Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace."— Transkript prezentace:

1 Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_ČjL.2.14 Vytvořeno:20. 03. 2013 Ověřeno: DD. 03. 2013 Třída:2. OA, 2. VE

2 Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace. Předmět:Český jazyk a literatura Ročník:2. Autor:Mgr. Martina Sedlářová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:žádné Klíčová slova:Gustav Flaubert, realistický psychologický román, Paní Bovaryová, bovarismus, motiv padlé ženy, Citová výchova, ztráta iluzí, Bouvard a Pecuchet Anotace: Žák se z prezentace dozví o představiteli francouzského realistického psychologického románu Gustavu Flaubertovi a o jeho nejvýznamnějších dílech. V závěru prezentace se nachází test pro zopakování látky formou otevřených otázek.

3 Ve světové literatuře

4  (1821 – 1880)  Mistr zobrazování lidských vášní a citových vztahů, neobyčejně výstižně dokázal analyzovat lidskou duši, proces vzniku, růstu a ztráty iluzí.  Na rozdíl od Balzaca – jeho dílo není rozsáhlým světem zalidněným hrdiny z nejrůznějších společenských vrstev. Není syntetickým obrazem společnosti své doby.

5  V roce 1857 fr. spisovatel zasedl na lavici obžalovaných, obviněn na základě časopisecky otiskovaného románu Paní Bovaryová z ohrožení veřejné mravnosti, zlehčování instituce manželství, „lascívního líčení“ hrdinčiných milostných dobrodružství a z urážky náboženského cítění. Jeho román byl označen za umění bez „míry a vkusu“. Nakonec soud vynesl osvobozující rozsudek, celý případ byl však dokladem pokrytectví měšťácké morálky.  Kniha vyšla nakonec ve zkrácené a upravené podobě.  syn chirurga, studoval práva na pařížské universitě, ale trpěl epileptickými záchvaty, musel studia přerušit.  Byl finančně zajištěn, žil celkem poklidným životem.

6  Jeho nejlepší psychologický román Paní Bovaryová (1856) – hluboce psychologicky prokreslený příběh romanticky založené ženy, která nemůže ve všedním manželství s venkovským lékařem nalézt uspokojení a životní cíl.  Ema Bovaryová, podnícena romantickou četbou, chce poznat, zdali existuje v životě opravdová vášeň a opojení, které si cele podmaní člověka.  Ema je krásná, ale povrchní, není spokojená v manželství s dobráckým, avšak těžkopádným Karlem Bovarym, jenž celé dny tráví na cestách za nemocnými. Začne hledat rozptýlení v nevěře. Milostná dobrodružství jí sice pomáhají překonat citovou prázdnotu maloměsta, ale ani zde není vše dle jejích představ.

7  První deziluze se dostavují v okamžiku, kdy ji opustí první milenec Rudolf, a to ve chvíli, kdy je rozhodnuta s ním uprchnout. Ema se začíná morálně propadat (padlá žena)– navazuje povrchní poměr s Leonem, její rozmařilost ji navíc uvrhuje do rukou lichváře Lheureuxe. Dům Bovaryů propadá exekuci a Ema, jež je opuštěná a nezná žádné východisko ze situace, se otráví. Celý příběh končí smrtí psychicky zdecimovaného Bovaryho.  Postava Emy Bovaryové se stala ve světové literatuře typem, který se označuje bovarismem (= útěk od skutečnosti k iluzím)

8  Román Citová výchova (1869) – příběh rozčarování z prázdného života měšťácké společnosti, autobiografické rysy. Román o ztrátě iluzí.  Příběh romantika Moreaua, který se chce stát postupně spisovatelem, hudebním skladatelem, malířem, vědcem a politikem, ale nemá v ničem vytrvalost, má pouze schopnost snít. I jeho láska k paní Arnouxové skončí rozčarováním. Jeho protějškem je Deslauriers, člověk myslící pouze na svůj prospěch, houževnatý, ale romantický ve svých představách o budoucnosti. Rozpor mezi jeho plány a možností je uskutečnit končí ztroskotáním.  Moreau patří do kategorie „slabochů“. Neustále se potácí mezi deziluzí, znechucením, nečinností a sněním a jeho život se odehrává jen v oblasti citových konfliktů (má pouze schopnost snít).

9  Bouvard a Pecuchet (1881) – nedokončený román, známý jako velice zdařilý seriál Byli jednou dva písaři (v hlavních rolích Miroslav Horníček a Jiří Sovák).

10

11  Kdo byl Gustav Flaubert?  Mistr zobrazování lidských vášní a citových vztahů  neobyčejně výstižně dokázal analyzovat lidskou duši, proces vzniku, růstu a ztráty iluzí  Vysvětlete pojem „bovarismus“.  Postava Emy Bovaryové se stala ve světové literatuře typem, který se označuje bovarismem  = útěk od skutečnosti k iluzím

12  Obrázky:  Gustave Flaubert. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-2013 [cit. 2013-03-31]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Gustave_Flauberthttp://cs.wikipedia.org/wiki/Gustave_Flaubert

13 Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména. Navazující prezentace: VY_32_INOVACE_ ČjL.2.15 - Realismus ve světové literatuře 3 - Guy de Maupassant


Stáhnout ppt "Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google