Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stručné dějiny výroby porcelánu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stručné dějiny výroby porcelánu."— Transkript prezentace:

1 Stručné dějiny výroby porcelánu

2 Čínský porcelán Podle dostupných pramenů je umění výroby porcelánu
známo již od 2.století n.l. z Číny. V 16. století se znalost výroby dostala i do Japonska. Tajemství výroby porcelánu bylo střeženo a několik století zůstalo Evropanům utajeno. Prvními obchodníky se stali Italové a později Portugalci a Holanďané, kteří do evropských přístavů dopravovali celé lodní zásilky tehdy vzácného zboží. Dovážený porcelán byl velmi drahý, a proto byly vynaloženy značné prostředky k vynalezení materiálu podobného porcelánu, který se právem označoval jako „ bílé zlato“.

3 První pokusy o výrobu porcelánu
Prvním malým úspěchem v Evropě byl v 16. století vyrobený medicejský porcelán v Itálii. Medicejové založili ve Florencii dílnu, kde se snažili napodobit drahý dovážený čínský porcelán. Dochovalo se 80 kusů tohoto medicejského porcelánu s charakteristickým modrým dekorem, který byl vyráběn z křemene, kaolínu a lehkotavitelné skloviny. V 17.století vynalezli Francouzi v továrnách Saint Cloud, Vincennes a Sevresu měkký porcelán.

4 První evropský porcelán
Skutečný tvrdý porcelán vyrobil v Drážďanech Po dlouhých a obtížných pokusech alchymista Johan Friedrich Böttger. Zprvu vyrobil kmeninu, která byla podle stupně výpalu hnědá až červená – tzv. železný porcelán. Skutečný bílý porcelán byl vyroben v r.1710 a jeho výroba přenesena do továrny v Míšni. Výrobní postup a složení hmoty se přísně tajilo. Až v roce 1719 získával míšeňský porcelán světové úrovně, který vycházel z čínských a japonských vzorů, ale i například tzv. cibulového vzoru známého dodnes .

5 Rozvoj výroby porcelánu v Evropě
Začal se vyrábět nejen užitkový porcelán, ale i známé míšeňské žánrové figurky, zobrazující „Čtyři roční období“ Druhá továrna byla založena ve Vídni v r a výrobní tajemství údajně vyzrazeno podplacením pracovníka z Míšňě. Od r byla továrna státní a výroba porcelánu chráněna ustanoveními, ktré zabraňovaly zakládání dalších porcelánek zejména v Čechách. Další z továren byla založena 1747 v Mnichově a v r. 1751 V Berlíně a v Duryňsku, kde bylo levné palivové dřevo. Další byly známé porcelánky v Curychu (Švýcarsko) 1763, Chelsea (Anglie), v Benátkách a Neapoli (Itálie) v r. 1771

6 Vznik porcelánového průmyslu v Čechách
Výrobě porcelánu předcházela výroba kameniny z r. 1789 v továrně v Javorné, kterou založil František Haberditzl. Povolení k výrobě porcelánu získal až Jan Jiří Paulus a Jan Jiří Reumann, kteří v r založili v Horním Slavkově První továrnu na porcelán v Čechách, která se stala základem porcelánového průmyslu na Karlovarsku. „Haas a Czjzek“ – první porcelánová manufaktura

7 Rozvoj porcelánového průmyslu v Čechách
Druhou naší porcelánkou v Čechách založil hrabě František Josef Thun v Klášterci nad Ohří v r.1973. Do několika let vzniká mnoho dalších hlavně na Karlovarsku, kde byla objevena velká ložiska kaolínu. Jsou to továrny v Kysíblu 1802, v r v Březové (dříve Pirkenhammer) a potom 1804 v Dalovicích, 1810 v Chodově, 1813 ve Stará Roli, 1816 v Lokti.

8 SOUČASNOST Porcelánový průmysl prošel do dnešních dnů nejen
rozvojem, ale po r.1990 došlo k privatizaci, která vyústila ke zrušení mnoha továren na Karlovarsku. V současné době vyrábí porcelán na Karlovarsku tyto porcelánky: Thun 1794 a.s. Nová Role, Thun 1794 a.s. Klášterec n.O., G.Benedikt s.r.o., Bohemia Moritz Zdekauer a.s. St. Role, Epiag Lofida s.r.o. Dalovice a Manufaktura Chodov, Rudolf Kämpf – porcelán Loučky s.r.o.

9 KONEC


Stáhnout ppt "Stručné dějiny výroby porcelánu."

Podobné prezentace


Reklamy Google