Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Život lidí v novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 10. 4. 2012. Nový začátek (New start)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Život lidí v novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 10. 4. 2012. Nový začátek (New start)"— Transkript prezentace:

1 Život lidí v novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 10. 4. 2012. Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/21.1409 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 č. 15 název Život lidí v novověku anotace Žáci poznají rozdíl ve způsobu života v novověku a středověku. očekávaný výstup ZV – LMP Člověk a společnost – 2. stupeň D – znát rozdíly způsobu života společnosti jednotlivých historických etap v kontextu světových dějin druh učebního materiálu Prezentace druh interaktivity Výklad ročník8.

3 Křesťanské umění Společenský vývoj v době středověku, zejména rozvoj měst, výrazně podpořil náhled na jednotlivého člověka, který se nejprve projevuje v křesťanském umění. Tváře andělů a světců, dříve vznešené a přísné, jsou od 12. století spíše krásné a někde dokonce i s úsměvem - například sochy v katedrále v Remeši ve Francii.

4 Anděl v Remeši

5 Panorama Pražského hradu a Karlova mostu

6 Pražský hrad 1493

7 Vznik humanismu Humanismus přináší změnu v pohledu člověka na sebe a na vlastní postavení na světě:  život není jenom příprava na věčnost, ale má vlastní cenu  aby jej mohl odpovědně žít, potřebuje člověk svobodu  člověk však musí skutečnost pečlivě zkoumat  krása je také v jazyce, kterým mluvíme, zejména v poezii, v umění

8 Školy  S rozvojem řemesel a obchodu začali také měšťané, kupci, řemeslníci pociťovat potřebu naučit se číst, psát a především počítat.  V důsledku toho byly zakládány nižší školy u farních kostelů a později také městské školy. Vzdělávání v nich se zaměřovalo na praktické znalosti a jejich využití.  Ve 12. století se objevil nový typ školy, univerzita - nejstarší univerzity byly založeny v Itálii a soustředily se na výuku medicíny (Salerno) a práv (Bologna).

9 Další univerzity v Evropě  Později vznikla významná vysoká učení v Anglii Oxfordu a Cambridgi.  V Paříži se univerzita skládala ze čtyř fakult, ale proslula hlavně svou teologickou fakultou Sorbonnou.  Podle jejího vzoru byla roku 1348 založena nejstarší univerzita ve střední Evropě v Praze – Karlova univerzita. v Praze – Karlova univerzita.  Základem vyučování na církevních školách a artistických fakultách (základní fakulta středověké univerzity) bylo sedm svobodných umění, známých již v antickém starověku.

10 Přednáška v Boloni na univerzitě

11 Karolinum s historickou kaplí Pečeť Univerzity Karlovy

12 Rozvoj obchodu, výroby V Evropě se rozvíjel námořní obchod a řemeslná výroba, především v Itálii. Zboží z Benátek, Florencie a Janova se prodávalo až v daleké Indii a naopak. Velké bohatství italských měst měnilo jejich život i názory.

13 Změna názorů na svět S cestováním se měnily i představy lidí o světě, nechtěli se již podřizovat jedinému názoru církve, chtěli žít podle svého. S rozvojem řemesel a obchodu se mění i pohled lidí na pozemský život. Začali více věřit rozumu a vědeckému zkoumání.

14 Zdroje VALENTA, Milan; MÜLLER, Oldřich. Dějepis pro 2. stupeň základní školy praktické. 3. díl. 1. vydání. Praha : Parta, 2009. ISBN 9788073201234. s. 6 - 11. KOHOUTKOVÁ, H.; KOMSOVÁ, M. Dějepis na dlani. 2. vydání. Olomouc : Rubico, 2007. ISBN 8073460653. s. 90 - 95.

15 Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-04-10] dostupné pod licencí Creative Commons – http://wikimedia.org/ http://wikimedia.org/ Anděl v Remeši http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ange_au_sourire.jpg Panorama Pražského hradu a Karlova mostu http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prazsky_hrad_karluv_most_panorama.jpg Pražský hrad 1493 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha_1493.jpg Přednáška v Boloni http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Laurentius_de_Voltolina_001.jpg Karolinum – historická kaple http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karolinum_ark_DSCN2206.JPG Univerzitní pečeť http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pe%C4%8De%C5%A5_Univerzity_Karlovy_v_ Praze.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pe%C4%8De%C5%A5_Univerzity_Karlovy_v_ Praze.jpg


Stáhnout ppt "Život lidí v novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne 10. 4. 2012. Nový začátek (New start)"

Podobné prezentace


Reklamy Google