Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Keramické a sklářské tříleté učební obory

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Keramické a sklářské tříleté učební obory"— Transkript prezentace:

1 Keramické a sklářské tříleté učební obory
Výrobce a dekoratér keramiky Sklář – výrobce a zušlechťovatel skla

2 Výrobce a dekoratér keramiky
Absolvent učebního oboru má odborné vzdělání pro práce v keramické výrobě včetně výroby porcelánu. V prvním ročníku se žáci učí základním technologiím výroby a zdobení keramiky. Od druhého ročníku si volí jedno ze čtyř zaměření. - dekorace keramiky – malíř - dekorace keramiky – malíř, ruční malba výroba keramiky – keramik výroba modelů a forem – modelář Zaměření modelář a ruční malba nabízí Střední průmyslová škola keramická a sklářská Karlovy Vary jako jediná v celé České republice. Tříleté studium učebního oboru je zakončeno závěrečnou zkouškou a dokladem o dosaženém vzdělání je vysvědčení o závěrečné zkoušce a výuční list.

3 dekorace keramiky – malíř
Žáci se naučí zvládnout celý proces malby na porcelán a keramiku od příprav barev a štětců po dekoraci různými dekoračními technikami, které jsou používány v průmyslové dekoraci při výrobě keramiky a porcelánu.

4 dekorace keramiky – malíř, ruční malba
Žáci se učí reprodukovat malbu na porcelán podle předloh starou technikou ruční malby, která vychází z tradic míšeňského porcelánu. Naučí se zvládnout nejen průmyslovou dekoraci, ale i zdobení reliefu na porcelánových výrobcích.

5 výroba keramiky – keramik
Žáci jsou připravováni pro práci ve všech odděleních výroby porcelánu a keramiky od přípravny hmot, přes točírnu, vylévárnu, lisovnu, pece, glazovnu, třídírnu, brusírnu a bílý sklad. Absolventi jsou připraveni samostatně vyrábět keramiku ve vlastní keramické dílně, nebo u výrobců keramiky.

6 výroba modelů a forem - modelář
Žáci se učí zvládnout techniku výroby modelů, forem a rozmnožovacích zařízení pro keramické a porcelánové výrobky. Jsou schopni připravit Jednoduchý návrh výrobku a tento zrealizovat Přes model, hlavní formu, rozmnožovací zařízení až po provozní formy a finální výrobek.

7 Sklář – výrobce a zušlechťovatel skla
Absolvent učebního oboru je připraven pro kvalitní řemeslnou práci v oblasti sklářské výroby. Žáci se seznamují se základními vlastnostmi skla, jeho tavením, tvarováním i zušlechťováním. V prvním ročníku si žák zvolí jedno ze dvou zaměření: - sklář, duté a lisované sklo brusič skla Tříleté studium učebního oboru je zakončeno závěrečnou zkouškou s výučním listem. Absolventi mají jistotu zaměstnání ve sklárně Moser a.s Karlovy Vary, která jim nabízí po vyučení náborový příspěvek a mnoho dalších zaměstnaneckých benefitů.

8 sklář, duté a lisované sklo
Žáci získávají základní foukačské dovednosti v ruční výrobě užitkového a dekoračního skla. Jsou schopni samostatné práce ve sklářské dílně i spolupráce na novém výrobku s renomovanými výtvarníky.

9 brusič skla Žáci se učí brusičským činnostem od prvotního opracování výrobku přes broušení jednoduchých tvarů po náročnější dekorativní broušení nejen na jednotlivých výrobcích, ale i soupravách vyráběných ve sklárně Moser a.s.

10 Historie učebních oborů na karlovarsku
V roce 1947 vzniká závodní učňovská škola v prostorách vyhořelé porcelánky ve Staré Roli. Od roku 1958 je ustaveno Odborné učiliště Karlovarský porcelán Stará Role. V roce 1979 je zařazeno do sítě středních odborných učilišť, vyučuje tříleté učební obory - keramik, modelář, malíř a přebírá i výuku sklářů a brusičů pro sklárnu Moser a.s. Karlovy Vary. V roce 2006 se Střední odborné učiliště keramické a sklářské z rozhodnutí Krajského úřadu Karlovy Vary slučuje se Střední průmyslovou školu keramickou v Rybářích. Po tomto sloučení se mění název školy na Střední průmyslová škola keramická a sklářská Karlovy Vary. Praktická výuka sklářského oboru probíhá ve sklárně Moser a.s Karlovy Vary, u keramických oborů v budově školy a na pracovištích výrobců porcelánů nejen v Karlovarském kraji.

11 KONEC


Stáhnout ppt "Keramické a sklářské tříleté učební obory"

Podobné prezentace


Reklamy Google