Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozjímání Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2014.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozjímání Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2014."— Transkript prezentace:

1 Rozjímání Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2014

2 je modlitební uvažování. Uvádí v činnost myšlení, představivost, city, touhu, aby prohloubilo naši víru, obrátilo naše srdce a posílilo naši vůli NÁSLEDOVAT KRISTA. Rozjímání (meditace) Centrum pro katechezi, Olomouc 2014 Je přípravnou etapou ke spojení s Pánem v lásce. Podstatou této modlitby je hledání a uvažování, kdy člověk pátrá po Boží vůli, znamení a přítomnosti.

3 Rozjímání (meditace) Není pouze objektivní rozumové uvažování. To by bylo studium, ne modlitba. V meditaci se snažíme přemýšlet prakticky. Pokoušíme se pochopit z textu, který čteme, jaké důsledky to má pro můj život. Centrum pro katechezi, Olomouc 2014

4 hebrejský výraz hagah = bručet, šeptat, vyslovovat polohlasitě; - p oznat Boží vůli, podle ní žít, plánovat a rozhodovat se. Latinský výraz meditatio = cvičení, opakování ; „vtělilo“ proměňovalo ho - aby se čtené slovo „vtělilo“ do mého života a proměňovalo ho. Meditovat U ROZJÍMÁNÍ MÁ DOJÍT KE SPOJENÍ MEZI TEXTEM, TĚLEM A ŽIVOTEM.

5 Rozjímání vychází z četby, ale rozvíjí se a dorůstá k modlitbě a ztotožnění se s Bohem. Např. lectio divina: 1.Pros o Ducha Svatého 2.Naslouchej Bohu skrze četbu textu 3.Přemýšlej o přečteném textu. 4.Odpověz Bohu: díky, chvály, prosby. 5.Uchovej slovo ve svém srdci. Centrum pro katechezi, Olomouc 2014

6 Rozjímání On po mě chce konkrétní kroky v mém životě. Já je buď začínám postupně rozlišovat a uskutečňovat, a tím se proměňuji, nebo se zastavím v půli cesty… Při rozjímání se také ukazuje, jaká je moje víra a také pokora vůči Bohu: JE PŘEDEVŠÍM HLEDÁNÍ.

7 Rozjímán í Před křížem Křížová cesta Biblické příběhy Jesličky Boží hrob Růženec

8 Rozjímání - lépe rozumí Písmu svatému i sám sobě, více se otevírá Bohu, - užívá si více radosti a pokoje, - ví, kde je jeho jistota: vztah já a Bůh. Je pro život věřícího člověka velké obohacení: Je třeba se trpělivě učit. Vyžaduje věrnost.


Stáhnout ppt "Rozjímání Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2014."

Podobné prezentace


Reklamy Google