Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dobrovolnictví v české společnosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dobrovolnictví v české společnosti"— Transkript prezentace:

1 Dobrovolnictví v české společnosti
Tereza Pospíšilová Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze Z projektu Vzory a hodnoty dobrovolnictví v české a norské společnosti financovaného Finančními mechanizmy EHP a Norska a státním rozpočtem České republiky prostřednictvím Fondu pro podporu výzkumu

2 Prezentace představuje vybraná data z probíhajícího výzkumu Vzory a hodnoty dobrovolnictví v české a norské společnosti (VHD), na kterém pracují Doc. PhDr. Pavol Frič, Ph.D. (Fakulta sociálních věd UK), odborný garant projektu, a Mgr. Tereza Pospíšilová, Ph.D. (Fakulta humanitních věd UK). Data jsou výsledkem reprezentativního šetření na vzorku 3811 občanů ČR ve věku od 15 let (z toho 1132 dobrovolníků), které je součástí výzkumu a které proběhlo na podzim roku 2009. Projekt Vzory a hodnoty dobrovolnictví v české a norské společnosti realizuje Národní dobrovolnické centrum Hestia, o.s., ve spolupráci s Univerzitou Karlovou, Nadací rozvoje občanské společnosti a norským partnerem od června 2009 do prosince 2010.

3

4 Dobrovolnictví organizovanému v rámci nestátní neziskové organizace (NNO), tj. formálnímu, se věnuje 30% občanů ČR.(1) Dobrovolnictví individuálnímu (neformálnímu) se věnuje 38% občanů ČR.(2) Nejprve bych se vás ráda zeptala na dobrovolnou práci pro dobrovolné neziskové organizace, např. občanské sdružení, nadaci či obecně prospěšnou společnost. Vyberte prosím z předloženého seznamu dobrovolných neziskových organizací tu nebo ty, pro něž jste v uplynulých 12 měsících dobrovolně pracovala. (2) Člověk se nemusí dobrovolnictví věnovat jen skrze nějakou organizaci nebo přes internet, ale také jako jednotlivec. Pomohla jste dobrovolně během posledních 12 měsíců někomu ve vašem sousedství nebo v místním společenství bez toho, aby vaši pomoc zprostředkovala nějaká organizace?

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14 Nejdůležitější bariéry dobrovolnictví
Dobrovolníci: Příliš náročná situace v práci (34%) Příliš zaneprázdněn/a jinými činnostmi (32%) Mám zdravotní problémy (21%) Ostatní: Příliš zaneprázdněn/a jinými činnostmi (56%) Příliš náročná situace v práci (45%) Mám zdravotní problémy (39%) Nemám zájem (39%) Nikdo mně nepožádal (39%)

15 Kontakt: tereza.pospisilova@fhs.cuni.cz
Děkuji za pozornost. Na tuto prezentaci prosím odkazujte takto: Pavol Frič a Tereza Pospíšilová, „Dobrovolnictví v české společnosti“. Příspěvek na konferenci „Neležme v posteli, zachraňujme kostely, aneb role občanské společnosti při záchraně kulturního dědictví“ ve Stříbře Výstup z projektu Vzory a hodnoty dobrovolnictví v české a norské společnosti. Kontakt: Projekt Vzory a hodnoty dobrovolnictví v české a norské společnosti je financován Finančními mechanizmy EHP a Norska a státním rozpočtem České republiky prostřednictvím Fondu pro podporu výzkumu


Stáhnout ppt "Dobrovolnictví v české společnosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google