ]. Dostupné z: ŽABÍ SVĚT: pulec. In: Webgarden.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: Létající žába se pohybuje ve stromech 20 metrů nad zemí. Jde o nově objevený druh. In: Scienceweek.cz [online] [cit ]. Dostupné z: BLAIR, Jonathan. Frog and Crocodile, South Africa. In: The complete National geographic [online]. Washington, D.C.: National Geographic Society, 1999 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google