Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Doprava Ropy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Doprava Ropy."— Transkript prezentace:

1 Doprava Ropy

2 Doprava ropy obecně Vytěžená ropa se zbavuje mechanických nečistot, vody a rozpuštěných plynů. Na zpracování se dříve dopravovala v sudech (barel), dnes se používají ropovody - potrubí o průměru cm (příp. větší průměr). Jejich délka je až několik tisíc metrů. U nás najdeme ropovod Družba (doprava ropy z Ruska) a nový ropovod IKL (Ingolstadt-Kralupy-Litvínov), který nás napojuje na evropskou síť ropovodu. Přes území Chorvatska a Maďarska k nám také vede ropovod Adria, poškozený za války v Bosně. Značná část vytěžené ropy se dopravuje přes moře pomocí tzv. tankerů (lodí upravených pro převoz ropy). Největší tankery přepravují až t ropy. Doprava ale přispívá ke znečišťování oceánů – např. havárie, únik do vody atd.

3 Ropovody Ropovody jsou systémy na potrubní přepravu ropy - A to buď přímo z nalezišť ropy, nebo z přístavů do oblastí spotřeby. Střední Evropa nemá až na výjimky významnější vlastní zdroje ropy.

4 Alternativní způsoby dopravy ropy
Před vznikem ropovodu Družba (z Ruska) se ropa do tehdejšího Československa dopravovala po železnici cisternovými vagóny. Ještě dnes se v některých zemích takto ropa přepravuje. Přeprava v cisternách je velmi nákladná. Roční výkon současných ropovodů v ČR by šlo jen obtížně nahradit. Cisternový vagón


Stáhnout ppt "Doprava Ropy."

Podobné prezentace


Reklamy Google